Tjäna pengar som en Virtuell Assistent

ikon för virtuell assistent

Svårighet

svårighet låg
Låg

Tid

tid låg
Låg

Inkomst

Förtjänst Stor Ikon
Stor

Virtuella assistenter hjälper mindre företag som inte har råd att anlita en heltidsanställd sekreterare eller som bara behöver delegera administrativa uppgifter då och då. Som en virtuell assistent har du flexibla jobbtimmar, slipper pendla och kan tjäna upp till 2500kr om dagen. Låter det som någonting för dig? Läs vidare härvidare här

Om du har lite erfarenhet av administrativt arbete kan detta vara det bästa sättet för dig att bli en entrepenör och tjäna pengar som frilansare.

En sak att vara försiktig med är organisationer som vill att du betalar en avgift för att lista dig hos dem. Organisationer som ber om betalning är oftast bara bedragare som inte ger dig möjligheten att tjäna egna pengar hemifrån. Om organisationen verkligen vill hjälpa dig ber de inte om pengar.

Vad är det för jobb?

En virtuell assistent är någon som jobbar som en sekreterare från personens egna dator hemifrån. Vem som helst kan inte hantera jobbet – du måste ha en viss kunskap innan du kan hoppa in i ett jobb som virtuell sekreterare.

Jobbet kan involvera en stor variation av uppgifter med allt från exempelvis att svara i telefon, skicka iväg e-mail, till att planera möten etc. Ju mer specialiserade dina förmågor är desto mer kan du ta betalt för ditt jobb och desto lättare blir det att hitta bra onlinejobb. Om du till exempel har fem års erfarenhet inom marknadsföring och har en stor kunskap om Microsoft Publisher kan du sälja dig själv som specialist inom det området.

Virtuell asssitent

Företag anlitar virtuella assistenter om det inte behövs heltidsanställda. På detta sätt kan de spara både pengar och plats på kontoret. En virtuell assistent är inte en deltidsanställd utan snarare en professionell entreprenör som hanterar hens egna skatter, utgifter och utrustning. Som virtuell assistent är du själv ansvarig för att hitta klienter och marknadsföra dina tjänster.

För att bli framgångsrik som virtuell assistent behöver du ha vissa kunskaper inom IT. Även om du är bra på dina ordinarie arbetsuppgifter, så måste du också kunna hantera oväntade situationer, som om din dator kraschar mitt under din arbetsdag. Till skillnad från att jobba på ett kontor har du ingen IT-avdelning hemma redo att assistera dig.

 

Innan du kommer igång med jobbet som virtuell assisten behöver du införskaffa dig vissa nödvändigheter till ditt hemmakontor. Först och främst behöver du en säker internettjänst som inte kommer att sega ner när du har många program igång samtidigt. Därefter behöver du en jobbtelefon, en dator med nödvändiga program och ett headset så du enkelt kan hålla kontakt med dina klienter. De flesta av dessa saker går att göra skatteavdrag på.

Efterfrågan på virtuella assistenter ökar, då fler och fler företag efterfrågar temporära anställningsformer. Beroende på avtalet och antalet uppgifter kan du välja att ta betalt per dag eller per timme. En vanlig timlön ligger mellan 170kr och 290kr.

Vill du tjäna extrapengar?

Vi har en lista över de bästa sätten du kan Tjäna Pengar på nätet.

Allt du behöver göra är att välja ett, och sedan börja tjäna pengar idag.

ninja med metriska ikoner

Sluta kämpa med din ekonomi. Hitta ett sätt att tjäna pengar idag.

Gör som tusentals andra och förändra ditt liv genom att tjäna pengar på nätet…
Fler än 15 olika metoder, alla bevisade, alla lönsamma.

ninja med fallande pengar

Hur du blir en virtuell assistent

Innan du hoppar in i jobbet som virtuell assistent behöver du göra en lista med dina kompetenser. Försök att göra en lista inom dessa följande kategorier:

  1. Kompetenser och program som du har kunskap inom och är bra på. Detta kan vara saker som Microsoft Word, Excel, mötesplanering etc.
  2. Kompetenser och program som du inte har kunskap inom eller inte är speciellt bra på.
  3. Kompetenser och program som du skulle vilja lära dig.
  4. Kompetenser och program som du tycker om att använda samt kompetenser och program du inte tycker om att använda.

När du har skapat en lista för alla dessa områden bör du vara redo att fastställa hur du vill specialisera dig.

Vad du behöver

Du behöver känna till en del olika textredigeringsprogram, e-mail och program för kontakt och planering.
Det som kännetecknar en bra assistent är att denne alltid är tillgänglig. Samtal bör besvaras inom de första tre ringsignalerna, e-mail och brev bör alltid besvaras samma dag och ja, många klienter ringer dig bara för att se hur effektiv du är.

Behöver du en speciell utbildning?

Uppenbarligen är erfarenhet det absolut viktigaste när det kommer till att bli en virtuell assistent. De flesta säger att du bör behöva ha minst fem års erfarenhet inom området och helst ha haft en position med en viss nivå av ansvar. Dessutom behöver du kunna alla Microsoftprogram väldigt väl och helst även några Appleprogram också. Du kan dock gå kurser för detta om du känner att din kunskap behöver uppdateras.

Som i alla andra fall när du vill starta upp en verksamhet behöver du kolla igenom vad som redan finns på marknaden. Finns det en efterfrågan på virituella assistenter? Finns det redan för många virituella assistenter med tanke på efterfrågan? Hur mycket tar andra betalt för sina tjänster? Du behöver verkligen tänka igenom jobbet på alla sätt och samla på dig så mycket information som möjligt.

Hitta ett namn och registera dig

Som en entreprenör är det väldigt viktigt att din verksamhet har rätt namn. Detta är det första som dina klienter hör och det ska ge ett positivt intryck och vara lätt att komma ihåg. Visst kan du välja att använda dig av ditt eget namn, det är helt upp till dig. Kom dock ihåg att kolla så att ingen annan har samma namn som du väljer. Efter detta behöver du etablera dig själv som en entreprenör och registera din verksamhet.

Försäkring och skatt

Din hemförsäkring täcker kanske inte när du jobbar hemifrån. Detta behöver du kolla upp med ditt försäkringsbolag då du med största sannolikhet behöver uppgradera din försäkring.

Som entreprenör är du själv ansvarig för att hantera dina skatter. Se därför till att hålla koll på din årliga deklaration och kolla regelbundet om din förväntade arbetsbelastning stämmer överens med din faktiska arbetsbelastning. Om du är osäker på om du kan hantera det själv kan du alltid överväga att ta hjälp från ett proffs inom skatt.

Finansiering och starta upp-utgifter

Innan du hoppar in i livet som entreprenör behöver du se till att det är ekonomiskt genomförbart. Innan du utvecklar en stabil kundkrets kan ekonomin bli ganska tajt. Har du råd att leva lite tajt i några månader? Du måste ha det värsta tänkbara scenariot i åtanke och tänka igenom om du kan hantera det.

För att komma igång behöver du ha ett extra rum (eller i alla fall ett ledigt skrivbord), en telefon, tillförlitligt internet och en dator med nödvändiga program. Försök räkna ut hur mycket du behöver tjäna för att dessa utgifter långsiktigt ska förvandlas till vinst.

Registrera dig hos en agentur

Ditt första steg emot att hitta klienter är att registrera dig hos en tillförlitlig agentur. Flertalet agenturer köar där ute för att ta emot dina pengar i utbyte mot kundkontakt. Betala inte! Ingen legitim agentur skulle fråga efter pengar i utbyte mot att du jobbar för dem. Fall inte för saker som administrativa avgifter eller andra avgifter för så snart du betalar får du som bäst bara tillbaks ett enda mail.

Likväl bör du undvika sajter som hävdar att du blir rik snabbt så som “tjäna upp till 10 000 SEK på en dag” och liknande. Om dessa erbjudanden verkligen fungerade skulle uppenbarligen alla använda sig utan dem. Det bästa är att registrera dig hos agenturer som VOT som inte ber dig betala någonting men hjälper dig med att underlätta kontakt med företag över hela världen.
Det kan också vara en bra idé att gå med i Society of Virtual Assistants som är en gratis sajt som hjälper dig med alla aspekter av din position som virtuell assistent. På SVA finns det två olika typer av medlemmar: strandad medlemmar och godkända medlemmar.

  • Strandad medlemskap är för dem som är intresserade av jobb som virtuell assistent. Som medlem har du tillgång till olika forum där du kan få dina frågor besvarade och lära dig mer om jobbet.
  • För att bli godkänd medlem behöver du jobba som virtuell assistent. Din profil och e-mail kommer att bli granskade av SVA och om du är godkänd kommer du att kunna använda dig av sajtens logga och bli tillagd i sajtens jobbdatabas vilket förhoppningsvis kommer resultera i betalda jobb.

Det kan vara frustrerande att jobbdatabasen är otillgänglig tills dess att du är godkänd som medlem men systemet är arrangerat för att uppmuntra nya virtuella assistenter att göra jobbet ordentligt så att det bidrar till att förbättra industrin.

Att bli medlem hos en agentur är det första steget till en kundbas men med det sagt så betyder inte det att du är garanterad jobb. Det kommer alltid att finnas personer där ute med mer erfarenhet och kunskap än vad du har så du kan inte anta att jobb kommer att droppa in från dag ett. Till en början kan du börja med att använda dig av Tradera, vänner och familj för att sprida ditt budskap där ute.

Marknadsföring

Att få ut ordet är det svåraste med att komma igång. Att sprida ordet till företagen du behöver är inte lätt men när du fått din första klient kommer ordet snart att spridas.

För att få tag på din första kund behöver du veta vilka företag du vill rikta dina tjänster till. Du kan inte bara skriva att du är ute efter “små och mellanstora företag” – det är alldeles för ospecifikt. Kom ihåg att responschansen från företag ligger endast på runt 1-2%. Tror du då att du kommer få vidare mycket respons på ett sådant vagt meddelande?

Det bästa sättet att göra det på är att göra en lista över alla dina kompetenser och förkorta den till de kompetenser som är starkast och med betydelsefulla för dig. Överväg sedan vilka företag som behöver just de kompetenser som du erbjuder till högsta standard. Fråga dig själv varför de behöver din tjänst, vad du kan göra för att öka deras produktivitet, hur dina kompetenser är en tillgång för företaget och vad som får dig att sticka ut från mängden.

För att hitta rätt sätt att marknadsföra dig behöver du överväga följande:

  • Vad för litteratur läser och använder företag sig av?
  • Vilka är deras nätverk?
  • Genom vilket nätverk kontaktar du dem lättast på?

Andra sätt att marknadsföra dina tjänster

Om du kan, skapa en hemsida för sig själv och din verksamhet. Det är inte så svårt som det låter. Du kan använda dig av enkla bloggmjukvaror (så som Blogger eller WordPress) som är väldigt användarvänliga..

En blogg är ett bra sätt för dig att skapa en form av digitalt CV där du kan sälja in dig själv och dina erfarenheter. Du kan till och med lära dig hur du tjänar pengar på din egen blogg och du kan posta några kommentarer och beskrivningar från tidigare jobb.

Om en blogg låter lite överväldigande kan du också överväga att skaffa ett konto hos LinkedIn där du också har möjligheten att skriva med kollegor och andra kontakter.
Om du är väldigt ambitiös kan du också använda dig av sociala nätverk så som Facebook och Twitter. Facebook är ett bra ställa att samla både personal och professionella kontakter på.

Nu har de flesta företag en Facebooksida och/eller ett Twitterkonto vilket är ett bra ställe för dig att göra dem medvetna om din existens. Vissa företag till och med marknadsför jobberbjudanden på deras sociala nätverk vilket du uppenbarligen inte vill gå miste om.

Vi kan ju såklart heller inte glömma bort den gamla goda öga mot öga-kommunikationen. Du vet aldrig vem du springer på så se till att skaffa dig några personlinga visitkort att dela ut om det skulle behövas.

Detta är inte så viktigt i början när du bara har ett fåtal klienter men om du helt plötsligt behöver hålla koll på många är ett säkert system oerhört viktigt.

Det säger sig självt att ju mer tjänster du kan erbjuda, desto mer kan du ta betalt för dem. Tveka därför inte att ta dig an nya utmaningar då det bara kan ökar ditt värde.

Hur mycket kan du tjäna?

Detta beror såklart på vilka tjänster du kan erbjuda och beroende på om du blir betald per dag eller per timme. Agenturer kan ta upp till 1 800kr per klient per dag medan enskilda entreprenörer vanligtvis tar mellan 170kr och 290kr per timme.

Användbara länkar

Om du vill veta mer om hur du tjänar pengar som virtuell asisstent kan du kolla in vår guide om frilansing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen