Plånbok för Kryptovaluta: Guiden till hur du skaffar din egen

En plånbok för kryptovaluta är nödvändig för alla som vill investera i kryptovalutor, från den som investerar långsiktigt till den som ägnar sig åt handel och att investera på heltid. Precis som din personliga plånbok, är en plånbok till kryptovaluta till för att lagra dina digitala valutor på en säker och lättillgänglig plats. Ingen plånbok – inga kryptovalutor.

I den här artikeln visar vi dig varför du behöver en plånbok för kryptovaluta, vilka de tillgängliga alternativen är och hur du skaffar en. Vi har testat alla för att hitta den bästa plånboken för kryptovaluta och du kommer veta exakt vilken som är bäst för dina behov efter att ha läst denna guide.

Vad är en plånbok för Kryptovaluta?

plånbok för kryptovaluta

En plånbok för kryptovaluta är en säker plats för förvaring av kryptovalutor i form av Bitcoin, Litecoin eller liknande. Du behöver en plånbok för att kunna investera i en kryptovaluta som du är intresserad av.

För att genomföra framgångsrika transaktioner krävs två saker: en offentlig nyckel och privat nyckel. En privat nyckel är en lång sträng alfanumerisk kod som godkänner en transaktion.

Det fungerar genom att även bidra till att generera en offentlig nyckel som den andra personen eller parten använder för att generera en transaktionsförfrågan.

Ägaren till kryptovalutan använder då sin privata nyckel för att auktorisera transaktionen. När transaktionen är auktoriserad kan den läggas till i en permanent blockkedja.

På detta sätt används en plånbok för kryptovaluta för att hålla dina privata nycklar säkra. Om du förlorar eller glömmer dina privata nycklar, förlorar du åtkomst till dina kryptovalutor. Om tillgången till dina kryptovalutor blir hackad eller stulen, förlorar du dina tillgångar!

Varför behöver jag en plånbok?

Förutom att du behöver en plånbok för att få kunna köpa den kryptovaluta du är intresserad av, används även plånböckerna som en form av säkerhet som mycket liknar en bank.

Till skillnad från fysiska valutor kan du tjäna pengar hemifrån eller vart du än befinner dig. Det finns inget behov av en fysisk bankplats för att lagra dina mynt.

Eftersom kryptovalutor är avsedda att fungera på ett decentraliserat system, innebär det att du har större kontroll över hur du lagrar och skyddar din investering.

Du behöver också en plånbok om:

Slutligen försäkrar en plånbok dig också att om eller när du får kryptovalutor som betalning, så kan du ange vart din inkomst ska gå.

Så, vilken typ av plånbok för kryptovaluta ska du välja för att skydda dig? Vilken typ av plånbok är den bästa plånboken att använda? Låt oss gräva lite djupare…

plånbok för kryptovaluta

De olika typerna av plånböcker

En plånbok för kryptovaluta kan tillhöra en av fyra olika kategorier:

Varje plånbok för kryptovaluta har olika typer av säkerhetsfunktioner och fungerar online och / eller offline beroende på vad du föredrar att använda. Här är en snabb översikt och några rekommendationer över alla typer av plånböcker att spana in!

number

Onlineplånböcker (eller “heta plånböcker”)

Var?

Online

2-faktorsaut-
entisering

Valfritt

Återställningsbar

Valfritt

Risk

Hackers

Vanligtvis när du börjar lära dig hur man köper kryptovalutor oavsett typ, så skapar du en onlineplånbok och använder den när du utforskar metoder för att tjäna pengar online.

Syftet med onlineplånböcker är vanligtvis att ha en plats för dina transaktioner. Det finns några olika onlineplånböcker som kan användas på flera plattformar, så att du kan flytta dina kryptovalutor från en onlineplånbok till en offlineplånbok.

För säkerhetens skull kommer de flesta erbjuda 2-faktors autentisering som du kan välja. Allt detta gör onlineplånböcker till ett perfekt alternativ för regelbundna transaktioner.

Även om det är ovanligt, bör vi ändå nämna att onlineplånböcker är de som är mest utsatta för att bli hackade vilket gör att du därför kan förlora dina tillgångar när du lagrar dem i en onlineplånbok.

Om du vill köpa och investera i kryptovalutor på marknaden, rekommenderar vi att du investerar i någon typ av offline- eller hårdvaru-plånbok förutom en onlineplånbok. På så sätt kan du lagra majoriteten av dina kryptovalutor på ett säkert ställe och endast behålla vad du behöver för att handla i en onlineplånbok.

Rekommendationer:

coinbase

Coinbase är en av de bästa och mest populära plånböcker för kryptovaluta. Den är populär av några olika anledningar: gränssnittet gör den enkel att använda och den har visat sig vara ett mycket säkert alternativ när det gäller onlineplånböcker.

Den stöder ett stort antal kryptovalutor och ger också tillgång till transaktioner via Coinbase-mäklare. Detta gör det enkelt att flytta mynt från marknaden till lagring i onlineplånboken.

coinpayments

Coinpayments är en mångsidig onlineplånbok som kan lagra ungefär 700 olika kryptovalutor. En attraktiv funktion är att du kan använda Coinpayments för att köpa varor direkt online och därmed inte enbart använda plånboken för investeringar.

Den är också känd för sin säkerhet, och kan också fungera som en mobil plånbok. Trots att det är en onlineplånbok så gör Cryptocurrency Wallet App Mobile-funktionen Coinpayments till en attraktiv hybrid som alltid är åtkomlig.

delare
number

Mjukvaruplånböcker Offline

Var?

Mjukvara/App

2-faktorsaut-
entisering

Valfritt

Återställningsbar

Valfritt

Risk

Malware

Kallas även skrivbordsplånböcker, denna typ av plånbok för kryptovaluta är en sorts programvara som installeras på datorn. Det betraktas som en offlineplånbok eftersom du kan ladda ner dina mynt från din plattform eller din onlineplånbok till din offline-mjukvara som du kan använda utan en internetanslutning. Den behöver inte kopplas till någon onlineplattform för att fungera.

kryptovaluta plånbok

Dina privata nycklar för kryptovalutor lagras alltså direkt på din dator och det är betydligt säkrare. Även om datorer kan hackas är det inte lika lätt att hacka din mjukvaruplånbok om den inte alltid är ansluten till internet.

Tänk på att om din dator kraschar, attackeras av skadlig kod, går sönder eller blir stulen, så kommer din mjukvaruplånbok vara borta.

För att kringgå detta tillhandahåller flera mjukvaru-plånböcker återställningssystem så att om något av ovanstående händer så kan du återställa dina privata nycklar genom ett system med säkerhetsprotokoll.

Dessutom finns ofta flera användbara verktyg och diagram inbyggda i mjukvaruplånböcker för att hålla koll på efterfrågan på marknaden för varje kryptovaluta.

Rekommendationer:

electrum

Denna offlineplånboken är kompatibel med alla vanliga operativsystem, så som Linux, Mac och Windows. Det går snabbt och enkelt att använda mjukvaru-plånboken för både nybörjare och experter och den erbjuder utmärkt integritet.

Förmodligen är den mest attraktiva funktionen med denna plånbok för kryptovaluta att den kan säkerhetskopieras till en hårdvaruplånbok och att den erbjuder en återställningsprocess för extra säkerhet och skydd för dina mynt.

exodus

Exodus är en populär offlineplånbok för nybörjare som också stöder lagring för flera kryptovalutor. Den är gratis att ladda ner vilket är en av anledningarna till att många nybörjare väljer Exodus. Dess gränssnitt gör den enkelt att använda, och den har bra säkerhetsfunktioner för att skydda dina tillgångar.

jaxx

Jaxx är en bra plånbok för olika valutor. Jaxx har support för alla de mest populära kryptovalutorna och erbjuder en lukrativ funktion för att konvertera mellan Bitcoin, Ether och andra kryptovalutor  genom sin speciella Shapeshift-teknik. Det här är en mycket attraktiv funktion för de som letar efter enkel integration.

Slutligen är Jaxx tillgänglig på ett antal plattformar så som Windows, Linux, Mac, Android och iOS, vilket gör den enkel att komma åt från din dator eller din smartphone!

delare
number

Hårdvaruplånböcker

Var?

Lagringsenhet offline

2-faktorsaut-
entisering

Valfritt

Återställningsbar

Valfritt

Risk

Tappa bort/bli stulen

För alla som vill köpa en mängd olika kryptovalutor eller investera i något så populärt som Bitcoin så ger en hårdvaruplånbok den bästa möjliga tillgängligheten och säkerheten. En hårdvaruplånbok är en liten extern enhet eller USB-enhet som kan anslutas till din dator där dina privata nycklar kan lagras.

Eftersom det är en extern enhet, är dina mynt helt offline och därmed minimeras risken för att dina privata nycklar äventyras. Det kallas också “kallförvaring”. Det innebär en liten investering på cirka 800 kr för att köpa en hårdvaruplånbok, men det är ett av de säkraste alternativen.

Dock kan hårdvaruplånböcker bli stulna eller tappas bort. Så, om du köper en hårdvaruplånbok, se till att du förvarar den på ett säkert ställe där du inte kommer att bli av med den! Dessutom kan hårdvaruplånböcker slitas ut om du inte tar hand om dem ordentligt.

Rekommendationer:

ledger

Ledger Nano har konsekvent blivit utvald som en av de bästa plånböckerna för kryptovalutor som finns på marknaden. Plånboken är ungefär lika stor som en USB-enhet med en bildskärm som kan användas som ett extra säkerhetslager. Du kan välja att använda 2-faktorsautentisering och du har också ett PIN-kodlås så att transaktioner måste bekräftas av användaren.

Den interna hårdvaran kan anpassas så att lagringsenheterna inte kan öppnas fysiskt och tas bort, vilket gör den till en av de säkraste hårdvaruplånböckerna på marknaden.

trezor

Trezor är också ett mycket populärt val för en hårdvaraplånbok. Det kan vara säkrare jämfört med vissa modeller av Ledger Nano, men den är också lite dyrare. Det har en utmärkt funktion att vara kompatibel med vissa offlineplånböcker, så du kan använda Trezor som backup eller återställningsalternativ.

keepkey

KeepKey är en av de nyare hårdvaruplånböckerna på marknaden. Den delar många av samma attraktiva och säkra funktioner som finns i både Trezor och Ledger Nano, men är lite större i storlek jämfört med de andra två. Men bli inte avskräckt av detta eftersom den också kommer med en större skärm som gör det möjligt att erbjuda några olika säkerhetsfunktioner.

delare
number

Pappersplånböcker

Var?

Papper möjligt att
skanna (offline)

2-faktorsaut-
entisering

Nej

Återställningsbar

Nej

Risk

Tappa bort/bli stulen

Det sista alternativet som definitivt är det säkraste av alla plånböcker för kryptovalutor är en pappersplånbok. En pappersplånbok är faktiskt en tryckt plånbok som innehåller en skannbar kod som har dina privata nycklar.

En av fördelarna med att ha en pappersplånbok är att det är en 100% offlineplånbok så det finns ingen risk att den hackas eller påverkas av skadlig kod. Det kan ta några minuter att ställa in din pappersplånbok och få den utskriven, men slutresultatet är ett utmärkt alternativ för att lagra kryptovalutor som en långsiktig investering.

Nackdelen är att pappersplånböcker är lätta att förstöra om de inte tas om hand. Det rekommenderas att du laminerar din pappersplånbok eller förseglar den för att förhindra vattenskador eller att den går sönder.

Rekommendationer:

wallet generator

Walletgenerator.net är en generator som erbjuder steg-för-steg-instruktioner för hur du skapar din egen pappersplånbok. Denna rekommenderas eftersom den för närvarande stödjer 192 olika valutor. Besök webbsidan, följ anvisningarna och se till att din dator har tillgång till en skrivare för att skriva ut dina plånböcker!

delare

Säkerhetstips: Så här håller du dina kryptovalutor säkra

Självklart är säkerheten när det gäller din plånbok för kryptovaluta det viktigaste när det gäller lagring. Oavsett om du handlar kryptovalutor på heltid eller försöker skapa en inkomst vid sidan om, så gör vad som krävs för att hålla dina investeringar säkra. Här är några råd:

plånbok för kryptovaluta

Mer än en

Det rekommenderas alltid att ha mer än en plånbok till kryptovaluta. Du kanske börjar med en onlineplånbok, men se till att du alltid lagrar din oanvända mynt i en annan och säkrare plånbok. Att se till så dina privata nycklar lagras offline ger extra trygghet och minskar risken för att dina investeringar hackas eller blir stulna.

Så om du ska investera i kryptovalutor, skaffa en offline-, hårdvaru- eller pappersplånbok eller kanske alla tre!

Säkerhet, Säkerhetskopiering och återställning

En annan sak som är viktig är att alltid vidta alla säkerhetsåtgärder du kan med dina plånböcker. Till exempel är tvåstegsautentisering ett måste när du konfigurerar din plånbok. Om det finns ytterligare säkerhetsåtgärder som erbjuds, använd dig av dem också. Se till att du är den enda personen som vet hur man får tillgång till dina kryptovalutor.

kryptovaluta plånbok

Se också till att du säkerhetskopierar dina plånböcker. Om du har en onlineplånbok, säkerhetskopiera den till en mjukvaruplånbok. Om du har en mjukvaruplånbok, säkerhetskopiera den till en hårdvaruplånbok. Om din onlineplånbok hackas eller om din mjukvaruplånbok påverkas av skadlig programvara, är det viktigt att ha säkerhetskopior så att du inte förlorar dina digitala tillgångar.

Om du har möjlighet till ett återställningssystem hos din offline- och hårdvaruplånbok se till att du konfigurerar och aktiverar detta. Som vi nämnt tidigare: om din dator går sönder eller du tappar din hårdvaru-plånbok i havet, kan ett återställningssystem hjälpa dig att få tillgång till dina investeringar i kryptovalutor.

Gör vad du kan för att skydda dina digitala tillgångar.

Slutliga tankar

En plånbok för kryptovaluta är inte bara ett krav när du börjar investera i kryptovalutor, det handlar också om att hålla dina digitala tillgångar säkra. Oavsett om du vill tjäna pengar genom att investera i kryptovalutor eller använda dem för att köpa och sälja, vill du inte förlora dina tillgångar!

När du bestämt dig för vilka plånböcker du ska skaffa kan du börja fylla dem med dina kryptovalutor genom att följa dessa guider:

bitcoin
Så köper du Bitcoin
litecoin
Så köper du Litecoin
ripple
Så köper du Ripple
ethereum
Så köper du Ethereum
monero
Så köper du Monero

Du kommer sannolikt att börja med en plånbok för kryptovaluta online men det rekommenderas också att du överväger att investera i en mjukvaraplånbok, en hårdvaruplånbok eller en pappersplånbok. Alla dessa alternativ ger utmärkt säkerhet för dina kryptovalutor men har sina starka och svaga sidor. Efter att ha läst den här artikeln är du nu väl förberedd och kan bestämma vad som fungerar bäst för dig och målen du har med dina kryptovalutor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen