Hur man kan skapa Blogg gratis [enkel guide]

Det finns tusentals personer som använder en specifik metod för att få ut sina liv, sin expertis och sina erfarenheter i rampljuset… Vad är det? En blogg! Från små dagböcker online till fullfjädrade influencers – bloggar har verkligen blivit ett sätt för många att få sina röster hörda online, och vissa tjänar till och med extra pengar på dem. Och du behöver dessutom inte betala en krona om du vill komma igång. Om du är intresserad av att skapa din egen blogg så ska vi berätta om de tre bästa alternativen: Wix, Medium och WordPress. Läs vidare – så här kan du skapa en blogg gratis!

Hur du kan skapa blogg gratis i 6 enkla steg

skapa blogg

Det finns 6 steg du bör genomgå för att lära dig hur man kan skapa en blogg gratis. De är:

bloggnamn och ämne att skriva om

1. Besluta dig för ett bloggnamn och ett ämne som du ska skriva om. Se till att detta ämne är något du VERKLIGEN gillar, eftersom din blogg kommer baseras på det!

skapa din blogg online

2. Skapa din blogg online. Du måste registrera din blogg så att folk kan komma och läsa den! Vi kommer beskriva exakt hur du gör det helt gratis senare i denna guide.

ändra din blogg

3. Skräddarsy och modifiera din blogg. Du måste välja hur din blogg ska se ut, så att den verkligen skickar ett budskap till dina läsare. Det är dessutom roligt att ha en blogg man känner sig stolt över.

skapa ditt första blogginlägg

4. Skapa ditt första blogginlägg. När du väl har skapat bloggen så är det dags att börja skriva och skapa innehåll för alla att se.

marknadsföra din blogg

5. Marknadsför din blogg. TUSENTALS blogginlägg publiceras varje dag. För att se till att folk vet vem du är måste du lära dig hur man marknadsför sin blogg så att den blir upptäckt.

tjäna pengar på din blogg

6. Monetisera din blogg. Detta är ett valfritt steg eftersom du kanske bara vill ha en blogg som är personlig och underhållande. Men många har sagt upp sig från sina jobb för att blogga på heltid eftersom de tjänar pengar på det. Vi har en hel guide redo för dig om du är intresserad: hur man kan tjäna pengar på att blogga.

Att blogga är en av de roligaste och mest tillfredställande inkomstmetoderna som vi talar om här på CashNinja när det kommer till att tjäna pengar online. Vi har faktiskt kommit långt sedan man var tvungen att koda i HTML för att bygga en webbplats i strävan efter att lära sig hur man kan skapa en blogg gratis…

Dina 3 alternativ för att starta en blogg gratis...

skapa blogg

Så du vill veta hur man kan skapa en blogg gratis? Det finns flera webbplatser som erbjuder gratis webbsidor och blogg-hosting, och som kan hjälpa dig att börja tjäna pengar hemifrån med en blogg (om det är vad du är intresserad av; du kanske bara vill ha roligt, och det är helt okej!). Vi ska recensera 3 grymma och väldigt annorlunda gratis bloggsidor beroende på vad du är intresserad av, så att du kan välja den bästa.

Bloggsidor kan tillhandahålla allt från hosting till ett brett utbud av teman, designer, insticksprogram (plugins) och mer. När du är i processen med att lära dig hur man kan skapa en blogg gratis kommer du märka att många erbjuder gratisfunktioner, men även premium-alternativ om du vill utveckla en mer seriös webbplats, med avancerade verktyg för att få fler besökare. De flesta bloggsidor kommer ha specialiserade hosting-alternativ beroende på om du vill fokusera på design, att skriva, att skräddarsy eller något annat.

Vi ska visa dig hur man kan skapa en blogg gratis hos tre olika värdar:

Alla dessa alternativ är utmärkta platser för att börja lära sig hur man kan skapa en blogg gratis, och erbjuder ett stort utbud av gratis- och premium-alternativ.

Hur man startar en blogg gratis med Wix

wordpress

Wix är en väldigt enkel blogg- och webbplats-host som marknadsför sig själv som den enda plattformen för webbplatsbyggande som stödjer HTML5 och “drag and drop”. Om du inte vet vad HTML5 är för något så är det helt okej. Enkelt sagt, om du bara vill designa en blogg snabbt och enkelt så är Wix ett bra alternativ.

Om du registrerar ett gratis konto kommer du få 500MB förvaringsutrymme och GB-bandbredd med Wix. Om du lär dig hur man skapar en blogg gratis så är dessa specifikationer helt okej.

För att skapa en blogg med Wix behöver du bara göra följande:

skapa konto med wix

1. Skapa ett konto med Wix och välj “Sätt igång”

börja med wix

2. Välj “Börja skapa” för att sätta igång med din blogg hos Wix

börja med wix
välj en mall

3. Välj en mall

välj en mall

Wix har ett stort utbud av mallar att välja bland som är helt gratis. Men om du håller på att lära dig hur man kan skapa en blogg gratis ska du ta dig tid att välja en mall som du gillar, eftersom Wix inte låter dig ändra valet när det har bekräftats. Ett popup-fönster kommer dyka upp (stäng av annonsblockerare) där du kan lägga till och ändra viktiga inslag, såsom:

Därifrån måste du spara ditt arbete manuellt eftersom det inte finns någon automatisk sparfunktion med Wix.

tjäna pengar på din sida

4. Döp din sida!

tjäna pengar på din sida

När du lär dig hur man skapar en blogg gratis med Wix så kommer du märka att din URL lyder något i stil med: www.wix.com/dittanvändarnamn/sidonamn. Om du vill starta en blogg med egen domän, såsom www.dittnamnhär.se, kommer Wix ta ut en avgift för det.

wix publicera

5. Publicera!

wix publicera

När du har tagit dig igenom alla ovan nämnda steg så väljer du “Publicera”, varpå du framgångsrikt har lyckats starta en blogg gratis hos Wix!

divider

är ett utmärkt alternativ för alla som precis börjat och håller på att lära sig hur man kan skapa en blogg gratis. Tjänsten låter dig hoppa över många av de komplicerade delar som kommer med att ha för många alternativ för att anpassa sidan, medan du fortfarande kan få en snygg, elegant och professionell layout för din första blogg eller webbplats.

Hur man kan starta blogg gratis hos Medium

medium

Om du snarare är en författare som vill publicera mer matiga texter med traditionell flärd är Medium platsen för dig. Till skillnad från Wix är Medium en plattform för att starta bloggar gratis som använder en mer minimalistisk stil, där begränsade formateringsalternativ och vitt utrymme ger den mer av en författarkänsla.

Men den har olika funktioner som gör Medium till en interaktiv blogg, vilket gör det enkelt att komma underfund med hur man skapar en blogg gratis. Medium skapades av samma folk som Twitter. Därför har man lagt till vissa funktioner som liknar denna sociala plattform. Med ditt Medium-konto kan du följa andra bloggare, upptäcka publikationer och interagera med författare på deras inlägg. Medium-användare kan även rekommendera, dela och spara publikationer som bokmärken.

Med vad som erbjuds i åtanke kan det vara perfekt att lära sig att skapa en blogg med Medium om man vill ha en minimalistisk, innehållstung blogg. Men det kanske inte är det bästa alternativet om du vill lära dig hur man kan skapa en blogg gratis med fler kreativa designelement och webbplatsalternativ.

För att komma igång med Medium:

skylt med medium

1. Välj “Sign In/Sign Up”

Du kan koppla ditt Medium-kontol till Facebook, Twitter, Google eller e-post. Om du är intresserad av att få följare eller dela publikationer på andra plattformar, kan koppling till dina sociala mediekonton hjälpa dig att bygga från existerande nätverk snarare än att börja om från noll.

välj din url

2. Välj din URL

Eftersom Medium är din domän-host kommer din URL vara medium.com/@DittNamnHär, men kan även skräddarsys.

ställa in din profilbild

3. Lägg till din profilbild och en beskrivning på 160 tecken

delare

När du är klar med det har du framgångsrikt lär dig hur man kan skapa en blogg gratis med Medium!

Några bloggfunktioner hos Medium:

Att skapa en ny publikation med Medium är både enkelt och intuitivt i takt med att du lär dig hur man kan skapa en blogg gratis: de har formateringsalternativ som håller din blogg ren och tydlig, med rubriker och avdelare om du behöver dem. Men de har begränsningar när det kommer till typsnitt, så om du verkligen vill använda Comic Sans för din blogg, får du nog vända dig någon annanstans.

Detta är också enkelt att göra med Medium. Kopiera och klistra in eller välj en fil att ladda upp till din berättelse. Medium tillåter upp till fyra olika storlekar för din media, och du kan välja hur du vill justera den.

Om du är en person som vill få en andra åsikt innan du publicerar din berättelse, kan du dela med dig av utkast! Den som ser över ditt arbete kan bidra eller till och med lämna anteckningar åt dig. När du är redo väljer du bara att publicera, varpå din berättelse kommer läggas ut på Medium!

En av de bra funktionerna hos Medium är att du kan gå till din “Stats”-sida och titta på hur dina inlägg har presterat under de senaste 30 dagarna. Här kan du se vem som rekommenderar, delar, kommenterar på eller sparar ditt arbete. Det är ett utmärkt dataverktyg som bör användas!       

Hur man startar en blogg gratis med WordPress

wordpress

WordPress är en av de största och mest populära plattformarna för bloggar och webbplatser, speciellt när det kommer till att skapa en gratis hemsida eller starta en blogg. Personer som är helt nya i bloggvärlden och till och med stora företag använder WordPress för att hosta deras personliga bloggar och professionella webbplatser.

Vad som särskiljer WordPress från andra hosting-sidor är dess breda utbud av alternativ för att skräddarsy din blogg och hur enkelt det är för nybörjare. Alla som vill ha full kreativ kontroll när man lär sig hur man kan skapa en blogg gratis kan få det med WordPress. När du är redo att göra din blogg mer professionell är detta lätt att integrera i din existerande webbplats.

Att komma igång med WordPress

skapa konto med wix

1. Skapa ett konto

skapa konto med wordpress

Du kommer ombes att tillhandahålla generell information, inklusive ditt namn och din e-postadress.

använda med wordpress-verktyg

2. Ytterligare verktyg och extra

wordpress

När du slutför kontoskapandet kommer WordPress fråga dig om du vill lägga till extra verktyg och insticksprogram (plugins) i din blogg. Vissa av dem kan vara gratis medan andra kommer med en avgift. Om du fortfarande håller på att lära dig hur man kan skapa en blogg gratis, föreslår vi att du väntar med att köpa ytterligare verktyg tills du känner dig mer säker i ditt bloggande och vet vad du behöver. Efter att du valt dina verktyg kan du slutföra köpet och kontoskapandet.

Lägg upp din blogg

Efter att du har skapat ditt konto kan du gå vidare till din blogg.

WordPress kommer börja med att be dig välja ett tema. Du kan välja från flera olika layouter som tillhandahålls av WordPress eller så kan du välja att skapa din egen. Här kan du även välja ditt färgschema och bakgrundsbilder för att få din blogg att se ut precis som du vill.

Det är här du kan lägga till sidor och inlägg i din blogg. Du kommer uppdatera detta regelbundet i takt med att du bygger din blogg. Kom dock ihåg att sidor och inlägg är två helt olika saker:

Sidor: Statiska sidor som inte förändras eller uppdateras. Detta inkluderar din startsida och andra huvudsidor som innehåller generell information och hjälper till att ge struktur åt din blogg.

Inlägg: Dessa uppdateras regelbundet, där de senaste inläggen hamnar överst. Detta är själva bloggen samt foton eller media du vill dela med dig av.

Eftersom hela poängen med din blogg är att lägga till innehåll ska du se till att layouten hos ditt innehåll är bra. När du lär dig hur du kan skapa en blogg gratis kan innehållet enkelt formateras i WordPress med dess textverktyg. Se även till att vara uppmärksam på mediastorlek, eftersom du inte vill ha bilder eller videor som är för stora eller små på din blogg.

Några förbisedda funktioner som också bör adresseras är rubriker, navigering och kommentarer:

Titlar: Dessa är viktiga för dina statiska sidor, speciellt när du bygger din sidnavigering. Detta kan vara så enkelt som att använda titlar som startsida, sida 1, sida 2 och sida 3, eller så kan du skräddarsy dem som du vill. Glöm inte att även lägga till en kort beskrivning på din startsida! Se den som en summering av vad din blogg handlar om i en mening.

Navigering: Detta är framförallt viktigt om du planerar att ha fler än en sida på din blogg. Navigering är hur du arrangerar din meny, så att det blir enkelt för besökare att välja vilken sida de vill se. Beroende på din blogg-layout kan du ha navigeringsverktyg i form av en flytande toppbanner, en rullgardinsmeny eller till och med en kollapsande knapp i ett hörn.

Kommentarer: Du kan välja huruvida du vill att din blogg ska vara interaktiv för läsare genom att lägga till en kommentarsektion. Det är inte ett krav, men ibland är det en funktion som förbises. Om du är intresserad av att ha en blogg som även fungerar som ett forum för frågor och svar, kan en kommentarsektion vara ett effektivt verktyg.

Det finns en rad olika insticksprogram, varav vissa är gratis och andra kostar pengar. Insticksprogram kan inkludera att lägga till formulär, fotogallerier, Flash (om du vill lägga till ett spel) och mycket mer. Det finns till och med “drag and drop”-alternativ för att få din e-postmarknadsföring och e-postlista att växa, så att du kan börja skapa en lojal läsarkrets. Här kan du experimentera med vad du vill att din blogg ska inkludera.

Om du vill fokusera på mode så kanske en specifik typ av fotogalleri-layout kan visa ditt innehåll bättre. Om du istället är en spelutvecklare så kanske ett Flash-plugin kan vara ett enkelt sätt att testa marknaden och se vad som fungerar och inte fungerar. Insticksprogram kan i grund och botten användas för att specialisera din blogg och göra den unikt din!

Avslutande tankar och rekommendationer

skapa blogg

Att ta reda på hur man kan skapa en blogg gratis kan vara experimentellt och roligt för alla. Vi har kommit långt sedan vi skapade bloggar och webbplatser med handskriven kod, och idag har vi webbhotell som gör det enkelt för alla att skapa en sida med professionellt utseende på bara minuter.

I denna artikel har vi recenserat tre av tjänsterna som är bland de bästa för att skapa en blogg gratis, men det finns många andra tillgängliga online. Det är upp till dig att bestämma vilken som fungerar bäst!

Om vi skulle ge en rekommendation så skulle vi dock säga att WordPress förmodligen är den mest kraftfulla blogg- och webbplatstjänsten. Wix och Medium har också bra funktioner, men WordPress passar alla, från nybörjare till proffs, och ger dig gott om utrymme att växa. När du lärt dig hur man kan skapa en blogg gratis med WordPress kan du ta den till nya nivåer med köpta insticksprogram, skräddarsydda domännamn och liknande.

OBS: vi har en komplett artikel redo där du kan lära dig mer om WordPress, i form av följande guide: hur man skapar en webbplats.

Men att lära sig att skapa en blogg gratis innebär att du bör prova flera webbplatser för att ta reda på vilken som fungerar bäst för dig! Så tveka inte att prova och känna på olika alternativ för att se vad du gillar! När din blogg är igång kanske du vill titta på hur man kan använda andra plattformar som t.ex  Instagram för att tjäna pengar vid sidan av medan du skapar innehåll som du älskar (passion och vinst är en bra blandning)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen