Bitcoin vs Ethereum [den Ultimata Guiden]

bitcoin vs ethereum

Bitcoin och Ethereum är två av de största namnen när det kommer till att tjäna pengar med kryptovalutor. Båda kan köpas, säljas och handlas med. Men vad är de och hur bra är de jämfört med varandra? Vad är skillnaden mellan dem? Låt oss ta en titt på kryptovärldens giganter: Bitcoin vs Ethereum!

Bitcoin vs Ethereum: en översikt

Det korta svaret på vilken som är bättre är att de är båda framgångsrika och värda att investera i, de har helt enkelt sina egna för- och nackdelar som summeras i tabellen här under.

BITCOIN (BTC)
BTC
ETHEREUM (ETH)
ETH
LanseradJanuari 2009Juli 2015
Skapare“Satoshi Nakamoto”Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Gavin Wood, etc.
ValutaCoinToken
TillgångsstilDeflation (bestämd mängd)Inflation (ingen bestämd mängd)
Övre coin-gräns21 miljoner BTC18 miljoner ETH / År
Utgivningstid för ny TokenVar 10:e minuterVar 10:e – 20:e sekund
Detaljer för blockbelöningHalveras varje 210,000 block5 ETH / nytt block
Inledande belöning50 BTC / Block5 ETH
Nuvarande blockbelöning12,5 BTC / Block5 ETH
Minsta enhet1 Satoshi = 0.00000001 BTC1 Wei = 0.000000000000000001 ETH
Värde i fiatpengar1 BTC = 72,000 SEK (juli 2018)1 LTC = 3.600 SEK (juli 2018)
AnvändningAtt köpa och sälja varor och tjänster såväl som att förvara värde.Designad för att skapa dApps (decentraliserade appar) på Ethereums blockkedja.
MålDet är funktionsmässigt en digital valuta som konkurrerar med fiatvalutor (USD, euro) och guldstandarden.En token skapas för att möjliggöra skapandet av Smart Contracts (smarta kontrakt).

delare

Problemet med att jämföra Bitcoin vs Ethereum är att ingen av dem är byggd för att konkurrera med den andra, de står i sina egna unika kategorier när det kommer till olika kryptovalutor.

Bitcoin är mycket mer likvid eftersom den är menad att bytas mot varor och tjänster. Med sin coin-gräns på 21 miljoner skapar detta en känsla av att det är en bristvara vilket kan driva upp marknadsvärdet för Bitcoin. Bitcoin kanske inte har den bästa eller snabbaste blockkedjeteknologin, men det är den första och mest berömda.

Viktigast av allt är att Bitcoin fortfarande skapar vågor i finans- och teknologiindustrin, och det verkar som att Bitcoin är här för att stanna. Oavsett vad finansgurus säger om Bitcoin, står det klart att blockkedjeteknologin i bakgrunden är vad som gör Bitcoin till en så pass intressant investering, och varför många föredrar att investera i Bitcoin vs Ethereum.

ethereum vs bitcoin
bitcoin vs ethereum

Ethereum är å andra sidan menad att möjliggöra Smarta Kontrakt och utvecklingen av nya appar i en decentraliserad värld. Den har inte lika högt marknadsvärde men dess teknologi är otroligt spännande för utvecklare och länder runtom i världen. Utan den övre coin-gräns som Bitcoin har finns det dessutom gott om utrymme för Ethereum att växa.

Bitcoin må gå vinnande ur Bitcoin vs Ethereum-striden när det kommer till att skapa inkomster online med kryptovaluta, men det finns ingen anledning att tro att detta inte kan förändras inom kort.

Bitcoins egenskaper, fördelar och nackdelar

Lanserades: januari 2009

Skapare: Satoshi Nakamoto

Bitcoin var den första kryptovalutan som skapades, och designades inledningsvis som en valuta som skulle konkurrera med etablerade investeringar, såsom guldstandarden eller fiatpengar. Bitcoins framgång möjliggjordes tack vare blockkedjeteknologin den byggdes på.

Den skapades för att utföra dagliga transaktioner av digital valuta och potentialen i dess blockkedjeteknologi har fått utvecklare och investerare världen över att bli upphetsade.

Blockkedjan fungerar som ett allmänt register som sparar permanenta uppteckningar av alla transaktioner som görs med varje Bitcoin. Blockkedjeregistret skyddas med hjälp av kryptografi och är manipulationssäkert tack vare de Peer-to-Peer roller som spelas av personer som har kunskap om att bryta Bitcoin (i folkmun känt som Bitcoin-brytare eller Bitcoin miners). De befinner sig över hela världen och bekräftar samt säkrar transaktioner.

Det är viktigt att veta att både Bitcoin och Ethereum bygger på blockkedja eller teknologi som liknar blockkedja.

ethereum vs bitcoin

Ända sedan starten har Bitcoin haft en marknadsgräns, och kommer endast släppa 21 miljoner coins till allmänheten. Till skillnad från fiatpengar, där du kan producera pengar på en inflationsbaserad modell, har Bitcoin antagit en deflationsställning. När 21 miljoner coins har släppts så kommer inga fler att släppas.

När man tittar på hur man tjänar pengar på bitcoin och frågan om Bitcoin vs Ethereum, är den huvudsakliga nackdelen med Bitcoin dess associerade transaktionstider. Jämfört med andra kryptovalutor, som Ethereum, kan Bitcoin-transaktioner ta upp till tio minuter att bekräfta, medan andra bara tar några sekunder.

Ethereums egenskaper, fördelar och nackdelar

Lanserades: juli 2015

Skapare: Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Gavin Wood, etc.

Ethereum skiljer sig stort från Bitcoin, eftersom den inte bara är designad för att köpa och sälja varor och tjänster. Istället verkar Ethereum på en annan infrastruktur, byggd på Smarta Kontrakt och Distributed Applications. Den går bortom vad Bitcoin kan göra genom att inte bara vara en plattform, utan även ett programmeringsspråk.

Det innebär att om du funderar på att köpa Ethereum, kan ethers användas för att skapa decentraliserade appar och smarta kontrakt. De kan även hjälpa dig att gräsrotsfinansiera resurserna som behövs för att lansera appar. Till skillnad från Bitcoin följer den ett inflationssystem där det inte finns någon bestämd marknadsgräns. Istället släpps runt 18 miljoner ethers till allmänheten på årlig basis.

bitcoin vs ethereum

Eftersom Ethereum haft fördelen att använda Bitcoins blockkedjeteknologi och förbättra den för sina egna syften, möjliggör teknologin bakom ethers avsevärt snabbare transaktioner än med Bitcoin, och tar bara några sekunder att bekräfta. Viktigaste av allt är att Ethereum har lagts till i blockkedjeteknologin genom att bygga ett nytt programmeringsspråk som heter Solidity. Detta hjälper utvecklare att bygga och publicera applikationer via Ethereums plattform.

När det kommer till nackdelar så har Ethereum inte lika högt marknadsvärde jämfört med Bitcoin, även om man lugnt kan säga att den tar kryptovalutavärlden med storm. Just nu är 1 ether endast värd några tusen kronor, medan 1 Bitcoin är värd tiotusentals kronor, men det kan komma att förändras i framtiden.

Kan man investera i eller bryta Bitcoin och/eller Ethereum?

Ja! Du måste komma ihåg att syftet med Bitcoin och Ethereum är väldigt olika, men de är fortfarande kryptovalutor. Du kan köpa, sälja, handla med och bryta både Bitcoin och Ethereum. Marknadsvärdet för Bitcoin vs Ethereum är drastiskt annorlunda i skrivande stund, men det håller inte investerarna borta.

Om du ställer dig själv frågan huruvida du ska investera i bitcoin eller Ethereum, varför inte investera i båda? Du kan bygga en investeringsportfölj med flera kryptovalutor.

Men att bryta Ethereum då? Är det samma sak som att bryta Bitcoin? Inte riktigt, du kan bryta en eller båda om du vill vara en del av den teknologiska tillväxten eller investera bortom enkel handel.

Men du bör vara medveten om två saker:

ethereum vs bitcoin

Använd en Bitcoin-kalkylator eller Ethereum-kalkylator för att uppskatta huruvida det är värt att bidra till en “mining pool”, om du kommer få den utdelning du vill ha och om det är värt din tid.

bitcoin vs ethereum

Gå med i en pålitlig mining pool med god historik eftersom andra kan vara bluffar.

Jämfört med att bara investera är brytning av kryptovalutor inte längre en individuell ansträngning som kan göras på en persondator. Istället krävs en dedikerad uppsättning datorer och stadig elektricitet för att köra de algoritmer som krävs för att bekräfta och säkra transaktioner.

Om du är intresserad av brytning av Bitcoin eller Ethereum är det rekommenderat att du går med i en grupp brytare som alla bidrar med resurser, oavsett om det är beräkningskraft, förvaring eller allt annat som krävs för att driva en framgångsrik mining-operation. När din mining pool bekräftar ett block i kryptovalutans blockkedja, kommer ni alla belönas med en allokerad mängd Bitcoin eller Ethereum, som distribueras jämnt bland alla brytare.

Final Thoughts

ethereum vs bitcoin

Det finns stora fördelar och förbehåll för både Bitcoin och Ethereum när det kommer till att tjäna extrapengar i kryptovalutavärlden. Vare sig det är högt marknadsvärde eller olika tekniker, kommer debatten om Bitcoin vs Ethereum troligen fortsätta ett tag.

Så är det bättre att investera i den ena eller den andra?

Om du är intresserad av att investera i Bitcoin ska du komma ihåg att den är i sin natur mer likvid, vilket gör den enklare att använda för att köpa, sälja och handla med. Det innebär även att dess tillväxt kan öka och falla snabbt baserat på efterfrågan på marknaden.

Men kom även ihåg att eftersom den är den första av sitt slag, lämnar den fortfarande en stark prägel på finans- och teknologiindustrin, eftersom den är en pionjär. Om några av dess aspekter intresserar dig så är det Bitcoin som är den klara vinnaren i Bitcoin vs Ethereum.

Å andra sidan är Ethereum den klara vinnaren om du är intresserad av decentraliserad apputveckling via Smarta Kontrakt. Ethereum är dessutom det perfekta valet om du letar efter en kryptovaluta som ännu inte har gjort sin stora tillväxtspurt.

Dess utvecklingspotential är hittills relativt outforskad, så det finns en stor chans att Ethereum kommer bli nästa stora grej att investera i. Om det är typen av utmaning och investering du vill satsa på, då är Ethereum det perfekta valet.

Allt beror som sagt på dina personliga mål och preferenser. Som vi nämnde när vi jämförde Bitcoin och Litecoin, är det viktigt att komma ihåg att de inte konkurrerar med varandra, utan tjänar olika syften.

Den slutgiltiga vinnaren i debatten om Bitcoin vs Ethereum är DU, den kunniga och pålästa investeraren som är öppen för båda alternativen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen