Lär dig köpa Litecoin: Din steg-för-steg-guide

Litecoins popularitet, utformning och syfte har gjort att många frågar hur man gör för att köpa Litecoin eftersom Litecoin har potential att bli större än Bitcoin inom en snar framtid! I den här artikeln lär du dig exakt vad du behöver veta för att komma igång med Litecoin!

En översikt över hur man gör för att köpa Litecoin

köpa litecoin

Litecoin är en av de fyra mest populära kryptovalutorna på marknaden idag. Litecoin (LTC) bygger på samma koncept som sin föregångare Bitcoin, men fungerar som en effektivare kryptovaluta och där några av Bitcoins brister är åtgärdade.

För att köpa Litecoin behövs:

skapa en Litecoin-plånbok

Skapa en Litecoin-plånbok

välja en av de tre metoderna för inköp av Litecoin

Välja en av de tre metoderna för inköp av Litecoin: handelsplattformar, mäklare eller direkt handel

gå igenom alla nödvändiga säkerhets

Gå igenom alla nödvändiga säkerhets- och verifieringssteg kopplade till din metod

ansluta ditt bankkonto

Ansluta ditt bankkonto

köpa litecoin

Köpa Litecoin!

Vi ska nu gå igenom varje steg i detalj, men först en kort bakgrund när det gäller Litecoins historia:

En kort historik gällande Litecoin

När du lär dig att köpa Litecoin är det viktigt att känna till bakgrunden: Litecoin är en digital kryptovaluta som skapades år 2011 av Charles Lee. Efter att ha observerat Bitcoins lansering, framgångar och nackdelar när det gäller att skapa inkomster online, utvecklades Litecoin för att bättra på och vidareutveckla Bitcoins teknik.

På många sätt utformades Litecoin för att bli en konkurrent till Bitcoin.

Litecoin har en deflationär stil där det kommer att finnas ett maximalt antal mynt som någonsin kommer att cirkulera. Det innebär att det bara kommer att finnas 84 miljoner LTC. Fysiska valutor följer inte denna standard där centralbanker och statliga myndigheter avgör om mer pengar ska skapas – vilket direkt påverkar värdet av den fysiska valutan.

En annan sak som är värd att notera är hur snabba transaktionstiderna är. Litecoin använder en snabb algorithm som kallas Scrypt vilket förbättrar transaktionstiderna. När det gäller Bitcoin tar det i genomsnitt ca 10 minuter att behandla och bekräfta en transaktion medan det tar ca. 2,5 minut för Litecoin.

Kom ihåg att köpa Litecoin bara är ett sätt att få tag på dem: du kan också bryta Litecoin.

Så köper du Litecoin - steg för steg

steg

Så skapar du en Litecoin-plånbok

köpa litecoin

Det första du ska göra när du lär dig att köpa Litecoin är att skaffa en plånbok. Online-plånboken fungerar som ett lagringsutrymme för Litecoins som du vill köpa eller sälja.

Du kan läsa mer i vår artikel som går igenom steg-för-steg hur du skapar en plånbok och väljer bäst alternativ.

En av de mest populära och enklaste online-plånböckerna just nu som stöder LTC-lagring är Coinbase. Efter att du skapat din plånbok kan du använda LTC för att köpa saker och handla med dem som vilken “vanlig” plånbok som helst. Det här är det perfekt alternativet för små, dagliga transaktioner.

Ett annat alternativ är en mjukvaruplånbok som Electrum. Den placeras på din dator och används offline vilket gör den mer säker och förebygger att din plånbok blir hackad. Den tredje och mest säkra plånboken är en hårdvaruplånbok som Ledger Nano.

steg

Välj ett av tre alternativ för att genomföra Litecoin köp

Litecoin kan som de flesta kryptovalutor köpas på nästan alla större marknader för kryptovalutor. Detta inkluderar handelsplattformar, direkthandel och mäklarsystem.

Här är en summering av varje och hur de fungerar:

handelsplattformar

Handelsplattformar

Det bästa sättet att beskriva en handelsplattform är som en marknadsplats som kopplar samman dem som är intresserade av att tjäna pengar. Vanligtvis har handelsplattformarna ett marknadsdiagram där du kan se hur mycket folk köper och säljer den dagen, timmen eller minuten.

Handelsplattformar är ett bra alternativ för de flesta som vill lära sig mer om att handla med kryptovalutor. Många anser att de får mest för pengarna genom att använda sig av en handelsplattform. Dessutom kan man se exakt hur marknaden värderar exempelvis Litecoin vid ett visst ögonblick.

När du vill köpa eller sälja LTC, kan du antingen ange ett visst pris eller ett intervall med ett minimibelopp respektive ett maximibelopp. När någon annan matchar budet genomförs en transaktion. Sedan behöver du bara vänta på att ditt köp ska behandlas och bekräftas. Efter att du fått en bekräftelse kommer du att få tillgång till dina LTC.

Handelsplattformar som Kraken erbjuder några olika alternativ för att köpa Litecoin: vissa låter dig registrera ditt kreditkort, ditt bankkonto eller ditt PayPal-konto så att du kan föra över en summa pengar för att köpa Litecoin direkt. Du kan också använda andra kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum för att köpa Litecoin via din Litecoin-plånbok.

Tänk på att de flesta – om inte alla – handelsplattformar drar en transaktionsavgift som debiteras i kryptovalutan. När du tittar på transaktionsavgiften, så var noga med att konvertera avgiften till en valuta som du är bekant med så att du vet hur mycket du betalar, och om det är acceptabelt eller ej.

Om transaktionsavgiften till exempel är 1 LTC kan det låta billigt tills du konverterar det till SEK och förstår att marknadsvärdet för närvarande ligger på ungefär 700 kr!

mäklare för kryptovalutor

Mäklare för kryptovalutor

Om du inte är så angelägen om att följa en marknaden live och att vänta på att dina bud matchas, eller skapa en egen investeringsstrategi, kan en mäklare vara ett enklare alternativ för att köpa Litecoin. En mäklare erbjuder liknande funktioner som en handelsplattform, men mäklaren erbjuder ett bestämt pris för att köpa och sälja Litecoin. Det innebär att det inte sker någon förhandling mellan flera köpare och säljare.

Mäklare tar också ut en premie på mellan 5% och 15% beroende på vilken mäklare du väljer. Så om håller på att lära dig att köpa Litecoin och vill göra det utan att behöva vara en del av en öppen marknadsplats, så kan en mäklare som Coinbase vara det bästa alternativet för dig, men det är självklart dyrare än att göra det på egen hand.

direkthandel

Direkthandel

Till skillnad från de två första alternativen så innebär direkthandel att det inte finns någon mellanhand eller marknad.

Vanligtvis sker direkt handel mellan två personer som kanske redan är bekanta med varandra: då säljer en person Litecoin till ett visst pris, och den person som köper måste avgöra huruvida det är värt det eller inte. Även om det innebär mer makt till säljaren jämfört med köparen, så har köparen den fördelen att det inte tillkommer några transaktionsavgifter eller premier.

steg

Det sista du behöver göra för att köpa Litecoin

köpa litecoin

Oavsett om du väljer att investera via en handelsplattform, mäklare eller genom direkt handel så måste du se till att du håller dina transaktioner så säkra och skyddade som möjligt. När du lär dig hur man köper Litecoin, är det några saker som alla välrenommerade plattformar kommer att be dig om:

verifiera din identitet

Verifiera din identitet

Många välrenommerade plattformar erbjuder gratis registrering men låter dig inte köpa någon kryptovaluta förrän du har verifierat din identitet. Vanligtvis kräver detta en ID-handling med ett aktuellt foto. När du fått detta bekräftat kommer du att få full tillgång till plattformens funktioner.

Plattformarna kräver detta för att säkerställa att de som köper och säljer är riktiga människor och inte en datorer eller till och med falska konton som är avsedda för att hacka plattformen.

aktivera utökad säkerhet

Aktivera utökad säkerhet

Om en plattform erbjuder 2-faktorsautentisering rekommenderas det att du aktiverar det. På så sätt lägger du till ytterligare ett säkerhetslager som skyddar dig om någon annan försöker logga in på ditt konto.

aktivera en betalningsmetod

Aktivera en betalningsmetod

Beroende på var du valt att köpa Litecoin kommer du att bli ombedd att välja en betalningsmetod. Du kan välja att köpa direkt med en fysisk valuta eller så kan du köpa Litecoin med andra kryptovalutor som Bitcoin. 

Det kommer också att finnas ett alternativ att länka ditt konto till ditt kreditkort, PayPal, bankkonto eller till och med Litecoin-plånbok.

delare

Oavsett vilken betalningsmetod du väljer, bör en välrenommerad plattform kunna erbjuda de flesta betalningsalternativen. Observera att vissa kanske inte erbjuder PayPal av säkerhetsskäl. Men med ett verifierat ID och extra säkerhetsåtgärder borde det tydliga alternativet för betalningsmetoden vara viktigt när man väljer handelsplattform.

steg

Det sista steget: Köp Litecoin!

Det var det! Det är så här du köper Litecoin! Enkelt, eller hur?

Även om Litecoin inte är riktigt lika populärt som Bitcoin ännu, så är det en växande kryptovaluta med en ljus framtid. Det finns inget tvivel om att kryptovalutor är här för att stanna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen