Så här gör du för att få följare på Instagram: 8 beprövade sätt

fler följare på instagram

Vi får ofta frågan hur man går tillväga för att få följare på Instagram, eftersom det är den hetaste sociala mediekanalen just nu. Det första vi säger är ofta “Ditt innehåll är bra… men det är ingen som ser det.”

Det är en ond cirkel: du lägger ut grymt bra innehåll till 10-20 personer som inte delar det vidare. Så du jobbar hårt för att producera ännu bättre innehåll men det är fortfarande ingen som ser det, så du jobbar ännu hårdare och lägger ut mer bra innehåll.

Men ändå är det ingen som ser det. Du kanske till och med förlorar följare en efter en, eftersom du inte växer. Det är här många gör fel när de vill ha fler följare på Instagram.

Många misstolkar knepen för att få många följare på Instagram. Frågorna du bör ställa dig är: Har du en tydlig målgrupp för ditt innehåll? Delar du det där det kommer att delas vidare eller åtminstone bli ihågkommet? Är ditt innehåll rätt för din målgrupp?

Låt oss gå igenom 8 konkreta och beprövade sätt för att få följare på Instagram:

1 få följare på instagram

1. Lägg mer tid på din profil för att få fler följare på Instagram

Gör inte misstaget att skapa en officiell Instagramprofil utan att berätta för dina besökare varför det är värt att följa dig. Din biografi är inte bara till för att kategorisera – den måste vara riktad för att fånga intresset hos din målgrupp. Du kanske har skrivit en intressant och personlig text, men har du sökordsoptimerat din profil för din målgrupp? 

Har du länkat den till din webbplats och andra sociala mediekanaler med samma användarnamn så att dina besökare lätt kan känna igen dig? Stämmer din biografi överens med ditt varumärkes profil, så som du vill att dina kunder ska uppfatta dig?

jennakutcher instagramkonto

HL Design tipsar de om att man kan använda sig av klickbara hashtags och användarnamn i sin profil för att stärka sitt varumärke. Du kan till exempel lägga in en hashtag som dina följare och kunder använder för att visa hur de nyttjar dina produkter eller tjänster, och som även gör det lättare för nya följare att hitta innehåll kopplat till ditt varumärke.

Märker du att din nuvarande approach inte ger resultat? Testa en ny och håll din profil uppdaterad och aktuell för att få följare på Instagram. Lär dig mer om hur du optimerar din Instagramprofil här.

2 få följare på instagram

2. Skapa en strategi för ditt innehåll och ett schema för dina inlägg

Problemet med att säga åt någon att skapa “bra innehåll” är att det kanske bara råkar bli bra. Dina besökare kommer se det men sedan gå vidare utan att minnas dig eftersom de inte tillhör din specifika målgrupp.

Men när du har en strategi kan du locka rätt typ av följare. De som verkligen kommer uppmärksamma dig, ta till handling och faktiskt dela ditt innehåll och interagera med ditt varumärke. För att lyckas få följare på Instagram behöver du göra en kartläggning och koppla ditt innehåll till specifika mål som för ditt varumärke framåt på rätt väg

Skapa en strategi för ditt innehåll

I denna artikel hos Explore Curate konstateras med hjälp av ett positivt exempel att kontext är lika viktigt som content och att det är viktigt att känna sin målgrupp väl. Med kontext menas att innehållet ger svar på frågeställningarna Vad, Vem, Varför, När och Hur på ett sätt som intresserar din publik.

Allt eftersom du lär känna din målgrupp så justerar du kontexten, istället för att fortsätta publicera bra men ogenomtänkt innehåll och bara hoppas på att fler ska se det. För att få hjälp med att hitta din målgrupp kan du läsa denna artikel av HL Design.

På tal om “bra innehåll”, vad gör en sida framgångsrik när det gäller att få mer följare på Instagram?

3 få följare på instagram

3. Fokusera på de visuella aspekterna hos din produkt eller varumärke

Det “visuella” kan innefatta flera olika typer av inlägg, och kan vara det som lockar till sig dina eftertraktade nya följare.

Jämfört med andra sociala medier så är innehållet på Instagram mer människocentrerat och det är känt som en bra plattform för att posta selfies. Att just selfies är populära har faktiskt stöd i forskning, då studier visat att bilder med ansikten har 38 procent högre sannolikhet att få likes och 32 procent högre sannolikhet att få kommentarer.

hur får man fler följare på Instagram? Hemligheten ligger i att använda Instagram så som det är designat att användas från början och så som användarna föredrar att använda det. All research tyder på att utseendet på ansiktet inte spelar någon roll. Att bara attraktiva kvinnor få bra resultat, eller att det är barnansikten som får flest likes är bara myter.

Alla ansikten, oavsett ålder eller kön har statistiskt sett större chans att generera likes och kommentarer. 

fler följare på instagram

Så att ge ditt varumärke eller Instagramkonto en mänsklig touch är något du bör ha i åtanke.

4 få följare på instagram

4. Skriv captions med substans och använd relevanta hashtags

Det är lätt att glömma att skriva captions när du försöker få följare på Instagram eftersom det är en app som är centrerad kring bilder och inte artiklar. Men att skriva en kort paragraf till din bild är ett sätt att hålla kvar dina besökares intresse. Beskriv din nya produkt, förklara en slöjdteknik eller tipsa om något program eller verktyg som du haft nytta av i ditt företag.

Men om du vill posta memes eller citat då? Visst kan det vara en snabb lösning för att få följare på Instagram, men se till att du har en plan och att de memes och citatbilder du lägger ut faktiskt har något med din verksamhet att göra och drar uppmärksamheten till dig och ditt varumärke.

Använd memes och citat från influencers eller ledare inom branschen, statistik inom ditt område, nyheter som påverkar dig eller så-gör-du guider. På så sätt håller du det intressant och relevant, vilket kommer hjälpa dig att få följare på Instagram.

Kanske kan du lägga in en strålande recension från en nöjd följare i en citatbild för att få uppmärksamhet och på så sätt få följare på Instagram.

Hootsuite Instagram hashtag

Se även till att göra research för dina hashtags (till exempel med KeywordTool) om du känner dig osäker på vilka sökord som kan ge dig mer trafik. Instagram är faktiskt väldigt sökvänligt och visar de senaste inläggen med en viss hashtag på bara ett klick, vilket gör det enklare att hitta än på andra populära plattformar som Facebook, Twitter och Reddit.

Glöm inte att använda nyckeln till bättre respons – en call to action. Instagram är ett visuellt medium så se till att din call to action (det vill säga en uppmaning till besökaren att göra något specifikt) antingen syns i bilden eller står utskriven i text. 

En mänsklig approach fungerar bäst så var personlig, eller humoristisk om det passar, och var stolt att skriva personligt om vem du är. Om du vill få följare på Instagram bör du se till att du har en call to action.

Om du är intresserad av att lära dig hur du skriver en blogg som du kan tjäna pengar på kan du klicka här för att läsa vår artikel.

5 få följare på instagram

5. Involvera din omgivning genom att publicera användarskapat innehåll

Att skapa en relation med sin omgivning, både online och offline, kan inte bara hjälpa dig att få följare på Instagram utan även bidra till att människor börjar associera din bransch med ditt varumärke. Research har visat att 25% av sökresultaten för de 20 största varumärkena i världen länkar till användargenererat innehåll.

Detta innebär att även de allra största företagen ser fördelar med att låta användare dela med sig av sina positiva upplevelser med deras varumärke.

Så hur får man följare på Instagram och rekommendationer från användare online? Använd följande strategier för att motivera dina besökare att bidra:

Be dina mest lojala följare

Be dina mest lojala följare att utifrån sin egen kreativitet skapa specifikt innehåll

Ge dem äran

Ge dem äran och låt dem ta del av rampljuset

Locka med en belöning

Locka med en belöning för att få fler att delta – inte nödvändigtvis till alla men i alla fall till en vinnare om du har en tävling

Fråga dina följare feedback

Fråga dina följare om de vill ge dig feedback, eller hjälpa dig med något annat du vill att de ska göra

6 få följare på instagram

6. Följ influencers och ledare inom din bransch

När vi går igenom hur man går tillväga för att få följare på Instagram brukar vi ge rådet att undvika inblandning av spammare, spambotar och användare som ohejdat följer så många de kan. Inte bara för att det inte ger engagemang (eftersom spammare sällan ger likes) utan även eftersom du då får en väldigt spridd publik istället för att fokusera på en målgrupp inom din bransch. 

Det kan fungera för att få följare på Instagram snabbt, men frågan är om det ger dig trafik och följare av den kvalitet som du faktiskt vill ha?

oliviaculpo instagramkonto

Du kanske tänker att det är artigt att helt enkelt följa tillbaka de som följer dig, men följer du då de som är ledande och aktuella inom din bransch? De som kommer med nyheterna, trenderna, vad som händer på marknaden och vad som är framtiden inom ditt område som du brinner för?

Även om du inte är ett “fan” av en del av dessa människor så är det värt att tänka på att det de delar kan trigga igång en idé hos dig, eller ge dig inspiration för nästa foto, meme, citat eller kanske ett helt nytt perspektiv som du vill utforska. Många har också upptäckt att man kan tilltala en känd persons fans, om inte kändisen själv, och således själv få följare på Instagram.

7 få följare på instagram

7. Utforska appar, extra funktioner och analysverktyg för att bättre förstå trender - och följa upp dem

Instagram har ett antal egna verktyg som kan användas genom speciella appar, och det finns även fristående appar med verktyg. Med HootSuite kan du schemalägga inlägg för publicering vid specifika tidpunkter, speciellt under de mest aktiva timmarna efter klockan 17.

Instagram har också en unik funktion som många glömmer bort: att tagga platser. Potentiella följare kan scrolla igenom inlägg för att hitta event som sker i närheten av dem. För att nå ut till en mer lokal publik så kan du använda lokala hashtaggar eller Instagrams geotag-funktion i dina inlägg.

 Utforska appar extra funktioner

Användare kan antingen söka via lokala hashtaggar eller söka på platser genom att klicka på förstoringsglaset, välja “Platser” och skriva in namnet på en plats. Det går också att klicka på geotaggen i ett inlägg för att se fler inlägg under taggen från andra användare. 

Alltså kan andras geotaggade inlägg leda till ditt inlägg om du kommit ihåg att använda dig av den lokala taggen. Det går också att söka efter inlägg från det närliggande området genom att gå in på “Platser” och sedan klicka på “I närheten av den aktuella platsen”.

Om du vill få följare på Instagram kan du också ladda ner gratisappar som kan hjälpa dig att analysera användares beteende baserat på hur de reagerar på dina inlägg, så att du kan justera din strategi därefter.

Här är några appar som vi kan rekommendera:

Media Crawler

Media Crawler

för Apple hjälper dig att förbättra din positionering genom att jämföra din instagramprofil med andra och analysera klick, visningar och annan information.

Instatag

Instatag

för Android går steget längre gällande sökord och låter dig se vad som trendar på Instagrams sökfunktion.

Followers

Followers

​för Apple iOS låter dig följa och avfölja användare och har en betald funktion för “insikt” som upplyser om hur användare interagerar med din profil.

Se upp med appar som utlovar dig att “få följare på Instagram gratis” eftersom de sannolikt levererar trafik och följare av låg kvalitet. Vem som helst kan få följare på instagram gratis bara för att förlora dem inom några dagar eller veckor. 

Bra följare lämnar dig sällan, eftersom du har gett dem en anledning att följa dig så kommer de tillbaka för att lära känna dig bättre. Visst kan du fråga dig “hur får man många följare på Instagram?” men det du alltid bör fundera på är hur du får RIKTIGA följare på Instagram.

8 få följare på instagram

8. Invest in Instagram paid advertising

Slutligen, när du lär dig om hur du kan få följare på Instagram så kanske du upptäcker att Instagram erbjuder betald annonsering. Med en annons kan du knyta an till “historien” du berättar för din publik genom att fokusera på en viss idé, kampanj eller event. 

Annonser kan visas i ett tydligt och lättillgängligt format antingen med en bild, upp till 60 sekunders video, en bild-”karusell” med flera bilder som går att bläddra mellan eller en “Story” som du vill lyfta fram för att skapa kontakt med andra Instagramanvändare.

Så, för att få följare på Instagram kan du:

Hemligheten för att få följare på Instagram ligger i att studera din målgrupp och deras beteende och sedan ge dem mer av vad de vill ha. Genom att testa dig fram och utforska alla möjligheter så kan du öka ditt följarantal markant på bara en månads tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top