Tjäna pengar som en Webbutvecklare

Tjäna pengar som en webbutvecklare

En karriär inom webbutveckling kan vara otroligt givande, men många experter inom området blir trötta på att lyda en arbetsgivare dag ut och dag in. Det är därför många webbutvecklare väljer att starta egna företag och arbetar som frilansande webbutvecklare för flera klienter. Oavsett om du funderar på att sluta en heltidstjänst för att arbeta och tjäna pengar som frilansare eller arbeta deltid som frilansare för att tjäna extra pengar, finns det några saker som du behöver veta för att lyckas. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta för att klara dig i en värld av frilanswebbutveckling.

gör websiteninja metrisk ikon

Svårighet

svårighet medium
Låg

Tid

tid hög
Medium

Inkomst

inkomst medium
Stor

Potentiella intäkter som frilansare

En av de första saker som folk undrar över när de överväger att göra övergången till att bli en frilansare är ofta hur mycket de kan tjäna genom att arbeta för sig själv istället för att arbeta för en arbetsgivare.

Frilansare ses typiskt sett i branschen som erfarna experter, människor som utmärker sig inom området och har möjlighet att erbjuda sina tjänster direkt till allmänheten som följd. Traditionellt ses frilansare som experter som kan tas in för att arbeta för ett företag på ett speciellt projekt specifikt relaterat till webbutveckling.

Anställda å andra sidan betraktas historiskt som uttagna på flera yrken. Även om deras befattning är webbutveckling, förväntas många anställda ha grafiska designförmågor, internetmarknadsföringskunskap och webbutvecklingserfarenhet och ombeds att utföra en mängd olika uppgifter.

Med den traditionella modellen ansågs frilansares arbete typiskt vara mer värdefullt än frilansarna. Som erfarna experter kunde de ta ut ett mycket högre arvode än vad en anställd skulle göra genom att arbeta ett vanligt skift på ett kontor. Den kortsiktiga naturen i frilansarbete och det faktum att frilansare inte kostar arbetsgivare samma mängd pengar för försäkring, arbetsgivaravgifter och övriga kostnader bidrog också till att frilansare tjänar en högre lön.

Idag har världen av molnarbetare och konkurrenskraftiga frilansmarknadsplatser på nätet orsakat att traditionella betalningsmodellen flyttas lite. Frilansare tar fortfarande generellt mer betalt än sina anställda motsvarigheter, men skillnaden mellan storleken på deras löner har minskat något. Att tjäna mer pengar som frilansare än vad du gör som en anställd, kommer du att behöva lägga ner en hel del tid och ansträngning; emellertid är det möjligt.

Hur mycket du kan förvänta dig att tjäna

Det finns inte ett exakt svar på frågan ”Hur mycket pengar kan jag tjäna som frilansande webbutvecklare?” Statistik som sammanställts av webbplatsen salary.com uppskattar att medianlönen för webbutvecklare som arbetar som arbetsgivare är 461.500kr till 687.800kr baserat på erfarenhet, vilket innebär att hälften av arbetarna i området tjänar mindre än detta belopp och den andra hälften tjänar mer än detta belopp.

Det är inte så lätt att hitta information om hur mycket pengar frilansare tjänar. Du kan hitta några människor som bloggar om webbutveckling på frilansbasis som påstår sig tjäna mer än 905.000kr årligen genom att arbeta som frilansare, men de flesta människor kommer att tjäna mindre än så.

Under de första åren av planen när du arbetar för att bygga en kundkrets, bör du räkna med att tjäna i genomsnitt 199.000kr till 407.000 per år. Mer erfarna frilansare kan ta hem i genomsnitt 498.000kr till 796.000kr per år. Ditt geografiska läge kan också påverka din lön, särskilt om du letar efter klienter i ditt område snarare än på nätet. Utvecklare som bor i storstäder och i län där levnadskostnaderna är höga kommer vanligtvis tjäna mer per år.

Övrig ersättning

Lön är den typ av ersättning som de flesta människor tänker på först när man överväger hur mycket pengar det är möjligt att tjäna som en frilansande webbutvecklare. Det finns fortfarande andra former av ersättning som du kan få som arbetar inom branschen.

Ett sätt som frilansare kan kompenseras utöver lönen är med gratis reklam. Du kan placera en annons på kundens webbplats eller få dem att marknadsföra dig på något sätt för att sänka dina marknadsföringskostnader. En annan form av ersättning är handel med tjänster och varor. Frilansare kanske kan få stora rabatter på programvaror, datorer, kringutrustning och andra nödvändigheter för att slutföra projekt i utbyte mot rabatter på sina tjänster, eller så kan de ha möjlighet att handla med sina tjänster mot andra professionella tjänster som redovisning eller bokföring.

Även om dessa typer av utbyten och förmåner inte ökar din totala lön som frilansande webbutvecklare, gör de driftskostnaderna mindre och tillåter dig att behålla mer pengar i fickan. När du förhandlar med kunder, kom ihåg att hålla parters och rabatter i åtanke som ett sätt att öka din intäktspotential genom alternativ ersättning.

Tjen penge som en webudvikler

Tillagda tjänster

I Sverige vill många företag att webbutvecklare ska göra mer än bara grundläggande webbutveckling även om de väljer frilansuppdrag i stället för att anställa personal. Därför bär många webbutvecklare idag flera hattar och jobbar även som grafiska formgivare och innehållsförfattare.

Även om du inte vill utöka dina tjänster att göra mer webbutveckling än du gör har det sina fördelar. Om ett företag inte behöver anlita flera frilansare till att slutföra ett projekt, kommer de sannolikt att vara villiga att betala dig mer, vilket ger dig chansen att göra mer av varje projekt som du slutför. Naturligtvis måste du lägga mer tid på varje projekt för att slutföra alla steg till bästa förmåga.

En annan fördel med att tillhandahålla mervärdestjänster är konkurrenskraften. Om du har möjlighet att erbjuda alla de tjänster som krävs för att få en webbplats från marken, kan du kanske att säkra verksamheten med nya kunder genom att stå ut bland dina konkurrenter. Detta är särskilt viktigt när du först kommer ut och måste arbeta hårdare för att få nya kunder än en mer erfaren frilansande webbutvecklare.

Viktiga saker att komma ihåg om frilansande

Innan du börjar tjäna pengar som en frilansande webbutvecklare, är det viktigt att förstå att arbetet inte alltid är konsekvent eller stabilt. Du kan förvänta dig dina timmar, hur mycket pengar som du tjänar och betalningsvillkor att variera från projekt till projekt. Om du är någon som inte kan hantera osäkerhet, kanske du upptäcker att jobbet som frilansande webbutvecklare inte är det bästa valet för dig. Låt oss ta en titt på några av de variabler som alltid förändras för frilanswebbutvecklare:

Arbetstimmar

En av de största fördelarna med att vara en frilansare i de flesta människors ögon är möjligheten att ställa in sitt eget schema och arbeta när man vill. Även om det stämmer att det bör innebära mer flexibilitet att vara sin egen chef, är verkligheten den att du i slutändan förmodligen kommer att arbeta mer, inte mindre, än vad du gör i dag.

När du först börjar arbeta som frilansare måste du slutföra projekt snabbt och ge exceptionell service för att hjälpa ditt företag att växa. Detta innebär att du måste ringa tillbaka och skicka e-post snabbt och du måste även arbeta mycket långa timmar. Det är inte ovanligt för frilanswebbutvecklare att lägga ner 9 till 12 timmar om dagen på en regelbunden basis, och en del jobbar dessa hårda scheman varje dag i veckan.

Den goda nyheten är att när ditt företag växer och du har fler människor som vill att du ska arbeta för dem, är det möjligt att upprätthålla en bättre balans mellan arbete och liv. Du måste ha mod att ta dig igenom det hårda arbete som kommer med att bygga din verksamhet och få nya kunder genom hänvisningar och marknadsföring.

Betalningar

En annan sak som kan variera för en frilansare är hur de betalas och när exakt de får betalat för en produkt. När du börjar som frilansare kommer du antagligen att vara i händerna på dina kunder och tvingas följa de betalningsvillkor som de önskar för att se till att du säkrar din verksamhet.

Ofta kommer företagen inte vilja betala dig förrän du har slutfört arbetet. På så sätt är de garanterade att du slutföra projektet. Men detta gör att du riskerar att de inte kan betala dig alls eller i tid. Om företaget kan samtycka till att betala något i förskott och sedan skicka in resten när arbetet lämnas in eller betala dig i små steg under projektets gång är att föredra.

Det kommer sannolikt att finnas tillfällen då du kommer vara utan regelbunden inkomst på grund av betalningsplaner du har kommit överens om med dina kunder. Det är därför viktigt att försöka upprätthålla ett sparkonto för att hjälpa dig att täcka företagets och personliga utgifter.

Det sätt som du får betalat på kan också variera. Många frilansare föredrar att använda PayPal för att acceptera betalning från kunder, men kontanter och checkar kan också användas. Gireringar via Western Union kan vara bekvämt, men då tillkommer en avgift. Du kan också registrera dig för att bearbeta kreditkort, men återigen kommer detta att innebära att du måste betala pengar för att ta emot betalning från dina kunder. Det är viktigt att tänka på att det finns kapital när du diskuterar betalningssätt. Vissa former av betalning kan kräva en väntetid eller hake innan du kan komma åt kapitalet.

Andra överväganden

Tjäna pengar som en webbutvecklare

Att vara en frilansare kan vara mycket givande, och många webbutvecklare som har gått från att vara anställda till frilansare kommer att säga att de är glada över att de tog beslutet och skulle göra det igen om de hade chansen.

Ändå kan frilansuppdrag vara mycket stressande. Kunderna kan vara obeslutsamma och begära flera versioner innan de accepterar ditt färdiga arbete. Detta innebär att man arbetar fler timmar och ofta skär ner på mängden lön som du tjänar per timme när allt är sagt och gjort.

Dessutom kan familj och vänner bidra till stressen. De kanske inte till fullo förstå att du arbetar hemifrån och förväntar dig att vara tillgänglig att göra saker för dem eller bara för att prata i telefon när du arbetar. Det är en bra idé att ställa förväntningarna med dem omkring dig innan du börjar tjäna pengar hemifrån för att säkerställa att det finns gränser på plats och att alla förstår vad du förväntar dig och behöver för att lyckas.

Samtidigt som jobbet som en frilansare eliminerar att du inte behöver lyda en chef, så eliminerar det inte stress. Du är ytterst ansvarig för att hålla dina kunder nöjda och kommer inte att ha en handledare att gå till för att få råd. Dessutom måste du hantera alla aspekter av jobbet själv i de flesta fall utan att ha ett team omkring dig att fördela arbetet på och ta stöd från.

Förutom stress kan frilansuppdrag betyda att du måste offra en del av den lyx du kan ta för givet som anställd. Du kommer inte längre att få motivation, bonus och förmåner från din arbetsgivare, och du kommer att vara ansvarig för dina egna fördelar. När du är sjuk eller någon i din familj dör eller behöver medicinsk vård, kan du inte sjukskriva dig eller ta ut en personaldag och få betalt. Om du inte arbetar, kommer du inte att tjäna pengar.

Sätt att öka dina intäkter på

Det finns ett antal sätt som webbutvecklare kan ta in extra inkomster och uppmuntra återkommande från kunder på. Några idéer för att tjäna mer pengar på nätet som frilansande webbutvecklare inkluderar:

Säsongsanpassning

Många företag vill uppdatera utseendet på sin hemsida under olika tider på året, eftersom detta håller deras webbplatser engagerande och kan också hjälpa till med SEO. Du kan dra nytta av denna önskan genom att erbjuda säsongstjänster, paket som inkluderar omkonstruktion baserat på den aktuella säsongen eller semester. Om du erbjuder paket som buntar ihop flera tjänster, kan du inkludera reklam- och marknadsföringsstöd i samband med säsongen också.

En annan add-on är anpassad e-kortdesign. Erbjud kunderna ett skräddarsytt e-kort som de kan skicka till sina e-postdistributionslistor som en säsongshälsning. Korten kan enkelt skicka en hälsning eller tillhandahålla en kupong eller rabatt för att uppmuntra verksamheten.

Försök att erbjuda en säsongs paket tjänst som omfattar omkonstruktion och mervärdestjänster för ett visst antal resor per år och sedan fakturera kunderna månadsvis, kvartalsvis eller i en klumpsumma för tjänsten, så att de kommer att fortsätta att använda den.

Vara värd

Att erbjuda ett webbhotell kan ge en extra ström av intäkter för din verksamhet. Många webbhotell erbjuder säljplaner så att du kan skapa paket att erbjuda kunderna. Du kan ladda olika priser för diskutrymme, hur mycket bandbredd, lägga till e-postkonton och mer. Sedan kan du fakturera dem för tjänsten månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. 

Detta kommer inte bara att få konsekvens för intäkterna utan det kommer också att eliminera den stress som kan komma med att hjälpa kunder att hitta tredjeparts webbhotell och behöva arbeta med dessa tjänster själv.

Använd nej när du förhandlar

När du förhandlar med kunder är ibland det bästa ordet att säga ”nej”. Om du ibland visar att du är villig att gå från bordet gällande en viss punkt i diskussionen kommer det att uppmuntra en blivande eller återkommande kund att gå med på dina krav. Du kommer att bli förvånad över hur många kunder som plötsligt kommer vara villiga att betala ditt offererade pris när du ger ett stadigt nej under samtalet.

Som en ny frilansare måste du vara mycket försiktig med att lova för mycket. När du är ivrig över att säkra affärer kan du hoppa på chansen för arbete och vara beredd att gå med på en galen deadline eller att ta en djupt skuren lön, men om du inte kan slutföra arbetet i tid eller om du måste ta genvägar för att få det gjort på grund av det låga priset som kunden har betalat, kommer du inte att göra ett gott intryck på klienten. Ditt rykte kan skadas och du kommer inte få nytta av att ha en bra referens för att ge till potentiella kunder.

När du är i förhandlingar med kunder är det viktigt att vara realistisk, oavsett hur mycket du behöver arbetet. Tänk på att lova i underkant och utföra över förväntan. Tillåt dig själv mer tid än du tror att du verkligen kommer att behöva så att du sedan kan överraska dina kunder med tidig leverans. Om du inte ärligt kan säga att du kan slutföra det arbete som de ber om på det schema som de kräver, säg bara nej. Det är bättre att gå bort och förlora chansen att göra jobbet än att säga ja och sedan inte leva upp till dina löften.

Sälja din service och arbete till andra

Som webbutvecklare kommer det många gånger att finnas stunder när dina kunder inte gillar något som du arbetat hårt på och det fungerar bra. Du kan gå ifrån ett möte där du blivit tillsagd att börja om från början, vilket ger timmar av bortkastat arbete med en webbplats som inte kommer att användas.

Eller var dessa timmar bortkastade?

Du kan faktiskt sälja sajten till någon annan och ändå göra en vinst på den. Många företag och även andra webbutvecklare kan köpa ditt arbete för att använda som mallar eller layouter. Skript, grafik och handledning kan även säljas vidare så innan du tar bort en fil och glömmer det kan du leta efter sätt som du kan förvandla det till pengar på.

 Det finns även webbplatser som tillåter dig att sälja webbmallar och layouter i en butik på nätet för att tjäna royalty på varje köp. dessa platser kan inte bara ge ytterligare inkomstkällor, men de kommer även att inkludera ditt namn, vilket kan bidra till att öka synligheten och hjälpa dig att locka nya kunder.

Ett annat sätt att göra så att oanvända arbeten kommer till användning är att ge dem till en kund eller en eventuell kandidat gratis. Du kanske undrar varför du skulle vilja göra detta, men sanningen är att du fortfarande kan tjäna pengar på affären även om du inte tar betalt för själva mallen. Här är några sätt som du kan göra det på:

 • Tillhandahåll en tjänst för att anpassa den kostnadsfria mallen, ändra grafik, ändra layout och lägga till text för att passa ett specifikt företags behov.
 • Erbjud en grundläggande mall gratis och tillhandahåll sedan premiummallar eller layouter för en extra kostnad. Det kan läggas widgets, funktioner eller verktyg som ingår i premiumversionen som kunderna kommer att vara villiga att betala pengar för.
 • Ge din klient möjlighet att få ytterligare tjänster för en avgift. Du kan ta betalt för inrättning och installation, för sökmotoroptimering eller andra tilläggstjänster som kommer att gynna dem med deras nya webbplatser.
 • Ett annat sätt som freebies kan hjälpa till är genom att ställa upp med upprepade arbeten eller hänvisningar. Folk älskar att få saker gratis och kan känna att de är skyldiga dig i framtiden, vilket gör det möjligt för dig att få remisser eller återkommande kunder.
 • Anpassningstjänster. Vi berörde detta kort med punkten ovan, men anpassningstjänster kan vara ett bra sätt att öka dina intäkter på. Det finns några olika typer av kunder som kan vara intresserade av att köpa en webblayout eller mall, inklusive:
  • Utvecklare som är nya i branschen och som fortfarande försöker bygga kompetens. Om dessa individer behöver en webbplats med en funktionalitet som de inte vet hur man lägger till kan de leta efter något som de kan köpa.
  • Stora företag och små företag som vill starta eller uppdatera sina webbplatser billigt.
  • Utvecklare och företag som står under allvarliga tidsbegränsningar och som inte kan vänta med att göra arbetet själva eller betala någon annan att göra det.

Oavsett varför människor väljer att köpa mallar kommer de att behöva anpassad design som passar deras behov. Du kan erbjuda att göra detta arbete åt dem för att spara dem tid och krångel. När du säljer mallar online bör du se till att främja den här tjänsten genom att säga att du kommer att kunna göra ändringarna mycket snabbt eftersom du var den som skapade det. Var noga med att uppge din hemsida, e-postadress, Skype-information eller annat sätt att kontakta dig på.

Anpassningsjobb kommer inte att betala så mycket som webbutvecklingsjobb, men de kan vara ett bra sätt att komplettera din inkomst på och att få fast arbete som frilansande webbutvecklare.

Lära ut

Idag är många människor vill arbeta som webbutvecklare eller försöka skapa sin egen webbplats. Därför finns det en möjlighet för kunniga experter på området för att tjäna pengar genom att ge denna information till andra. Några av de vanligaste typerna av utbildning och handledning inkluderar:                    

 • Handledning om hur man använder CSS
 • Handledning om hur man använder Photoshop
 • Handledning om hur man använder Dreamweaver
 • Handledning om hur du använder Illustrator
 • Handledning om hur du använder Java och Java Script
 • Handledning om hur man använder HTML och PHP programmeringsspråk
 • Handledning om hur man använder Drupal
 • Handledning om hur man använder WordPress
 • Handledning om hur du använder CMS
 • Handledning om hur man använder Facebook
 • Handledning om hur du använder YouTube
 • Handledning om hur man använder Twitter

När du är mitt i långsamma perioder kan du försöka skriva några instruktionstexter. Du kan erbjuda dem som en e-bok på din webbplats eller via en marknad som Amazon eller Apple iBookstore. Det finns också tredjepartswebbplatser som säljer intruktionstexter direkt till allmänheten. Du kan även erbjuda webinar på olika webbutvecklingsämnen.

Testa frilanswebbplatser

Om du stöter på en långsam period kan du använda frilanswebbplatser för att få kontakt med nya kunder och hitta arbete. Några av de mest populära är:

Hos några av dessa platser kan du bläddra igenom projektlistor från kunder som letar efter en webbutvecklare som kan göra ett visst arbete. Du kan läsa beskrivningen och sedan skicka ett bud som beskriver vad du ska göra för priset och vilka dina unika kvalifikationer är. På andra webbplatser kan du annonsera en tjänst för en viss summa pengar. Då kan människor som behöver hjälp med webbdesign köpa tjänsten.

Oavsett vilken typ av frilanswebbplats du besöker måste du betala webbplatsen en provision eller del av priset för ditt projekt till förmån för att använda webbplatsen eller betala en månadsavgift för att få tillgång. Ändå kan dessa platser ofta erbjuda fast arbete utan att du behöver investera allt för mycket i marknadsföringen. På grund av detta är de ofta väl värda kostnaden. Se bara till att bekanta dig med de priser eller procenttal som tas ut av platsen och etablera dina priser för kunder i enlighet med detta.

Tänk utanför lådan

När det gäller att hitta kunder och få affärer måste du ofta vara kreativ i frilanswebbutvecklingsvärlden. Att helt enkelt sätta upp en webbplats och säga att du är tillgänglig för att arbeta kommer inte ta in intäkterna du behöver för att bli en framgångsrik heltidsfrilansare.

Marknadsföring kommer att vara avgörande för din framgång, särskilt i början. Några av de sätt som du kan marknadsföra dig på inkluderar:

Direktmail

Maila flygblad till företag i ditt område eller sätt ihop en e-för att marknadsföra dig själv kommer att hjälpa dig att kontakta kunder direkt.

Hänvisningsgrupper

Hänvisningsgrupper är klubbar eller organisationer som består av personer från olika yrken som träffas regelbundet. De diskuterar sina företag och sina tjänster och blir kunniga om vad medlemmarna gör. Sedan nämner de sina kollegors tjänster för sina klienter och kunder för att hjälpa dem att få affärer. Med dessa grupper kommer du förväntas att ta med hänvisningar till andra gruppmedlemmar också.

Hänvisningssporren

Att ge dina nuvarande kunder förmåner eller rabatter i utbyte mot hänvisningar är ett annat kreativt sätt att få affärer som frilansande webbutvecklare. Mun-till-mun-hänsvisningar är en av de mest kraftfulla former av reklam för alla som arbetar som frilansare.

Fortsätt alltid att lära

Du vet att webbutvecklingsvärlden ständigt går framåt. Ny teknik införs hela tiden, och trender i vad som är på modet i webbdesign kommer och går också. Om du vill bli en framgångsrik frilansande webbdesigner, måste du hålla jämna steg med alla de förändringar som sker i branschen.

Ta seminarier och klasser och öva dina färdigheter vilket kan hjälpa dig att bli en expert inom flera områden. Detta gör att du kan skilja dig från dina konkurrenter och öka dina chanser att bli den webbutvecklare som dina framtida kandidater väljer.

Tänk på att du inte kommer att betalas för utbildning som frilansare. Det är en löneförmån som endast anställda får. Därför kan du behöva utse en del av din personliga tid för personlig utveckling men det kan löna sig ganska bra.

Gör det till en vana att lära dig något nytt på en regelbunden basis, såsom en gång i månaden, en gång varje kvartal eller två gånger varje år. Läsa artiklar när du surfar på nätet för att lära dig mer om trender inom webbutveckling och prenumerera på branschtidningar för att hålla jämna steg med förändringar.

Nätverk

Tjäna pengar som en webbutvecklare

Som frilansare kommer du att arbeta på egen hand i ett kontor som sannolikt finns i ditt hem, men det betyder inte att andra människor inte kommer att vara viktiga för din verksamhet. Som tidigare nämnts kan hänvisningar vara oerhört kraftfulla verktyg för att odla din kundbas, så det är viktigt att du bygger ett starkt nätverk. 

Delta i nätverksbyggande evenemang och sällskapssammanhang på nätet eller engagera sig med online-grupper för frilansare. Detta kommer inte bara att ge dig chansen att få hänvisningar utan det kommer också att ge dig kontakt med andra människor som förstår prövningar och vedermödor av att vara egenföretagare. Ni kan dela idéer och ge varandra stöd.

Överraskande nog kan förbunden med vissa konkurrenter också vara till nytta. När du måste stänga ned arbete från en klient, är det skönt att kunna ge dem namnet på en annan webbutvecklare som du är säker på kommer att göra ett bra jobb. Gör detta ett par gånger, och du kommer att bli förvånad över att få ett samtal från en möjlighet som överlämnades till dig av din konkurrent. 

Dessutom kommer nätverk med andra webbutvecklare att ge dig en känsla för vilka typer av tjänster som andra i ditt område erbjuder.

Slutsatser och sista ord

Så möjligheterna att tjäna pengar som en frilansande utvecklare är mycket bra. Marknaden och efterfrågan på frilanswebbutvecklare ökar och om du tar dig an marknaden med rätt strategi finns det bra pengar att tjäna. Webbutveckling är inte det enda som du kan tjäna pengar som frilansare på. Ett annat mycket populärt sätt att tjäna pengar som frilansare på är som en virtuell assistent. Här kan du helt enkelt fungera som en assistent på nätet, och det kan också vara en webbutvecklare. Om du är intresserad av att se andra sätt att tjäna pengar på bör du kolla in vår hemsida med alla onlineinkomstmetoder vi känner till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen