Hur man Köper Kryptovaluta (Den Ultimata Guiden)

Kryptovalutor är framtiden. Du har förmodligen hört termerna “kryptovaluta” och “Bitcoin” i konversationer, nyhetsartiklar och sociala medier många gånger de senaste åren, så pass att du kanske till och med tror att de är samma sak! Men Bitcoin är endast en liten del av kryptovalutornas värld. Det finns faktiskt hundratals olika kryptovalutor som utvecklas, och många handlar med kryptovaluta dagligen.

handla kryptovaluta

I den här artikeln så kommer vi lära dig hur man köper kryptovaluta så att du också kan komma igång!

Hur man kommer igång med kryptovaluta

Kryptovaluta är inte bara digital valuta som köps och säljs för att tjäna pengar online; dess unika kod baserad på kryptografi och blockchain-teknologi är vad som gör kryptovaluta svår att manipulera, och därmed svår att förfalska. Den bygger dessutom på en organisk struktur, och är därför decentraliserad från alla centrala inrättningar.

Tack vare dessa egenskaper har kryptovaluta blivit ett spännande alternativ för både investerare och teknologiälskare. Den har förändrat sättet världen ser på pengar, och öppnar många dörrar för hur digitala valutor kan gå framåt i framtiden.

Så om du är intresserad av hur man köper kryptovaluta och vill veta vad du ska satsa på, kommer här all information du behöver om kryptovalutornas värld.

Är det lagligt?

Ett av de huvudsakliga problemen folk upplever med kryptovaluta är rädslan för att de gör något fel eller olagligt. Kryptovalutornas plötsliga ökning i popularitet under 2017 var en tid för enorma vinster och förluster.

Men på grund av att kryptovalutor mestadels var en relativt ny och oreglerad marknad, fanns det flera länder som etablerade sina egna regler för hur kryptovalutor ska ansvarshållas och beskattas.

Vissa länder stängde dörrarna för handel med kryptovaluta helt och hållet.

Innebär det att kryptovaluta i sig själv är olaglig? Inte direkt. Det är helt enkelt bara ett nytt koncept. Eftersom det är så nytt så måste länder ta tag i frågor såsom hur man ska beskatta kryptovaluta, hur man förebygger lurendrejeri och flera andra saker. Med tiden tror många investerare att de flesta rädslor om kryptovalutaindustrin och staten kommer lösas.

Men under tiden, och innan du ger dig i kast med att köpa kryptovaluta, ska du ta en titt på ditt lands regler. Om det finns lagstiftning från din regering gällande investeringar och beskattning av kryptovalutor, är det bäst att känna till och följa dessa. Men om kryptovaluta är förbjudet i din region kommer det förhoppningsvis förändras inom kort!

handla kryptovaluta

Vilken kryptovaluta bör du köpa?

De första och förmodligen mest populära valen för många som ställer frågor om hur man köper kryptovaluta är:

bitcoin
Hur kan man köpa bitcoin?
ripple
Hur kan man köpa ethereum?
litecoin
Hur kan man köpa litecoin?
ripple
Hur kan man köpa ripple?

Dessa är de fyra största och mest populära kryptovalutorna på marknaden idag, och de är  mycket lämpliga för att tjäna pengar online – och inte utan anledning.

Om du är ny inom kryptovaluta och undrar vilken som är den bästa kryptovalutan att köpa såväl som hur man kan köpa kryptovaluta, är detta bra ställen att börja på. De har inte bara historiskt bevisat sin framgång, utan det finns även mycket information som du kan ta del och lära dig av.

Hur hjälper det? Om du letar efter vilka kryptovalutor som är bäst för transaktioner, investeringar eller båda, finns det gott om resurser där ute. Du kan lära dig om vad du ska titta efter hos en kryptovaluta, när och hur du skall köpa samt hur du investerar i det.

Om du vill vara försiktig när du precis påbörjat din resa inom kryptovalutor så är det helt ok att bara köpa och sälja, vilket även kan vara mycket lukrativt. Det behövs inte heller så mycket talang, kunskap eller tid jämfört med mer avancerat risktagande såsom daytrading.

Om du är ute efter att lära dig mer om mindre populära men potentiellt lönsamma valutor på marknaden, kan experimentering med dessa fyra etablerade valutor vara en bra plats att först börja på.

Att upprätta plånböcker: ditt första steg när du ska köpa kryptovaluta

köpa kryptovaluta

En av de första sakerna du kommer göra när du lär dig hur man köper kryptovaluta är att upprätta en plånbok för kryptovaluta, eller en “wallet”. Det är en plats där du förvarar din kryptovaluta, precis som en vanlig plånbok!

Det finns flera olika typer av plånböcker såsom online/offline mjukvara, hårdvaruplånböcker och pappersplånböcker. Men när du först kommer igång så räcker det med en online-plånbok så att du kan köpa önskad kryptovaluta och börja utföra transaktioner. Därefter kan du välja vilken kryptovaluta du vill köpa och även överföra den till din bank.

Några populära online-plånböcker är:

coinbase

Coinbase: detta är den mest populära webbplånboken på marknaden just nu. Det är även en kryptovalutamäklare, men plånboksfunktionen gör det enkelt att köpa och förvara kryptovaluta online. Härifrån kan du sedan överföra din kryptovaluta till en annan, säkrare plånbok.

exodus

Exodus: detta är en mjukvaruplånbok som förvarar din kryptovaluta direkt på din dator. Själva mjukvaran är kompatibel med flera olika kryptovalutor och är designad för att vara lättnavigerad och enkel att använda.

mycelium

Mycelium: Detta är en av de mest populära mobilapp plånböcker på marknaden. Den huvudsakliga fördelen med Mycelium är att du kan förvara och komma åt din kryptovaluta direkt på din smarta telefon. Men om du är benägen att tappa bort dina telefoner kanske detta inte är det bästa alternativet för dig!

Alla dessa är enkla att arrangera och koppla till dina bankkonton. Notera att de även kommer be om en giltig ID-handling av säkerhetsskäl. Därifrån kan du även investera i en mjukvaruplånbok som ligger offline på din egen dator, en hårdvaruplånbok som är som ett specialiserat USB-minne, en extern hårddisk som förvarar din kryptovaluta helt offline eller en pappersplånbok som du skriver ut och förvarar varsomhelst.

Ta en titt på vår guide för hur man kommer igång med en plånbok för kryptovaluta om du vill lära dig mer.

Hur man köper kryptovaluta på handelsplattformar

köpa kryptovaluta

När du fixat din online-plånbok så måste du registrera dig på en handelsplattform för kryptovaluta för att kunna köpa, sälja och till slut tjäna pengar på kryptovaluta. De flesta handelsplattformar kommer ge dig prishistorik för varje kryptovaluta du tittar på, inklusive hur den presterar minut för minut och årliga rapporter.

Precis som med plånboken kommer du genomgå en verifieringsprocess med ID-kort när du lär dig hur man köper kryptovaluta. Därifrån kan du köpa kryptovaluta direkt med fiatpengar för att komma igång. Sedan kan du även köpa och sälja kryptovaluta med din existerande kryptovaluta.

Så här ser processen ut:

registrera ditt konto

Registrera ditt konto

För att ta ut din kryptovaluta måste du ha slutfört ID-verifieringsprocessen.

leta efter din önskade kryptovaluta

Leta efter din önskade kryptovaluta

Handelsplattformar kan hjälpa dig att bevaka marknadsvärdet och efterfrågan. Så när du vill köpa eller sälja kommer du ha en bra uppfattning om priserna

kolla transaktionsavgifterna

Kolla transaktionsavgifterna

Varje handelsmarknad kommer innefatta olika transaktionsavgifter, och de flesta tas ut i kryptovaluta. Det är viktigt att kolla vad transaktionsavgifterna faktiskt ligger på. En transaktionsavgift på 0,1 BTC kanske låter överkomligt, men värdet i fiatpengar kan faktiskt vara så högt som 5,500 kronor! Så håll ett öga på transaktionsavgifterna.

köp din kryptovaluta

Köp din kryptovaluta

När du vill köpa eller sälja kryptovaluta på en handelsplattform kan du sätta ett budspann eller ett specifikt pris du vill betala för en specifik mängd av din önskade kryptovaluta.

Till exempel:

  • Lägg ett bud för 3 ethers (Ethereum) för minst 3,000 kronor och max 3,500 kronor per ether.
  • Vänta! När någon annan lägger upp ett erbjudande i samma budspann som du, kommer ditt bud att gå igenom och du få dina ethers!

Vår rekommendation: Kraken

Kraken är en av de världsledande handelsplattformarna för kryptovaluta i världen. Den erbjuder ett brett utbud av kryptovalutor på marknaden och kan användas i många länder.

Det kan vara lite skrämmande för nybörjare då det finns en viss inlärningskurva och arbete för att komma igång med sin handel, men den har även lägre transaktionsavgifter jämfört med andra plattformar. Avslutningsvis är den dessutom tillgänglig i de flesta länder, vilket gör den till ett av de bästa alternativen för att köpa kryptovaluta online.

Att köpa kryptovaluta med direkthandel

Om du är ute efter att köpa kryptovaluta så är direkthandel en intressant metod att använda sig av. Till skillnad från handelsplattformar så innefattar denna typ av handel att man köper och säljer direkt från personer i andra länder, istället för genom en handelsplattform.

Fördelen med detta är att transaktionsavgifterna elimineras.

Men att köpa direkt innebär att det inte finns något bestämt marknadspris. Säljare har friheten att sätta sina egna valutakurser, och köpare måste ta reda på vilken valutakurs de är villiga att betala.

Vår rekommendation: P2P-baserade lån eller handel

köpa kryptovalutorOm du vill veta var du kan köpa kryptovaluta via direkthandel så innebär det vanligtvis att du känner någon eller har vänner som du vill handla med. Det finns inte många som använder detta alternativ, eftersom det strikt sett inte är nödvändigt. Men om du befinner dig i ett land där lagstiftning gör det svårt att köpa och sälja via handelsplattformar, så kan P2P-lån vara ett bättre alternativ.

Att köpa kryptovaluta hos valutamäklare

En kryptovalutamäklare erbjuder exakt samma tjänster som en handelsplattform då du går till en specifik hemsida för att köpa och sälja kryptovaluta. Men till skillnad från handelsplattformar där priserna fluktuerar på en handelsplats, sätter valutamäklare ett bestämt pris för köpare och säljare.

Fördelarna med att använda en valutamäklare är att bestämda priser gör det enkelt och rättframt för båda parter. Ja, mäklaren tar också en viss procent, så tekniskt sett finns det en “transaktionsavgift”.

Men det är det mest rättframma sättet för alla som föredrar att köpa och sälja på detta sätt. Om du precis börjat och lär dig hur man köper kryptovaluta kanske du tycker att handelsplattformar och direkthandel är lite för struliga och förvirrande att använda. Då kan en valutamäklare vara det bästa valet för dig eftersom det generellt innebär mindre strul.

köpa kryptovaluta

Vår rekommendation: Coinbase

Coinbase är utan tvekan den största och mest populära kryptovalutamäklaren på marknaden. Med dess online-plånbok blir den väldigt enkel att använda för köp och kortsiktig förvaring online. Plattformen är dessutom relativt enkel att använda, så det är en av de bästa platserna för nybörjare som precis börjat lära sig om hur man köper kryptovaluta.

Slutsats

köpa kryptovalutor

Att lära sig hur man köper kryptovaluta kan vara lite skrämmande inledningsvis, men när man kommit in i det kan det vara mycket roligt! Det finns så mycket att lära sig om tekniken bakom dem, deras historia och framtid, och självklart finns det mycket pengar att tjäna.

Som du lärt dig i artikeln, kan du komma igång på under 10 minuter med bara dessa 3 steg:

Trots ett dyrare marknadspris rekommenderar vi att du lär dig hur man köper kryptovaluta med någon av de mest respekterade valutorna som Bitcoin, Ethereum och Litecoin. Du kan få spännande resultat med dem. Överlag ser kryptovalutornas framtid ljus ut. Så gör välgrundade köp och sälj, studera marknaden och framförallt, njut av äventyret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen