Tjäna pengar på börsen

Tjana Penger Pa Borsen
”CashNinjas huvudsakliga mål är att hjälpa våra läsare förbättra ekonomin i sina liv. Våra partners är andra företag som delar samma vision. Vissa av länkarna i det här inlägget kan vara från våra partners. Det är så vi tjänar pengar.”

Ett sätt att tjäna pengar som har blivit allt mer populärt de senaste åren är att handla på börsen. I denna artikeln går vi igenom grunderna i hur man kommer igång, förklarar olika vanliga begrepp inom trading och skillnader emellan daytrading och långtidsinvesteringar. Om du letar efter en börsmäklare kan du kika på detta inlägget hos Spin Online Casino som listar flera populära alternativ.

Daytrading – så fungerar det

Det finns flera olika sätt att använda börsen för att försöka öka sina inkomster maximalt. Ett sätt är genom daytrading. Det innebär handel med aktier över en väldigt kort tidshorisont – ofta köper och säljer en daytrader sina aktier under samma dag.

Kortfattat går arbetet som daytrader ut på att köpa aktier så billigt som möjligt och därefter sälja dem när de stigit i värde. Det är inte bara aktier man kan handla som daytrader – det kan vara alla möjliga typer av värdepapper, som exempelvis aktier, optioner eller terminer.

Huvudsaken är att det är möjligt att göra en profit på dessa, det är vad daytrading handlar om. Också virtuella valutor – så kallade kryptovalutor som till exempel Bitcoin – har blivit alltmer populärt på sistone att daytradea med.

Det är viktigt att inse att daytrading inte automatiskt genererar stora inkomster. Det gäller att hela tiden vara aktiv och försöka läsa börsen – och varje köp kommer heller inte gå med vinst. Ett vanligt begrepp i samband med detta är Stop Loss. Vi kommer förklara detta, tillsammans med några andra vanliga begrepp inom daytrading nedan.

Day trading Stop loss

Stop Loss

Stop Loss innebär att du begränsar dina förluster om du köper en aktie eller något annat värdepapper som inte ger den utveckling du hade förväntat. Ponera till exempel att du köper 10 000 aktier i ett valfritt bolag. Du förväntar dig att de ska stiga i värde under dagen eftersom bolaget väntas lämna en positiv kvartalsrapport under dagen. 

Rapporten kommer, men den visar inte alls på det resultat som marknaden hade förväntat, vilket leder till att aktien faller istället för att stiga. För att inte förlora en alltför stor andel av dina investerade pengar har du då lagt in en Stop Loss-gräns på denna aktie. Det innebär att om priset på aktien når en viss lägsta gräns, kommer aktien att säljas automatiskt. 

Eftersom värdet på aktier kan variera stort på kort tid kan det vara svårt att hinna med att sälja när priset droppar – därför är det klokt att ha den automatiska säljfunktionen. På så vis begränsar man sina förluster.

Backtesting

Många daytraders vill först kunna prova sina analyser i en simulator, för att räkna ut potentiella scenarion beroende på hur deras värdepapper uppför sig under dagen. Detta är möjligt att göra i olika avancerade program och när man gör detta kallas det för Backtesting

Backtesting kan inte räkna ut eventuella vinster eller förluster, utan statistiken i programmet baseras istället på hur andra värdepapper har uppfört sig i likadana eller liknande situationer under tidigare år på börsen. Det är alltså en erfarenhetsbaserad prognos.

Fundamental Analys

De daytraders som handlar aktier med hjälp av Fundamental Analys satsar på att handla sina värdepapper i bolag som de har god kunskap och kännedom om. De kan basera sina inköp på till exempel nyheter eller rapporter från enskilda bolag och de har som regel mycket god koll på alla siffror och annan viktig och relevant information rörande detta företag.

langsiktigt-investerande-pa-borsen

Motsatsen till daytrading – långsiktigt investerande på börsen

Daytrading är inte för alla. Det är inte alla som har vare sig tid eller tålamod till att handla kortsiktigt på börsen – och en del pallar inte heller trycket. Det är en hel del stress och press att vara en daytrader, eftersom det gäller att ha is i magen samtidigt som man ska kunna fatta snabba beslut. 

För den som tycker att denna investeringsform känns alltför påfrestande kan det istället vara värt att överväga att långsiktigt sparande på börsen. Då behöver man inte vara lika känslig för uppgångar och nedgångar, samtidigt som pengarna ändå kan växa bra för den som vet vad den gör.

Slarva inte med kunskaperna

Även om du är ute efter ett långsiktigt sparande är det fortfarande viktigt att läsa in dig på de aktier du vill investera i. Tanken är ju att dessa ska kunna växa över tid, så att också ditt sparkapital växer. En god grundläggande regel för den som har ett långsiktigt börssparande är att införskaffa en god bredd i sin portfölj. 

Det innebär att man inte ska lägga alla ägg i en korg – det vill säga satsa inte alla dina pengar på ett och samma bolag. Alla bolag kan inte ha samma tillväxt som Tesla. Sprid istället ut dina investeringar över olika branscher och välj trygga bolag som har goda möjligheter att gå med vinst.

Rent generellt brukar man säga att en trygg börsportfölj inte bara ska bestå av aktier, utan också av en relativt stor andel fonder. Det beror på att fonder som regel är ett långsiktigt mer tryggt sparalternativ än aktier, eftersom dessa inte påverkas lika starkt av upp- och nedgångar på börsen. Det finns dock också fonder med olika risknivåer – så det är som sagt viktigt att läsa på ordentligt innan du gör dina investeringar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen