Hur man skapar en YouTube-kanal på mindre än 10 Minuter

Videoinnehåll står för en stor del av trafiken online. Tänk dig att en liten del av den trafiken når din egen kanal! YouTube kan vara mycket lukrativt om du jobbar på rätt sätt.

I den här artikeln kommer vi att lära dig hur man skapar en YouTube-kanal och en ”portal” för dina tittare som kommer att hålla deras intresse uppe. Att skapa en YouTube-kanal är enkelt, du behöver inte någon särskild kunskap, och allt som krävs är mindre än 10 minuter.

Hur man skapar en YouTube-kanal

De första sakerna att tänka på med YouTube...

En av de första sakerna att notera när man tittar närmare på hur man skapar en YouTube-kanal är att ingen seriös YouTuber lägger in videor helt slumpmässigt.

Framgångsrika utgivare håller sig till ett tema, skapar en kanal och sedan ett ”varumärke” som återspeglar vilka de är och vilket budskap de vill förmedla till världen.

När du lyckas kan du tjäna pengar genom att arbeta hemma, eller var som helst i världen där du har en internetuppkoppling. Varumärket är så pass viktigt att vi rekommenderar att du skapar och konfigurerar din kanal först innan du laddar upp några videoklipp.

Hur man skapar en YouTube-kanal i 10 enkla steg

Vi har brutit ner processen för hur man skapar en YouTube-kanal i 10 enkla steg som du kan följa.
Här är en sammanfattning av hur du kommer igång:
delare

Låt oss nu gå in på detaljerna!

Hur man skapar en ny youtube-kanal

1. Skapa ett nytt Google-konto eller varumärkeskonto

Hur man skapar en ny youtube-kanal

När du börjar lära dig hur man skapar en YouTube-kanal förstår du att plattformen länkar direkt till ditt Google-konto (för auktorisering, betalning och deras egen hantering av sådant som AdSense), så du måste skapa ett nytt Google-konto om du inte har ett sedan tidigare.

Börja med att besöka YouTube och logga in med ett Google-konto för att ta reda på hur man skapar en YouTube-kanal. Om du vill separera din YouTube-identitet från ditt personliga konto kan du skapa en separat sida för ”Varumärkeskonto” när du använder ditt Google-konto. Det här är samma konto som låter dig titta på videoklipp, dela med dig av videoklipp, kommentera andra videoklipp och skapa din egen kanal.

Hur man skapar en YouTube-kanal

2. Anpassa din kanal

Hur man skapar en framgångsrik youtube-kanal

Nästa lektion om hur man skapar en YouTube-kanal innebär ytterligare anpassningar av kanalen. Kugghjulsikonen, som betyder ”YouTube-inställningar”, låter dig komma åt flera flikar för att anpassa din kanal. Du kan börja med att skapa en ny kanal, justera din kontoinformation och komma åt ”Ytterligare funktioner”.

När du skapar din kanal, har du under ”Kontoinformation” möjlighet att skapa ett företagsnamn eller annat namn för en kanal.

Hur man gör en youtube-kanal

3. Välj en kategori för din kanal

Hur man skapar en kanal på youtube

När du namnger din kanal kan du också välja en kategori för att göra det lättare för publiken att hitta dig. Du kan välja bland kategorierna Produkt/Märke, Företag, Institution, Organisation, Konst, Underhållning, Sport eller Annat.

Om du vill ha chans att bli rankad bland de mest populära YouTube-kanalerna måste du välja den kategori som passar dina videoklipp bäst, när du gör dina inställningar kring hur man skapar en YouTube-kanal.

Hur man skapar en ny youtube-kanal

4. Uppdatera och lägg till din kanalbeskrivning

Hur man skapar en YouTube-kanal

Nu är det dags att skapa din kanalbeskrivning. För att göra detta, klicka på Visa kanal (eller Anpassa kanal) och klicka sedan på Om för att börja lägga till din kanalbeskrivning.

Börja enkelt genom att lägga till text i avsnittet “Om”. Det här är grundläggande information som hjälper användarna att söka efter en kanal som din. Du kan skriva in beskrivande text, sökordsfraser och plats. Det här hjälper dig att lära dig hur man skapar en YouTube-kanal, eftersom den här informationen indexeras av sökmotorer och kan hjälpa dig att få trafik till och från Google.

Du har bara 1000 tecken på dig, så informationen måste vara kortfattad, men försök att använda relevanta sökord i de två första meningarna. Detta kommer inte bara att visas på YouTube, utan även på Google Sök och andra sökmotorer.

Hur man skapar en YouTube-kanal

5. Lägg till andra länkar till din kanal

Hur man skapar en YouTube-kanal

Genom att lägga till länkar till kanalen skapar du en portal eller ett ”nätverk” som leder dina tittare till andra viktiga sidor. Du kan till exempel lägga till länkar till din blogg, din hemsida och sociala medier på sidan Om, under ikonen Länkar.

(Obs! Om du vill bygga upp en blogg som du kan länka till på din YouTube-kanal och låta bloggen och kanalen samverka, kolla in vår guide för att tjäna pengar på att blogga!)

Om anpassningar inte är aktiverade kan du inte se länken. Om så är fallet, klicka på kugghjulsikonen och gå sedan till där det står ”anpassa kanalens layout”. Om du aktiverar den här funktionen kan du aktivera anpassningar såväl som alternativet att ”redigera länkar”.

Du kan också lägga till en e-postadress som kontaktuppgift på din profilsida för förfrågningar. Om du ansluter alla dina webbplatser och din e-postadress ökar du chanserna att tittarna kommer ihåg ditt varumärke, det är en viktig del i hur man skapar en YouTube-kanal.

Hur man skapar en framgångsrik youtube-kanal

6. Ställ in din typ av kanal

Hur man skapar en ny youtube-kanal

En viktig bit när det gäller att skapa en YouTube-kanal är att ha ett bra omslagsfoto. Klicka på ”Lägg till kanaltyp” i dina inställningar för att göra det här. För det bästa visuella resultatet som visas korrekt på alla datorer, surfplattor och mobila plattformar, välj en bild med upplösning ca 2560 x 1440 pixlar. Detta är ett brett foto, så en bild som är för avlång kommer inte att visas korrekt. Om du är tveksam, använd dig av en professionell grafisk designer som kan anpassa foton eller logotyper till en lämplig storlek.

Ladda sedan upp ett profilfoto i avsnittet ”Om mig” under fliken Google-konto. Samma profilbild används för kanalikonen. Du kan också direkt klicka på den tomma profilcirkeln och ladda upp en ikon på 800 x 800 pixlar.

Enligt Google (som äger YouTube) är korrekt visning av bilder en viktig fråga när det gäller att lära sig hur man skapar en YouTube-kanal. Om du inte kan få till en perfekt storlek, är minsta storleken för YouTubes omslagsbilder 2048 x 1152, vilket garanterar att omslagsbilden inte är avskuren på några enheter. Den maximala storleken är 2560 x 423. Det så kallade ”säkra området” kommer alltid att visas korrekt, även om en del av överskottet kan vara avskuret. YouTube rekommenderar också att du använder filer på 4 MB eller mindre.

Du behöver inte enbart förlita dig på pixelräknaren. Du kan använda beskärningsverktyget och se hur bilden kommer att se ut på datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Hur man skapar en kanal på youtube

7. Lägg upp dina första videoklipp

Hur man gör en framgångsrik youtube-kanal

Nästa steg när det gäller hur man skapar en YouTube-kanal är att börja skapa och hantera ditt innehåll! Klicka på kameraikonen för att välja mellan “live” och ”ladda upp video”. Ladda upp dina videoklipp genom att välja rätt videofil.

YouTube säger att ”HDR-videoklipp måste ha HDR-metadata i metabeskrivningen för att kunna visas korrekt. Metadata måste registreras ordentligt, vilket betyder att om du vill ha den bästa kvaliteten på High Dynamic Range-video väljer du ett program som möjliggör enkel metadata-lagring. Besök företagets HDR-felsökningssida för att lära dig mer.

För mer information om den bästa kameran för dig och dina ändamål, läs vår artikel om den bästa YouTube-kameran.
När du börjar publicera videor, var noga med att beakta:
ikon nummer titel
Titlar
ikonnummerbeskrivning
Ämnesord (nyckelord)
ikonnummerkategori
Kategori (skiljer sig från kanalkategorin)

Dessa textavsnitt är viktiga eftersom de direkt påverkar dina sökresultat när användarna letar efter unikt innehåll, så se till att tänka på dem när du tittart närmare på hur man skapar en YouTube-kanal.

Hur man skapar en YouTube-kanal

8. Ordna din samling av videor i några olika spellistor

Hur man skapar en YouTube-kanal

Oavsett om du vill skapa spellistor i förväg för att strategiskt planera dina videoklipp eller om du vill lägga in dina videoklipp först och sedan tilldela dem till spellistor, är det en bra idé att hålla saker och ting organiserade och kategoriserade.

Att skapa spellistor, för dina egna videor eller till och med andra videoklipp du gillar (och som passar din målgrupp) hjälper dig att få fler visningar. När du lär dig hur man skapar en YouTube-kanal, glöm inte att innehållet är det som först kommer att locka publiken och du vill ha så många videor som möjligt, organiserade så att de är lätta att upptäcka och titta på.

Hur man skapar en YouTube-kanal

9. Skapa två trailers för din kanal ... för nya och återkommande besökare

Hur man gör en youtube-kanal

Under fliken “Min kanal” kan du lägga till videor som är märkta speciellt för ”Nya besökare” och ”Återkommande besökare”.

Dessa kallas ”trailers”, som filmtrailers, eftersom de berättar för publiken vad de ska förvänta sig och vad din kanal handlar om.

Skapa två introduktionsvideor, en för vilken typ av innehåll din kanal täcker (och specifikt varför besökarna ska prenumerera), samt en trailer för återvändande besökare som vill veta vad som är nytt sedan deras senaste besök.

Kom ihåg: trailers behöver inte vara filmkvalitet. Håll dem korta och sakliga, med några videoklipp/foton och ett ljudmeddelande på en eller två minuter, som välkomnar dina besökare och förklarar vad kanalen handlar om.

När du lär dig hur man skapar en YouTube-kanal behöver du överväga vad som gör att din kanal ser aktiv och intressant ut för en tittare. Det här är en orsak till att du kanske vill skräddarsy din layout.

Du kan också bestämma hur du vill att detta speciellt presenterade innehåll ska visas. Till exempel, horisontell eller vertikal layout, eller om du vill markera en ny spellista eller en enskild video när tittaren först besöker din kanal.

Du kan också ha fler anpassade rutor, till exempel en med de senaste interaktionerna i YouTube-communityn, om du tror att det kommer att leda till mer uppmärksamhet.

Hur man gör en youtube-kanal

10. Lägg till widgets (“insticksmoduler”) och andra appar för att tjäna pengar på YouTube och låta din kanal växa

Hur man gör en youtube-kanal

När du har anpassat din kanal och lärt dig hur man skapar en framgångsrik YouTube-kanal är det dags att börja installera appar som hjälper din kanal att växa . Du får tillgång till fler funktioner från instrumentpanelen som kallas ”Creator Studio”.

Klicka där det står ”Kanal” och ”Status och funktioner”. 

Här kan du aktivera extra funktioner som hjälper dig med hur man skapar en YouTube-kanal, till exempel:

intäktsgenerering av ikonnummer
Inkomster (till exempel Google Adwords)
ikon nummer liveströmmar
Livesändningar
ikon nummer längre strömmar
Långa videos
ikonnummer anpassade webbadresser
Anpassad URL
ikonnummer sponsring
Sponsorer
ikonnummeranalys
Analysverktyg
ikon nummer ytterligare moderatorer
Ytterligare moderatorer
ikonnummer externa anteckningar
Externa kommentarer (länkar offsite)
För att komma åt alla dessa funktioner, måste du börja med att verifiera ditt YouTube-konto, vilket du kan göra via den här länken, via sms eller via telefon.
delare

Hur man skapar en kanal på Youtube och tjänar pengar

Med hjälp av den här guiden har du lärt dig hur man skapar en YouTube-kanal och börjar gå på vägen mot YouTube-berömmelse! Nu vill vi kortfattat ta upp frågan hur man tjänar pengar på YouTube, eftersom det faktiskt är många som lyckas med det.

Du kan tjäna pengar på YouTube genom att öka din publik och skapa videoklipp som är ”annonsörs-vänliga” i YouTube. Naturligtvis måste du skapa massor av intressanta videoklipp innan du kan få en publik och tjäna pengar på ditt konto.

Du kan sedan ta nästa steg genom att ansluta dig till YouTubes partnerprogram, vilket innebär att du får betalt för din trafik, förutsatt att ditt innehåll överensstämmer med YouTubes policy. Policyerna kontrollerar vanligen att innehållet inte är kontroversiellt eller potentiellt offensivt.

Hur man skapar en framgångsrik youtube-kanal

Några andra alternativ för intäkter är:

  • YouTube Premium
  • Skapa ett företag med ett varumärke som vill marknadsföra sina tjänster via din kanal
  • Merchandising, vilket kan innebära att skapa produkter baserade på dina videoklipp
  • Crowdfunding
  • Schemalägga och köra livehändelser som du marknadsför via dina videoklipp
  • Affiliatemarknadsföring
You kan också kolla in vår artikel om hur man tjänar pengar på YouTube för en detaljerad genomgång kring hur man tjänar pengar på nätet med hjälp av sin kanal!

Sammanfattningsvis ...

Om du vill lära dig hur man skapar en YouTube-kanal och så småningom blir en konkurrenskraftig YouTube-kändis handlar det om att lägga upp en strategi och sedan ha kul med dina videoklipp – i den ordningen! Följ dessa tips och studera sedan de videoklipp som faktiskt får mycket trafik och många YouTube-abonnenter. Det kan du också få om du skapar innehåll som tilltalar publiken och självklart när du förstår vilken din publik är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top