- Chris R.
- Inga kommentarer
- Publicerad: augusti 12, 2019
- Ändrad: april 20, 2023
Varför bloggar folk överhuvudtaget? Räcker det inte att locka människor till sin webbplats eller Facebooksida? En av de första sakerna du kommer lära dig när du frågar dig ‘hur skriver man en artikel till sin blogg?’, är att det inte handlar om att föra dagbok för sitt företag eller sin hobby och det innebär inte heller att driva en sälj-blogg.
En blogg är egentligen ett trafikdrivande verktyg som skapar medvetenhet kring dig och din produkt/tjänst. En blogg ger dig auktoritet och hjälper din publik att lita på dig. Det räcker inte med ett skyltfönster eller en snygg banner för att vinna tillit. I dagens läge behöver du en plattform där du kan visa din professionalism och få människor att engagera sig i viktiga ämnen som berör din verksamhet.
I den här artikeln kommer vi diskutera frågan “hur skriver man en artikel till sin blogg?” och hur du på sikt skapar en serie artiklar som driver trafik och ökar din närvaro på nätet. Detta kommer öka förtroendet för dig, boosta försäljningen och öka dina intäkter!
Hur skriver man en artikel? 5 steg att komma ihåg
Att blogga kan vara en bra inkomstkälla framförallt med tanke på att vissa skribenter tjänar miljoner på att skriva bloggar åt stora företag.
Länkar till tidningsartiklar, bloggar och videos delas flitigt på sociala medier. Målet här är att väcka intresse genom sociala medier för att sedan leda trafiken till din blogg.
Så hur skriver man en artikel till sin blogg som människor vill läsa? Enligt Invise blogginlägg tips så är hemligheten att planera inläggen i förtid genom att fokusera på ett ämne och sätta en struktur. Att veta ämnet och “temat” för dina blogginlägg i förväg låter dig skapa en artikel av bättre kvalitet, med efterforskning, faktagranskning och en organiserad struktur vilket gör det enklare för läsaren att behålla intresset.
Experter håller med om att man bör lägga energi på rubriken (eller titeln) och den bör vara informativ och slående. Du bör också förbättra bloggartikeln genom att lägga till bilder.
Men vi har ännu mer detaljerad information för hur du lyckas med dina blogginlägg. Här är fem punkter att ha i åtanke i planeringen för hur man skriver en artikel till sin blogg:

1. Hitta inspiration att skriva genom att läsa och lyssna
Bland det första du frågar dig när du ska lära dig hur man skriver en artikel till sin blogg är kanske hur man kommer på ideér att skriva om? Om du bara har en produkt eller tjänst som du säljer kanske du oroar dig för att ideérna kommer att ta slut. Men det är lättare att hitta inspiration och också skriva bättre artiklar om man är intresserad av det man skriver om. Och skulle inspirationen tryta så kan en Google-sökning leda till tips på blogginlägg att influeras av.
Om du inte tycker att ett ämne är särskilt intressant så kommer det märkas på sättet du skriver. Att skriva “naturligt” om ämnen som intresserar dig kommer göra din blogg mycket mer intressant att läsa. Du kommer antagligen lägga ner mer tid för research, skriva mer passionerat och med mer engagemang för din industri om du tycker att det är kul.
Det är också klokt att undvika tråkiga ämnen. Undvik att skriva om sådant som känns uttjatat och skriv helst inte intetsägande artiklar som inte ger mer värde än vad läsarnas egna sunda förnuft kan ge. Skriv istället om saker som engagerar dig, det kommer smitta av sig på dina läsare.
För att hitta ämnen som berör och får folk att klicka är det viktigt att undersöka marknaden, dina konkurrenter och vilka dina läsare är.
Även om du har en fallenhet för att skriva artiklar och komma på rubriker (det är verkligen toppen i så fall!) så bör du inte underskatta att testa det som är beprövat.
Försök hitta nya ideér genom att hitta svaren på följande frågor:

Vilka sökord är populära? Använd ett verktyg som Keyword Tool

Vad är senaste nytt inom din industri, hobby eller intresseområde?

Vad bloggar dina konkurrenter om?

Vilka ämnen pratar dina läsare och potentiella kunder om?
Skriv ner alla dina idéer och håll ett öga på hur trafiken till din blogg utvecklas, för att se vilka ämnen som kan vara värda att skriva mer om i framtiden. Detta är särskilt intressant eftersom du kan tjäna pengar på din blogg baserat på hur mycket trafik den får. Läs mer i vår artikel om hur du startar en blogg gratis och gör den lönsam.

2. Strukturera ditt första blogginlägg

Hur skriver man en artikel som är lättläst och intressant? Det behövs planering och struktur för att ditt blogginlägg ska ha en logisk ordningsföljd och vara lätt att förstå. Att improvisera och göra en massa utsvävningar kommer inte att göra det mer intressant, tvärtom! Dina läsare kommer tro att du inte vet vad du skriver om ifall du inte kan hålla dig till ämnet.
Det är bäst att göra en skiss över artikeln innan du börjar skriva, så att det blir enklare att hålla den röda tråden. När du lär dig hur man skriver en artikel behöver du också lära dig att summera och välja ut det mest centrala som du vill få med från den research du gjort och välja bort det som inte är lika viktigt. Du vill ge dina läsare de viktigaste punkterna som är värda att minnas.

Så hur skriver man ett inlägg utifrån en skiss? Till att börja med är det en bra idé att ha olika sektioner med punkter för att säkerställa att artikeln blir av hög kvalitet: utifrån ditt ämne skapar du några huvudpunkter och därefter några stödjande punkter som understryker det centrala temat. Ett detaljerat blogginlägg kan till exempel ha fyra eller fem längre sektioner med text.
Den stödjande informationen som poängterar huvudpunkterna bör också vara baserad på research och styrkas med källhänvisningar när så behövs, då du inte vill ha med ogrundade påståenden i artikeln.
När du leder dina läsare genom en diskussion eller en följd argument för att bevisa en poäng så är det viktigt att de hänger med i vad du skriver. Att stärka sin poäng med bevis och sedan framhålla en slutsats är alla delar i att skapa ett sammanhållande resonemang och en grym blogg.
Det är som sagt viktigt att ditt blogginlägg är strukturerat både till innehåll och format för att läsaren ska hänga med och bibehålla intresset, vilket framgår i detta inlägg hur man skriver en framgångsrik bloggtext.
Många bloggartiklar är också strukturerade för att övertyga läsaren om något och sedan agera utefter det. Till exempel såhär:





Detta är en struktur som används ofta inom online marknadsföring eftersom det ökar försäljningen och lockar till impulsiva köp!

3. Lämna dina läsare med en känsla av att vilja läsa mer
Hur lång ska en bloggtext vara? Ett vanligt svar är att det kan vara så långt som behövs för att få fram skribentens poäng. Men med social media på framfart så håller det på att förändras. Det är inte många som läser långa artiklar längre och många föredrar kortare inlägg – speciellt om de måste följa en länk till en extern sida.
I detta blogginlägg kan vi läsa att den genomsnittliga längden på blogginlägg som toppar Google-sökningar är 2000 ord. Författaren till inlägget fortsätter dock med att skriva att det naturligtvis är individuellt och beror på ämnet som ska avhandlas.

Så vad säger detta oss om hur lång en text ska vara och hur man skriver en artikel till sin blogg? Ett inlägg på över 3000 ord är definitivt i längsta laget, såvida du inte skriver om något mycket invecklat för en väldigt specifik publik.
Istället för att överösa dina läsare med för mycket information på en gång så kan du dela upp en längre text i flera inlägg, som du publicerar som en sammanhängande serie.
Ett tips är att också länka artiklarna i serien till varandra så att det blir enkelt för läsarna att följa serien och klicka sig vidare i sin egen takt utan att riskera att missa någon del.
Att läsa igenom och redigera din skiss och första utkastet är också en viktig del i processen eftersom du kan upptäcka problem med strukturen eller uttryck och formuleringar när du läser igenom den en andra gång.
Publicera inte inlägget innan du läst igenom det en eller ett par gånger.

4. Hur skriver man en artikel som är SÄLJANDE?
Det är en sak att beskriva hur man bör skriva en blogg, om man utgår från journalistiskt skrivande eller skrivande som hantverk. Vad som kanske är mer intressant i dagens läge är dock vad som faktiskt funkar. Vad som genererar klick och kommentarer är det som spelar störst roll när du ställer dig frågan: hur skriver man en artikel till sin blogg?
Enligt citerade studier så är det 80% som läser en rubrik medan bara 20% fortsätter att läsa texten. Detta betonar vikten av att “sälja” storyn med rubriken. Detta innebär att du både behöver skriva ihop en sensationell rubrik och faktiskt leverera det rubriken utlovar – ingen click bait med andra ord!

5. Väck dina läsares känslor
Om du har svårt för att skriva senaste-nytt-dramatiska rubriker så kanske du kan satsa på en mer känslobetonad stil.
Engagera dina läsares sinnen genom att lägga fokus på vad de upplever visuellt, vad de hör, hur någonting känns och hur någonting luktar eller smakar. Dessa är mänskliga aspekter som drar till sig uppmärksamhet.
Om du frågar dig ‘hur skriver man en artikel till sin blogg?’ sätt dig in i hur dina läsare tänker och försök lista ut vad de vill lära sig OCH vad de vill känna när de läser din blogg. Vilka sinnen vill de få stimulerade?
Att avslöja för mycket i rubriken eller ingressen (den korta texten som följer direkt efter rubriken) är mindre tillfredsställande och mindre lyckat.
Varför…?
För att publiken vill bli lockade att fortsätta läsa, inte få hela historien och poängen serverad på bara några få ord! Krydda läsupplevelsen genom att spela på känslor och öka trafiken till din blogg på köpet!
Denna artikel har behandlat frågan hur skriver man en artikel till sin blogg, och som du märker så behöver du både lära dig skrivandets hantverk och konsten att tilltala din publik. Men efter att du har läst den här artikeln har du litet mer kött på benen och du kan använda det du har lärt dig som en slags ‘hur skriver man en artikel-mall’ Gör research för att få reda på hur du väcker dina läsares känslor och vilka signaler de reagerar på. När du gör det kan du skapa en blogg som inte bara informerar och lär ut, utan fängslar dina läsare! Du får publiken att känna, vilket gör att de vill komma tillbaka för mer. Det enkla svaret på varför läsare kommer tillbaka? De kommer inte bara för att läsa en blogg – de kommer för att uppleva!