Tjäna pengar på frilansarbete – Den stora frilansarguiden

För skribenter, designers och IT-utvecklare är erfarenhet kärnan till att få de coolaste jobben, men tyvärr kommer denna erfarenhet oftast i form av obetald praktik, orimliga arbetstider och liknande. Det finns dock ett sätt att skaffa erfarenhet samtidigt som du tjänar pengar; att frilansa.

frilansarbeteFrilansing är ett jättebra sätt för dig att rusta upp ditt CV och till skillnad från de flesta “nybörjarjobb” kan du själv bestämma över dina arbetstider. Dessutom, med rätt projekt, har du möjlighet till en betydande inkomst.

Inom vilka områden kan man frilansa då?

1. Textarbeten

TextarbetenDetta är förmodligen den lättaste och mest självklara typen av frilansarbete, om du har språkliga kunskaper.

Detta inkluderar många olika typer av jobba hemifrån. Du kan exempelvis bli tillfrågad att skriva artiklar, spökskriva hela e-böcker, skriva produktbeskrivningar för webbutiker eller skriva inlägg för olika sociala medier.

Om du är duktig på språk så är översättning ett annat uppenbart val. Speciellt om det är ett språk utöver engelska, då konkurrensen i detta fall kan vara betydligt lägre.

Frilansning inom textjobb är för personer som har koll på grammatik och som älskar att lära sig nya saker – oavsett hur obetydligt det kan vara. Du känner såklart inte alltid till ämnet på texten du ska översätta, så plötsligt kan du ha ökat din kunskap om t.ex. online-roulette eller hundmat. Om du vill läsa mer om hur du tjänar pengar hemifrån på textjobb kan du läsa vår guide om hur du tjänar pengar på översättning.

2. Grafisk design

Grafisk-designDetta område kräver givetvis att du är väldigt kreativ men också att du har rätt utrustning för digital design (eftersom att det är högst osannolikt att du träffar dina klienter öga mot öga).

Som frilansare inom grafisk design har du möjlighet att designa loggor för nya företag, animerade filmer, PowerPoint-presentationer och kanske till och med trycka reklam för olika tidningar. För att kunna tjäna pengar som grafisk designer behöver du såklart kunder. Kunder kan vara rätt svåra att hitta om du inte redan vet vart du kan hitta dem. Ett bra ställe att börja på är på Fiverr och vi har faktiskt gjort en guide om hur du tjänar pengar på Fiverr. I denna guide kan du enkelt se hur du lockar till dig nya kunder och generellt få reda på hur du tjänar pengar som frilansare.

3. Programmering och IT

ProgrammeringProgrammerare är hjärnorna bakom ITn vi använder varje dag. De har hand om programmeringen av hemsidor och appar så att de är fungerande och användarvänliga vilket ofta kräver långa rader av koder.

Utöver själva programmeringen kan du också erbjuda IT support. Generellt involverar detta att hjälpa företag göra en sökmotoroptimering, dvs. att göra dem mer synliga för kunder. Statistisk analys och databasadministration är också vanliga jobb för frilansare inom detta område. Om du redan vet hur man gör appar så kan du kolla in vår artikel om hur du tjänar pengar på din egna app. Det finns mycket pengar inom appskapande och om du vet hur man skapar en app bör du absolut använda dig av dina kunskaper!

4. Assistentarbete

Att utföra assistentjobb som en virtuell assistent är ett populärt jobb inom frilansindustrin så gör dig redo för tuff konkurrens. En av de typiska uppgifterna är transkription, där du skriver ner inspelningar av konversationer, intervjuer eller liknande.

Du kan också jobba deltid som personlig assistent där du jobbar hemifrån och håller koll på din arbetsgivares möten och telefonsamtal, tar hand om researrangemang eller gör enkel forskning. Om du finner denna typ av frilansjobb intressant så kika in vår artikel kring hur du tjänar pengar som virtuell assistent!

För- och nackdelar inom frilans

 • Du är din egen chef och kan därför bestämma dina egna arbetstider så att de passar dig.
  • Det kräver dock mycket självdisciplin för att inte snooza den där extra timmen på morgonen eller ersätta jobbet med det sista avsnittet av Game of Thrones.
 • Du bestämmer själv när du tar en paus vilket ger dig möjligheten att gå ut en sväng med vännerna.
  • Däremot så har du fortfarande kunder att ta hand om, även om du inte måste springa ärenden åt en grinig chef. Tillåt inte dig själv att bli för distraherad så att du missar dina deadlines.
 • Du bestämmer vilka jobb du tar och vilka du avstår ifrån. Om du blir erbjuden ett jobb som är för komplicerat eller helt enkelt inte betalar bra nog så har du all rätt att vägra det.
  • Kom ihåg att det kommer vara konkurrens för bra jobb så du bör inte vara allt för kräsen.
 • Frilansare jobbar med folk från hela världen.
  • Risken finns att du behöver ha möte med kunder klockan 03 på morgonen om du jobbar med folk från Australien eller USA.
 • Om du har byggt upp ett bra rykte finns det en god chans att du kan få en betydlig inkomst.
  • Men, du måste ha möjlighet att leva med en svag och fluktuerande inkomst och dessutom behöva skatta på egen hand.

Om du som frilansare vill undvika att bli helt utbränd framför din dator hemma är det en bra idé att få dig ett regelbundet miljöombyte. Du skulle kunna dela upp ditt arbete i hanterbara bitar och sedan variera mellan att besöka biblioteket, ett café eller något annat ställe där du kan få lugn och ro att jobba. Förhoppningsvis kommer du att på detta sätt hålla både energi och kreativitet uppe.

Hur mycket pengar kan du tjäna som frilansare?

Som frilansare har du två val när det kommer till hur du vill ha betalt – du kan antingen ha en timpenning eller ett fast pris för varje utfört jobb.

Dessvärre tävlar du som internetfrilansare mot människor över hela världen och det kan vara väldigt svårt, om inte omöjligt, att tävla mot priser erbjudna av människor från utvecklingsländer. Därför måste du genom din reklam övertyga folk om att du är den enda personen för jobbet, för att få en inkomst du faktiskt kan leva på.

Innan du ger ett erbjudande till en blivande kund så måste du tänka igenom det ordentligt – hur lång tid kommer det att ta och hur mycket vill du ha i timmen?

Om du har en exceptionell kunskap inom ett område så har du ofta möjlighet att ta ett lite högre pris, men var realistisk! Du vill ju inte skrämma iväg kunder med priser som är helt orimliga. Det kan vara en bra idé att kolla runt på marknaden och se vad andra tar för mer eller mindre samma jobb.

Ha i åtanke att agenturer för frilansare kommer att ta en del av din vinst i utbyte mot att hitta dina jobb. Därför måste du kolla igenom vilka avgifter du måste betala och lägga till dem i priset du erbjuder din kund. Gå aldrig med på att förbise agenturen då det gör det lättare för kunden att undgå betalning efter att denne fått produkten.

5 frilanssidor som får dig att komma igång

Flertalet sidor där ute hjälper frilansare och klienter att hitta varandra. Vissa täcker ett större område av tjänster medan andra är mer specialiserade inom ett område. CashNinja.se har hittat 5 som verkligen är värda ett försök.

1. Elance.com

Denna sajt anses vara den största av alla frilanssajter och har flera tusen användare. Designen är användarvänlig och du får massor av information om de olika jobben. Konkurransen på denna sajt kan vara tuff, speciellt om du försöker få ditt första jobb, men när du väl haft ett par klienter som har gett dig bra omdömme blir din profil snart mer tilltalande.

Fördelar: Sajten har ett säkerhetssystem som tvingar kunden att betala innan du börjar jobba. Pengarna är frusna på sajten tills dess att du levererat ditt arbete och de blir inte släppta förrän båda accepterat att pengarna ska överföras. När pengarna sedan släpps tar sajten en avgift på 8.75%.

Nackdelar: Vissa kunder förväntar sig en orealistisk mängd jobb för knappt några pengar alls. Ignorera dessa erbjudanden och ta den summa som är rätt för mängden jobb du lägger ner.

2. Upwork.com

Denna sajt från 2003 fokuserar främst på timjobb. Detta kan vara en klar fördel om du är osäker på hur lång tid jobbat kommer att ta, därför att du alltid kan räkna med att få betalt för antalet timmar du lagt ner på att jobba med projektet.

Sedan sajten lanserades har mer än 3,6 miljoner jobb skapats så det borde finnas massvis av jobb att göra.

Fördelar: Du kan räkna med att få betalt för allt jobb du gör. 

Nackdelar: Upwork tar en hög avgift så var redo att betala 10% av allt du tjänar.

3. Freelancer.co.uk

Användarvänlig sajt som låter dig logga in med din Facebook-profil. Här har du möjligheten att fylla i 20 av dina kunskaper som sajten sedan använder för att para ihop dig med potentiella jobb.

Fördelar: Till skillnad från andra frilanssajter har du på freelancer.co.uk möjlighet att se vad andra lägger för erbjudanden på olika jobb vilket gör det lättare för dig att konkurrera.

Nackdelar: Höga avgifter! Varje gång du slutför ett jobb tar sajten 13% av det du tjänat.

4. PeoplePerHour.com

En brittisk sajt där du kan se exakt vad klienten är villig att betala för varje jobb. Dessutom är det inte ovanligt att hitta jobb som betalar väldigt väl.

Fördelar: Sättet som deras avgiftssystem fungerar på. Du betalar 15% på dina första intjänade 175 pund varje månad. Efter det tar sajten endast en avgift på 3,5% på efterföljande resultat. Detta skapar riktig motivation till att ta sig an fler jobb!

Nackdelar: Till skillnad från andra frilanssajter där du kan börja söka jobb så snart du har skapat en profil, så måste du på PeoplePerHour också fylla i en ansökan

5. Fiverr.com

En sista sajt som är värd att nämna är Fiverr. Denna sajt är lite annorlunda och den ger massor av möjligheter till att vara kreativ. I det stora hela är konceptet att ge ett service för $5.

Exempel är:

 • Jag gör en filmtrailer för $5
 • Jag dubbar 100 ord på svenska för $5
 • Jag översätter 500 ord från engelska till danska för $5

Detta är är ett ställe för mer alternativa jobb så ta en titt och sök runt för att få inspiration innan du skapar dina egna erbjudanden..

Det bästa är att erbjuda din tjänst för $5 och sedan lägga till extra avgifter för ytterligare jobb. Till exempel om du erbjuder en dubbning av 100 ord för $5, blir priset uppenbarligen $10 för 200 ord etc.

Fördelar: Denna sajt tillåter dig att vara extremt kreativ.

Nackdelar: Då avgiften ligger på förbluffande 20% och du endast tar $5 är det endast 4 av dessa som kommer in på ditt konto.

5 tips till en bra profil

Utöver individuella ansökningar som du skickar ut till potentiella kunder, så behöver du också se till du har en inbjudande profil. På din profil kommer kunderna hitta en introduktion, kommentarer från tidigare klienter och kanske några visningsexemplar på arbete du utfört

Ta tiden som behövs för att skapa en omfattande profil! Din profil kommer ofta att betyda mer för kunden än din ansökan.

 1. Att skryta är okej!

Till skillnad från många andra ställen ska du verkligen inte smyga med din kunskap. Lista upp alla dina tidigare arbetsgivare och typer av jobb – allting är betydelsefullt nog till att vara inkluderat. Om du har rekommendationer från tidigare arbetsgivare så tveka inte på att citera lite av de bästa delarna.

 1. Skaffa bra omdömen

I början av din karriär som frilansare är det extremt viktigt att se till så att klienten lämnar ett omdöme av ditt jobb när det är avslutat. Den svåraste perioden att få jobb är inom de första veckorna men när du har en handfull av 5-stjärniga omdömen bör det bli lättare.

 1. Prata om dig själv

Visst, det är professionellt irrelevant att du är en skicklig pianist eller att du har sprungit ett marathon men det kan vara bra att nämna ändå. De flesta kunder uppskattar lite personlighet och det kommer absolut inte att skada chanserna.

 1. Bli verifierad

Då du förmodligen inte kommer att träffa särskilt många av dina kunder (om ens någon) öga mot öga kan det vara svårt för dem att kontrollera att du är äkta. Som tur är tar frilanssajter hand om detta genom att kolla in dina kvalifikationer och din lokalisering. När du har gjort detta kommer du få en stor, fet bock bredvid din profil, som utan tvekan ser bra ut för dina kunder. Du bör också överväga att göra ett test inom ditt område, till exempel ett 40 minuters test om Photoshop, programmering, redigering eller stavning. Dina resultat kommer att hamna på din profil och vem vet, kanske hamnar du på topplistan?

 1. Var kortfattad

Med tanke på alla de profiler som kunder klickar sig igenom bör du förmodligen inte skriva en hel självbiografi. Självklart måste du inkludera allt som är relevant men håll det kort så kunden snabbt och lätt kan få en överblick.

En sista sak du inte får glömma när du skapar din profil är att kolla igenom den efter fel. Speciellt om du letar efter textjobb är det oerhört viktigt att det inte finns några dumma felstavningar etc. Det ser helt enkelt inte bra ut så kolla igenom allting en sista gång innan du trycker på “spara”.

Få jobbet

Du har skapat en profil, skärt ner på dina frilansområden och du har en aning om vad du ska ta betalt för ditt jobb. Men vad nu? Hur kommer det bli DU och ingen annan som får det där jobbet? Här är fyra sätt att få uppmärksamheten riktad på dig.

 1. Investera i din profil

Vanligtvis låter en gratis profil dig bara skicka ut ett begränsat antal ansökningar per månad. Det säger ju sig själv att ju fler ansökningar du skickar ut desto större är chansen att få ett jobb. Kolla därför vad en uppdatering av din profil kommer att kosta – oftast är det värt investeringen.

 1. Välj dina jobb

Välj jobb med en lång och detaljerad beskrivning – detta möjliggör att du kan skriva en personlig ansökan där du visar att du nogrannt läst igenom och förstått uppgifterna. Tveka heller inte att ställa frågor om någonting är oklart för dig. Det visar också på engagemang och intresse.

 1. Inverstera i dina ansökningar

Du har möjlighet genom att betala $1,5 extra att få dina ansökningar till toppen av högen. Det kan vara en bra idé när det kommer till erftertrakade jobb så din ansökan inte blir begravd i en hög av alla de andra. Statistiskt sätt blir de ansökningarna valda oftare än andra så pengarna kommer att visa sig vara väl spenderade.

 1. Skriv en personlig ansöknig

Det största felet du kan göra är att göra en standard-ansökan som du sedan skickar iväg till alla jobb du är intresserad av. Köpare kan lätt se skillnad mellan en generell och en personlig ansökan och de får alltid en låg prioritet. Därför bör du lägga tid på att kolla igenom jobbannonsen och sedan skriva en personlig ansökan. Köpare uppskattar engagemanget och en personlig touch.

Dina betalningsmetoder

När du har gjort klart ditt jobb ska du självklart bli betald. Det finns flera tillvägagånssätt, alla med sina för- och nackdelar.

PayPal

Det är snabbt och lätt men tyvärr måste du betala för att växla dollar mot kronor. Oavsett det är PayPal det bästa alternativet då det är 100% säkert och ganska användarväntligt.

Direktbetalning

Vissa sajter använder en direkt överföring till ditt bankkonto. Det låter enkelt men kolla alltid vilka avgifter som tillkommer vid transaktionen – det kan snabbt bli dyrt!

Check

Bortsätt från osäkerheten med att skicka pengar via brev kan det ta en hel del tid att få en check skickad från USA, Austalien eller Danmark. Du måste dessutom gå ner till banken för att få in pengarna på ditt konto. Allt som allt – både osäkert och tidskrävande.

Misstag du bör undvika och saker du saker du bör komma ihåg 

 • Skatt! Som frilansare måste du såklart skatta och så vida du inte är duktig på att hantera papper kan det vara en bra tidpunkt att få råd från en revisor.
 • Håll alltid ett öga på klienten. De flesta frilanssajter har ett system som försäkrar att du blir betald men du bör ändå hålla ett öga på ert avtal: vad handlar jobbet om exakt? Hur lång tid kommer det att ta? Hur mycket kommer du att tjäna på jobbet? Var alltid 100% säker på dessa tre saker innan du startar ett jobb.
 • Undvik olagliga jobb. Visst, det låter självklart, men det finns jobb som ligger i gränslandet mellan lagligt och olagligt. Om du tvekar är det bättre att neka jobbet än att riskera att hamna i trubbel.
 • Gör aldrig något jobb gratis. Även om det verkar vara rätt att skicka ett litet urval från ditt jobb är det inte tillåtet på många sajter. Istället, erbjud ett “jobbprov” vilket varken ska vara vidare omfattande eller dyrt. Efter det kan klienten bestämma sig för om denne vill fortsätta jobba med dig.
 • Acceptera endast ersättning i pengar. Du kan stöta på erbjudanden om att få en del av vinsten från en klients hemsida som betalning. Acceptera aldrig denna typ av erbjudande. 99% av gångerna är det inget annat än en bluff och du kommer sällan lyckas spåra personerna när jobbet är klart.
 • Försök hänga kvar vid bra klienter. Fick du ett bra jobb med en duglig lön? Varför inte ge klienten 5 eller 10% rabatt på nästa jobb om de anställer dig igenom inom en vecka? Köpare älskar en bra deal och du slipper leta efter mer jobb men se också till så att köparen ger dig ett bra omdömme efter att jobbet är avslutat då det gör det lättare för dig att få nya klienter.
 • Kolla om du kan få ditt namn på arbetet. Speciellt när det kommer till e-böcker eller olika designer kan det vara en stor boost för ditt rykte. Klienten erhåller dock copyright på ditt arbete och endast få kommer acceptera att ditt namn står på produkten – men det skadar ju inte att fråga!
 • Kolla igenom de olika verktygen för en frilansare. Då du förmodligen inte kommer att träffa din klient öga mot öga är Skype och Dropbox nödvändiga verktyg för att kommunicera med din klient. Tillägget Pamela för Skype gör det till och med möjligt att spela in och spara konversationer för senare anvädning. Om du blir en seriös frilansare är verktygen Trello och Basecamp också värda att kolla in.

Om du tagit dig igenom hela denna guide så bör du vara väl förberedd att starta ditt äventyr som frilansare. Känner du dock att detta inte är det bästa sättet för dig att tjäna pengar online så gå till vår sida “Hur du tjänar pengar online” där vi visar dig alla de bästa sätten att tjäna pengar på via internet. Stort lycka till!