Hur du tjänar pengar som Frilansskribent: de 3 bästa sätten

frilansskribent

När man precis börjat jobba som skribent är det lätt att känna sig vilsen. Hur hittar man de bäst betalda uppdragen när man jobbar som skribent online? Vad är det bästa sättet att hitta kunder? Kan man ens tjäna pengar på att skriva? Det finns många frågor en frilansskribent kan ställa sig i början, men det är bara positivt!

Varför? För att som frilansskribent finns det nästintill oändliga möjligheter att tjäna pengar – om du är beredd att jobba hårt! Och när det kommer till att skriva så behöver du inte vara nästa JK Rowling för att du ska lyckas tjäna pengar som frilansare.

Så länge du kan förmedla ett budskap i en sammanhängande och lättläst text så kan du bli frilansskribent. En bonus är också att du kan jobba hemifrån, eller varifrån du vill. Du har friheten att bestämma själv!

I den här artikeln kommer vi beskriva de 3 bästa sätten att tjäna pengar som frilansskribent:

Att skriva copy som frilansande skribent
Att skriva copy som frilansande skribent
Att bli Kindle-författare
Att bli Kindle-författare
Att tjäna pengar som bloggare
Att tjäna pengar som bloggare

Vi kommer också att svara på vanliga frågor som du som frilansskribent kan ha. Så låt oss komma igång:

1. Att jobba som frilansskribent och copywriter

Som frilansskribent finns det många olika typer av texter du kan skriva. Till exempel kan du skriva för företag som behöver textinnehåll till sin webbsida. Det kan till exempel handla om att skriva artiklar eller en säljande text för någon produkt eller tjänst.

Den här typen av uppdrag är både de vanligaste och de mest eftersökta på marknaden. Vi rekommenderar faktiskt alla frilansskribenter som undrar hur man tjänar pengar på att skriva att börja med den här typen av frilansskribent jobb.

Hur kommer det sig att vi rekommenderar detta? Här är 3 anledningar:

Här är de exakta stegen du kan ta för att komma igång direkt:

Steg 01: Se till att du är synlig på nätet

Det spelar ingen roll hur bra du är på att skriva: om ingen vet att du finns så kommer du inte kunna tjäna pengar. Så börja med att skapa någon typ av profil eller sida på nätet.

Det kan vara en helt egen webbplats eller en profil på en onlineplattform för frilansare, som till exempel Upwork, Fiverr eller Guru. Vår rekommendation är att både skapa en egen webbplats och en profil på de olika plattformarna för frilansare.

Med en egen webbplats kan du:

Publicera ditt eget innehåll
Publicera ditt eget innehåll
Skapa en sida med din profil
Skapa en sida med din profil
Effektivt sälja dina tjänster
Effektivt sälja dina tjänster till potentiella kunder
Skapa en knutpunkt
Skapa en knutpunkt där potentiella kunder kan kontakta dig

Att ha din egna lilla plats på internet kan verkligen göra underverk för din verksamhet som frilansskribent!

Steg 02: Bestäm dig för att skriva artiklar eller copy

Bestäm dig för att skriva artiklar eller copy

Nu när du finns synlig på nätet är det bra att bestämma om du vill skriva artiklar eller copy. Visst går det att göra både och till att börja med, men i det långa loppet är det bättre att specialisera sig. På så sätt kommer du att bli bättre inom ditt valda område så att du kan erbjuda dina kunder bättre texter och då kan du också ta mer betalt för ditt arbete.

Att skriva artiklar

Att skriva artiklar innebär i princip att skriva icke-säljande texter till webbsidor. Artiklarna är ofta informativa texter, som till exempel den här artikeln som du läser just nu.

Alla webbsidor som vill få trafik behöver kontinuerligt skapa nytt innehåll för att locka besökare, och då behövs någon som skriver artiklar. En annan positiv aspekt är att dessa artiklar oftast går fort att skriva.

Det är faktiskt ganska enkelt att tjäna pengar på att skriva artiklar online, det enda som är ännu enklare är att göra betalda undersökningar, tack vare att de är så pass snabba och lätta att genomföra.

Dock får du betydligt bättre betalt genom att skriva artiklar. Artikelförfattare tjänar vanligtvis mellan 500 SEK och 2500 SEK för en artikel på 1000 ord.

Copywriting

När man skriver copy så är syftet att sälja. Det kan till exempel vara långa säljande texter för olika produkter eller korta sälj-mail. Oavsett vilket medium som används så är målet att öka kännedom om varumärket.

Eftersom syftet med copywriting är att sälja så får du också MYCKET mer betalt för det. För en kort säljande text kan du i genomsnitt tjäna mellan 8000 SEK och 15 000 SEK. Är du riktigt duktig på att skriva copy kan du till och med tjäna 20 000 SEK. Kanske ännu mer, beroende på vad du skriver om!

Dock så behöver du, till skillnad från när du skriver vanliga artiklar, sätta dig in i hur man skriver säljande texter för att din copy ska bli slagkraftig och effektiv. Det kräver mer förberedelser och tid men eftersom din text (förhoppningsvis) kommer generera pengar för din kund så är det ändå lättare att tjäna pengar på denna sortens uppdrag.

Steg 03: Välj en nisch​

De flesta som försöker tjäna pengar på att skriva som frilansskribent begår misstaget att erbjuda en alldeles för bred tjänst.

 Om du försöker göra alla nöjda blir ingen nöjd.

Om en kund behöver få en artikel skriven om en specifik lag till exempel, så är det mycket mer attraktivt för dem att anlita en frilansskribent som är specialiserad inom juridik, i stället för någon som försöker skriva om alla möjliga ämnen. En annan fördel är att du kan ta ett högre pris om du är specialiserad.

Det finns flera olika faktorer att väga in när du ska bestämma dig för en nisch.

Lönsamhet

Lönsamhet

Om en nisch är för liten eller det inte går att tjäna tillräckligt med pengar online inom den så bör du hitta en annan.

Bransch

Bransch

Välj en bransch som du känner till eller åtminstone kan göra research inom och kontinuerligt skriva om. Det vore till exempel bara slöseri med tid att försöka skriva om ekonomi om du inte har kunskaper inom ämnet, eller om du inte alls är intresserad av det. Se också till att branschen du väljer har ett konstant behov av nytt innehåll.

Typ av tjänst

Typ av tjänst

Även när det kommer till copywriting så kan du nischa dig till en mer specifik typ av tjänst som till exempel copy för säljande videos, mail eller landningssidor. Om du skriver artiklar så kan du välja mellan flera olika typer av artiklar, till exempel instruktioner eller tekniska artiklar

Du kanske undrar varför du ska gå igenom dessa steg och välja en nisch när du istället skulle kunna tacka ja till alla typer av uppdrag du blir erbjuden. Anledningen är enkel: när du är specialiserad inom ett område blir du också en auktoritet inom just det området. Då kan du ta ett högre pris och tjäna mer pengar på ditt skrivande.

När du väljer din nisch kommer du med tiden samla på dig specifik kunskap och expertis inom ditt område. Du får kunskaper som en ospecialiserad frilansskribent inte kan mäta sig med. Detta medför att du får fler kunder och tjänar mer pengar på att skriva.

Att ha mycket erfarenhet inom ett område är bättre än att ha lite erfarenhet inom många områden.

Steg 04: Skapa en portfolio​

Skapa en portfolio

Nu när du finns synlig på nätet och har hittat din nisch så är det dags att skapa en portfolio.

Varför? För att om du inte kan visa upp några exempel på vad du har skrivit så kommer du inte att få några kunder. Har du inga kunder kommer du inte heller att tjäna pengar på att skriva!

Du behöver inte ens ha haft några kunder för att skapa en portfolio. Du kan börja skriva egna exempel som du kan publicera på din webbplats eller din blogg.

Även när det gäller att skapa texter till portfolion är det en fördel att hålla sig till en nisch eftersom du då vet exakt vilken typ av exempel du behöver skapa och vad det är mest sannolikt att kunder inom ditt område söker.

Steg 05: Pitcha och sök nya uppdrag varje dag​

Nu när du väl är förberedd för att lyckas tjäna pengar på att skriva är det dags att du presenterar dig för företag som kan behöva anlita en frilansskribent.

Hemligheten för att undvika en situation där du ena veckan har mycket jobb och nästa vecka ingenting är att hela tiden söka nya uppdrag.

Vi rekommenderar att du kontaktar minst 3 företag eller söker minst 3 uppdrag per dag. Det kanske låter som mycket, men det går att uppnå med rätt planering och är av stor vikt för att kontinuerligt kunna tjäna pengar på att skriva.

För att enkelt komma igång kan du börja att söka uppdrag på Upwork och Guru. Du kan även söka på olika onlineforum för jobb och söka frilansuppdrag där eller kontakta företag direkt med ett erbjudande.

För att tjäna tillräckligt med pengar som frilansskribent behöver du vara disciplinerad och dagligen söka nya uppdrag. Det finns inga genvägar!

2. Tjäna pengar på att skriva som Kindle-författare

jobba som skribent online

Ett annat fantastiskt bra sätt att tjäna pengar som frilansskribent är att publicera material på Amazon Kindle: en produkt från e-handelsjätten  för e-böcker, som anses vara den bästa på marknaden.

Alla som använder Kindle har direkt tillgång till hundratusentals e-böcker på Amazon.com och möjligheterna du som Kindle-författare får är näst intill oändliga med nästan 90 miljoner Kindle-användare.

Och det bästa? Med Kindle kan du själv publicera dina texter och passivt tjäna pengar varje månad, utan att du behöver någon redaktör eller förlag!

Det vi menar med detta är att efter att du skrivit och publicerat din bok så kommer den fortsätta säljas, vilket innebär att du får in pengar på ditt konto 24/7 utan att behöva lägga ner något extra arbete.

Fördelar och nackdelar med att publicera på Amazon

Det finns både för- och nackdelar med att publicera Kindle e-böcker på Amazon:

Fördelar
Fördelar
Nackdelar
Nackdelar

Vår uppriktiga åsikt är att fördelarna helt enkelt överväger nackdelarna när det kommer till att skriva för Amazon Kindle. Det finns många guider du kan följa för att undvika vanliga misstag och fallgropar när du skriver, så att du får större chans att lyckas som Kindle-författare.

Om du följer råden från de som har gjort det förut så har du alla möjligheter att göra bra ifrån dig.

Att skriva sin första Kindle-bok

Om du har bestämt dig för att publicera en bok på Kindle behöver du fundera på om du vill skriva den själv eller om du vill anlita en frilansskribent.

Om du själv besitter både tiden och kunskaperna som krävs för att skriva om ämnet så brukar det vara bättre att göra det själv. Då sparar du in på kostnaden att anlita en spökskrivare.

Att skriva en bok själv är helt klart en stor prestation!

Kom dock ihåg att det kommer kräva mycket av din tid om du väljer att skriva den själv – tid som du istället skulle kunna spendera på att tjäna pengar på att skriva för kunder.

Så om du har råd att ligga ute med lite pengar så kan du helt enkelt låta en frilansskribent skriva din bok åt dig. På så sätt frigör du all tid som du skulle behöva lägga på att skriva boken, så att du kan använda den till något produktivt!

3. Att blogga och skapa egna tillgångar

tjäna pengar på att skriva Det finns mängder med guider, artiklar och webbsidor som berättar hur du startar en blogg för att tjäna pengar, men här måste vi vara ärliga: att blogga är det absolut svåraste av de 3 sätten att tjäna pengar på att skriva som vi går igenom i den här artikeln. Dock kan du använda bloggande som ett sätt att bygga långsiktiga tillgångar som kan generera en livslång inkomstkälla. Det går faktiskt att bygga upp en mycket lönsam verksamhet genom en blogg.

Det bästa är att du kan starta en blogg helt gratis!

I motsats till vad en del artiklar får det att verka som så kommer du inte tjäna stora summor pengar så fort du startar en blogg. Du kommer inte kunna slappa framför brasan medan du tjäna pengar hemifrån… såvida du inte redan har en stor lojal följarskara på någon annan plattform.

Det krävs faktiskt en hel del engagemang och att du konsekvent producerar innehåll av hög kvalitet eftersom det är det enda sättet att ranka högt på sökmotorer och fånga intresset hos läsare.

Vi vill inte påstå att det är omöjligt eller att det inte är värt det att starta en blogg för att jobba  som skribent online och tjäna pengar, men vi vill att du ska vara medveten om att det krävs en hel del jobb!

När du väl lagt ner allt jobb som krävs och du har lyckats med din blogg så är det värt allt slit eftersom den bara kommer fortsätta att ge och ge.

Att skriva själv eller att anlita en frilansskribent för din blogg

skriva själv eller att anlita en frilansskribent

Precis som med Kindle så kan det vara en svår nöt att knäcka om du själv ska skriva din blogg eller om du ska anlita en frilansskribent.

Om du vill tjäna pengar på att skriva en blogg behöver du verkligen älska att skriva om det ämne eller den nisch som du valt att bygga din blogg kring.

Utmaningen ligger i all tid det kommer att ta innan du börjar se resultat av dina ansträngningar. Det kan kännas frustrerande när du konstant lägger ner både tid och energi på att producera bra innehåll.

Det är därför många bloggare tappar motivationen och ger upp.

Då kan det vara en god idé att anlita en frilansskribent om du har pengar att lägga på det.

Men du behöver inte förlita dig på frilansare för att producera allt ditt innehåll. Istället kan du fokusera på att skapa grundinnehållet till din blogg och låta frilansskribenter fylla ut med resten. På så sätt behöver du varken gå in i väggen eller riskera att din blogg dör ut i brist på innehåll.

Så här kan du tjäna pengar på din blogg

Once you have attracted a decent number of readers to your blog, there are several monetization opportunities you can pursue:

Affiliate-marketing

Affiliate-marketing: att marknadsföra produkter eller tjänster som kan vara intressanta för dina läsare. Varje gång det leder till ett köp så får du en andel av försäljningen

Sponsrade inlägg

Sponsrade inlägg och samarbeten med varumärken

Sälja annonsering

Sälja annonsering

Skapa dina egna produkter

Skapa dina egna produkter

Oavsett vilket eller vilka av dessa du väljer, om du har kommit till en punkt där du faktiskt KAN välja så har du redan kommit en bra bit på vägen för att göra din blogg till en business!

Sammanfattning

Som frilansskribent har du många möjligheter att tjäna pengar, och ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Men när du läst igenom den här artikeln så har du fått en inblick i hur det fungerar och är förhoppningsvis ivrig att sätta igång! Vem som helst kan göra det och börja tjäna pengar på nolltid. Följ bara de olika stegen och metoderna som vi gått igenom i artikeln så har du allt du behöver för att lyckas som frilansskribent!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen