Hur du Tjänar Pengar Fast du är Under 18

Även om det kan vara lätt att tjäna några kronor här och där är det inte helt enkelt att tjäna ”riktiga” pengar när du är under 18, eftersom du uppenbart saknar saker som professionell erfarenhet och ett obegränsat körkort.

Hur du tjänar pengar fast du är under 18

Så, om du håller på att spara till en ny dator eller en semester med vänner, har CashNinja.se hittat några sätt för dig att tjäna lite pengar, även om du inte är 18:

 • Starta en hyrklubb
 • Hyr ut (nästan) alla dina saker
 • Fyll i enkäter online
 • Förnya dina gamla kläder och smycken
 • Tjäna pengar på din grymma stil
 • Uppträd på gatan
 • Starta en filmklubb
 • Ordna en konsert
 • Bli fotbollsdomare
 • Hitta ett jobb
 • Tvätta bilar
 • Få betalt för att stryka kläder
 • Skapa din egen app

Starta en hyrklubb på din skola

Du kan tjäna pengar på saker som du redan äger genom att starta en hyrklubb på din skola. Tänk videouthyrning – för mindre pengar! På detta sätt vinner både du och de som hyr.

För att starta en hyrklubb behöver du:

 • Skapa ett register över de som hyr med deras information, som telefonnummer och årskurs.
 • Skapa en loggbok där du skriver ned vem som lånade vad och för hur länge.
 • Gör en lista på alla titlar du har (filmer, CD-skivor, tv-spel …). På så sätt kan folk välja vad de vill låna utan att du behöver släpa med dig allt till skolan varje dag.
 • Precis som du undviker att släpa med dig allt till skolan varje dag är det en bra idé att skapa ett system för att ”boka i förväg”, så att du bara behöver ta med de titlar som ska hyras ut.

Ett enkelt sätt att göra detta, både för dig och för de som hyr, är att skapa en Facebook-grupp med all nödvändig information. Om du inte vill hålla koll på en massa kontanter kan du enkelt skapa ett Paypal-konto där du kan hålla koll på betalningarna.

Det fina med att ha en hyrklubb på din skola är att du alltid enkelt kan spåra folk som inte lämnar tillbaka saker i tid.

Din hyrklubb kan innehålla allt du har hemma som du skulle vilja hyra ut och som du kan ta med på cykeln eller bussen. Tjejer kan också överväga att hyra ut sina kläder – åtminstone om man inte är för rädd om dem. På så sätt kan folk låna saker som en klänning för helgens festligheter till exempel. Om du väljer att hyra ut kläder bör du förmodligen ha ett system som ger dig någon form av garanti ifall kläderna skadas på något sätt. Det kan vara en säkerhetsdeposition som lämnas tillbaka om kläderna är hela, eller så kan det vara en ersättningsavgift om det är någon skada på kläderna.

Hur du tjänar pengar fast du är under 18

Hyr ut (nästan) alla dina saker

Det finns webbplatser som hjälper dig att hyra ut nästan allt du äger – utan att du behöver betala för annonsering!

På RentNotBuy-sidan har du möjlighet att hyra ut praktiskt taget vad som helst till folk som är villiga att betala för att låna det. Bara välj ditt pris och kör! Om du är orolig för att låna ut dina saker till främlingar kan du ordna en deposition på sidan, så att du har en slags garanti. Dessutom kan du se lånarens historik samt från vem han eller hon har lånat tidigare och hur han eller hon har betygsatts. Detta innebär att du kan bedöma om folk kommer ta väl hand om dina saker eller inte.

Dessutom finns RentNotBuy på Zilok och Ecomodo, eller så kan du kolla om det finns en sida som vänder sig till ett större område än bara ditt lokala.

Fyll i betalda undersökningar

Hur du tjänar pengar fast du är under 18Betalda undersökningar är ett fantastiskt sätt för att tjäna lite extra pengar framför datorn.

Det är möjligt att tjäna omkring 600 kronor i månaden om du registrerar dig på flera sidor och regelbundet har tid att fylla i enkäterna du blir erbjuden (en enkät tar ungefär 10-40 minuter). De längre enkäterna ger i regel bättre betalt än de korta.

Ett bra ställe att börja på är Åsiktstorget, som särskilt riktar sig till folk mellan 16 och 30 år. Till skillnad från sidor som vill betala dig i poäng garanterar Åsiktstorget dig att du får minst ett pund per enkät. Du kan också titta igenom följande sidor:

På Toluna får du betalt i gratis produkter som kan vara allt från presentkort till handkräm inför semestern. Det är uppenbarligen inte rena kontanter och du kan inte välja vad du vill ha för dina undersökningar, men det är aldrig fel att få lite gratisgrejer.

Förnya dina gamla kläder och smycken

Om du är tveksam till att låna ut dina tillhörigheter kan du försöka förnya och sälja några av dina gamla saker. Detta är ett väldigt enkelt och rättframt sätt att jobba hemifrån på. Om du är lite kreativ och vet hur man hanterar en symaskin kan du snabbt förnya en gammal tröja. 

Du kan också försöka sy dina egna kläder från grunden. Om du går på olika marknader kan du hitta många olika tyger för en struntsumma. Förutom att det kan vara ett riktigt roligt projekt kommer du även få kläder som är helt unika. Du kan även kolla runt på nätet om du behöver inspiration för din egen design.

Det samma gäller om du har några gamla pärlhalsband hemma som inte längre är så moderna. Till att börja med kan du klippa sönder de gamla för att använda pärlorna igen, men du kan också köpa nya pärlor billigt på internet. Om du har lite fallenhet för det kan du enkelt göra ett pärlhalsband för 25 kronor och sälja det för 50-55 kronor. Se till att du inte betalar för mycket! Kom ihåg att du trots allt bara säljer hemgjorda smycken.

Tjäna pengar på din grymma stil

Har du ett bra öga för att hitta precis rätt klädesplagg eller skor? Varför inte använda det för en liten business! Vintage har blivit väldigt trendigt och du kan lika gärna dra nytta av det.

Gå på jakt i alla lokala second hand-affärer och på olika loppmarknader och gör bra köp. Se till att ta bra bilder på kläderna när du kommer hem (kom ihåg att på nätet gör bra bilder hela skillnaden) och skapa sedan annonsen på eBay, Etsy eller någon annan sida. Om du lyckas visa upp kläderna på rätt sätt kan du sälja dem för dubbelt så mycket pengar eller ännu mer. Ett annat sätt du kan tjäna pengar online på är genom att sälja bilderna du tar. 

Många företag och tidningar letar efter bra foton som de kan publicera på sina webbsidor eller i sin reklam. Genom att sälja dina bilder online kan du snabbt få en bra inkomst. Om du inte säljer bilderna kan du alltid lägga upp dem på antingen Facebook eller Instagram och på det sättet använda dem ändå.

När vi nu ändå pratar om Instagram borde du kolla in vår guide om att tjäna pengar på Instagram.

Uppträd på gatan

Gatuuppträdande är ett bra sätt för att ha kul och tjäna lite pengar samtidigt. Givetvis krävs det att du har något att uppträda med och att du inte har något emot att stå framför en publik. Men om du lyckas med en bra show kan du få en bra slant på bara några timmar.

Givetvis måste du kolla om platsen du har valt kräver några särskilda tillstånd för att uppträda, annars kan du bli ombedd att lämna platsen eller, ännu värre, bli anhållen. Men om du har hittat en bra plats är det bara att sätta ut en hatt och börja spela.

Om du älskar musik borde du definitivt spana in de andra möjligheterna för att tjäna pengar på det här. Att uppträda på gatan är absolut inte det enda sättet att tjäna pengar på genom musik! Genom att följa din passion kommer du att älska det du gör och tjäna pengar på det samtidigt.

Starta en filmklubb

Ett annat sätt du kan få användning av alla dina dvd-filmer är att starta en filmklubb, antingen på din skola eller någon annanstans dit du tror att det kommer en publik.

För att starta en filmklubb är det ett par saker du garanterat kommer behöva:

 • Projektor

De flesta skolor har en projektor och därför är detta den enklaste platsen för att starta din klubb. Tyvärr kommer skolan förmodligen inte vara lika förtjust i att låna ut sina lokaler för privata vinster som den är när det gäller välgörenhet. Därför får du förmodligen se dig om efter en annan lokal att ha din filmklubb i om du bara vill tjäna lite extra fickpengar.

 • En film

Överväg vilken din publik är – vilken ålder, tjejer, killar eller båda? Genom att välja en film som lockar många ökar du dina chanser att få ett brett deltagande. En ny film kommer sannolikt att locka fler än till en äldre.

 • En lokal

Hur du tjänar pengar fast du är under 18Lokalen beror sannolikt av varifrån du kan låna en projektor. När du väljer lokal till klubben måste du överväga om det finns plats för de du väntar dig kommer dyka upp. Finns det nog med stolar/soffor så att alla kan sitta? Finns det en vägg som du kan använda som duk?

När du har fixat allt detta kan du börja överväga om du kan göra något för att skapa en mysigare, mer inbjudande atmosfär och om du vill sälja popcorn och annat godis för en liten extra inkomst. Kom ihåg att ansträngning och intäkter ofta går hand i hand!

Du behöver också ha koll på när du vill ha dina filmkvällar. Det kan vara en bra idé att ha en fast kväll varje vecka, så folk vet när de inte ska planera in något annat. Det är mycket möjligt att du måste välja den kvällen i veckan när lokalen och projektorn är ledig. Men om du har chansen, försök att schemalägga din filmkväll utifrån skolans schema om det finns några återkommande aktiviteter.

Sist men inte minst behöver du bestämma hur mycket du vill ta betalt. Du kan antingen prova ett medlemskap där folk betalar per månad till en lägre kostnad, eller så kan du ta betalt vid dörren. Troligtvis kommer du tjäna mer på att ta betalt i dörren, men med medlemsbetalningar har du en mer förutsägbar inkomst och du kan enklare betala i förväg för snacks, förfriskningar eller till och med din egen popcornmaskin.

Se till att du inte bryter mot några upphovsrättslagar i ditt företag. Troligen kommer du behöva köpa en licens för att visa film, men det är bättre än att betala böter för att ha låtit bli. På sidorna cvli.dk, filmbankmedia.com och themplc.co.uk kan du läsa mer om upphovsrätt och att köpa licens.

Ordna en konsert

Om du har några vänner som spelar i band eller uppträder själva kan du tjäna pengar genom att organisera en konsert för dem (för dem innebär det erfarenhet och publicitet). Allt du behöver är en lokal, rätt utrustning och en dator för att göra några coola flygblad och biljetter.

Börja genom att fråga bland dina vänner. Är folk intresserade av att höra dessa band? Hur många vill de höra (om du har mer än några stycken att välja bland)? Vilka ställen vill de gå till och vad skulle de betala för en biljett?

När du har ett hum om vad folk vill kan du börja fundera på vad som är möjligt.

Att hitta rätt plats är förmodligen den största utmaningen. Många sidor tar höga hyror och du kommer förmodligen behöva en vuxen som kan agera som garant för hyran. Det bästa vore givetvis om du kunde få lokalen gratis för att få maximal vinst.

 • Om du har en stor trädgård kan detta tjäna som konsertlokal. Det finns kanske inte plats för så många, men 30 stycken som betalar 40 kronor är fortfarande 1 200 kronor. På en kväll. Glöm inte att informera dina grannar om att du ska ordna en konsert och se till det finns en tydlig start- och sluttid. Du vill inte ha sura grannar, eller ännu värre – poliser som stövlar in halvvägs in i konserten.
 • Om det är för välgörande ändamål är det mycket möjligt att din skola, kyrka eller ungdomsgård lånar dig en lokal. Det skadar aldrig att fråga och kom ihåg att sälja in dig själv och ändamålet du vill stödja.
 • Om du tror att du kan få stor publik kan du överväga att hyra ett ställe. I det här fallet är det viktigt att börja sälja biljetter tidigt i förväg, så att du får högsta möjliga försäljning. Försök fundera ut hur många biljetter som är möjligt att sälja och dela summan med dina utgifter för lokalen. På så sätt ser du vad du ska ta betalt per biljett för att gå med vinst. Om priset är orimligt högt bör du försöka hitta ett annat ställe.

Nu är det bara att övertala dina vänner att spela gratis. Om du ordnar konserten för välgörenhet finns det en stor chans att de gör det eftersom det är det rätta att göra. Om pengarna bara går till dig får du förmodligen ge dem en del av vinsten. Å andra sidan hjälper de säkert till att sälja biljetter för att få så stor vinst som möjligt.

Bli fotbollsdomare

Om du har några vänner som spelar i band eller uppträder själva kan du tjäna pengar genom att organisera en konsert för dem (för dem innebär det erfarenhet och publicitet). Allt du behöver är en lokal, rätt utrustning och en dator för att göra några coola flygblad och biljetter.

Börja genom att fråga bland dina vänner. Är folk intresserade av att höra dessa band? Hur många vill de höra (om du har mer än några stycken att välja bland)? Vilka ställen vill de gå till och vad skulle de betala för en biljett?

När du har ett hum om vad folk vill kan du börja fundera på vad som är möjligt.

Att hitta rätt plats är förmodligen den största utmaningen. Många sidor tar höga hyror och du kommer förmodligen behöva en vuxen som kan agera som garant för hyran. Det bästa vore givetvis om du kunde få lokalen gratis för att få maximal vinst.

 • Om du har en stor trädgård kan detta tjäna som konsertlokal. Det finns kanske inte plats för så många, men 30 stycken som betalar 40 kronor är fortfarande 1 200 kronor. På en kväll. Glöm inte att informera dina grannar om att du ska ordna en konsert och se till det finns en tydlig start- och sluttid. Du vill inte ha sura grannar, eller ännu värre – poliser som stövlar in halvvägs in i konserten.
 • Om det är för välgörande ändamål är det mycket möjligt att din skola, kyrka eller ungdomsgård lånar dig en lokal. Det skadar aldrig att fråga och kom ihåg att sälja in dig själv och ändamålet du vill stödja.
 • Om du tror att du kan få stor publik kan du överväga att hyra ett ställe. I det här fallet är det viktigt att börja sälja biljetter tidigt i förväg, så att du får högsta möjliga försäljning. Försök fundera ut hur många biljetter som är möjligt att sälja och dela summan med dina utgifter för lokalen. På så sätt ser du vad du ska ta betalt per biljett för att gå med vinst. Om priset är orimligt högt bör du försöka hitta ett annat ställe.

Nu är det bara att övertala dina vänner att spela gratis. Om du ordnar konserten för välgörenhet finns det en stor chans att de gör det eftersom det är det rätta att göra. Om pengarna bara går till dig får du förmodligen ge dem en del av vinsten. Å andra sidan hjälper de säkert till att sälja biljetter för att få så stor vinst som möjligt.

Skaffa ett jobb

Det kan verka omöjligt att få ett jobb om du är under 18, men det finns faktiskt flera möjligheter att få ett jobb på din fritid. Detta är kanske ingen metod för att tjäna snabba pengar, men det är en stabil sådan.

Hur du tjänar pengar fast du är under 18

 • Dela ut tidningar

Vem som helst kan följa en lista på adresser och kasta tidningar i brevlådor. Det finns flera olika sorters rutter – några där du behöver gå upp klockan sex på morgonen och köra omkring före skolan och några där du bara har några få timmar på eftermiddagen eller längre helgpass. Även om du ibland behöver kämpa i regn och snö är ett tidningsjobb faktiskt inte så illa. Det inkräktar inte på skolan och det är ett bra sätt för att få lite motion. På nätet kan du hitta mer information om jobb och rutter.

 • Jobba på ett café/restaurang

Även om det finns några begränsningar när det gäller att servera alkohol, då du måste vara 18 år gammal, använder sig många caféer av unga arbetare. Om inte som kypare, så är det ofta möjligt att få jobb som köksassistent eller diskare. Bara gå ut och fråga lokalbefolkningen om de behöver lite hjälp. Även om du såklart inte kan fylla ett helt cv kan du enkelt skriva en ansökan där du skriver lite om dig själv och varför du tror att du skulle vara en bra anställd hos dem. Du borde kunna hitta ett jobb för eftermiddagar eller helger.

 • Barnvakt

Att sitta barnvakt är ett bra sätt att tjäna pegar utan att faktiskt jobba. Ofta är ditt jobb att underhålla dem några timmar, kanske laga mat till dem, men annars bara att lägga dem och sedan slappa tills föräldrarna kommer hem.

Häng upp affischer i snabbköpet, på förskolor eller på anslagstavlor och annonsera att du söker barnvaktsjobb. När du väl har fått ditt första jobb sprider det sig snabbt bland mammorna och du borde få tillräckligt med jobb. Se till att barnen har roligt med dig, så att de ber sina föräldrar att du får komma tillbaka.

 • Fruktplockare

Om du bor i ett område med fruktträdgårdar finns det förmodligen möjlighet att få ett säsongsjobb som plockare. Det är hårt arbete och på de flesta ställen får du betalt för hur mycket frukt du har plockat. För att söka som fruktplockare behöver du inget cv, men om du har jobbat på plantage förut kan det vara bra att nämna namnet på stället.

Du behöver gamla kläder, en hatt och massor av solkräm. Tappa inte sugen om du får en låg timlön de första dagarna. När du fått in tekniken ökar dina inkomster snabbt.

 • Hundrastare

Många har hund, men inte tid (eller lust) att gå ut med dem. Detta kan vara bra för dig! Om du erbjuder att hjälpa till när du kommer hem från skolan har du fortfarande ett försprång gentemot folk med heltidsjobb och jobbet tar inte mycket mer än en timme. Du borde kunna ta upp till fyra hundar samtidigt, vilket gör att du får en bra timlön. I de flesta fall är ditt jobb att hämta hunden, gå på promenad, lämna av den igen och se till att den har vatten i sin skål.

Vad du kan ta betalt för dina tjänster beror på var du bor. I stora städer kan du ta upp till 185 kronor i timmen, men på de flesta ställen är det en dålig idé att ta mer än 100 till 125 kronor om du vill få fler jobb och bli rekommenderad till dina kunders vänner. Du kan också erbjuda att se efter och mata folks djur medan de är på semester.

 • Hembiträde

Om du bor nära ett hotell kan du ansöka om att bli hembiträde. I de flesta fall kommer jobbet bestå av att byta lakan, städa och ibland att ta upp frukost på rummen. Jobbet är hårt och lönen oftast inte så bra, men det är åtminstone över på ett par timmar och sedan har du tid att göra något annat.

 • Kassabiträde

När du väl är över 16 kan du sitta i kassan i ett snabbköp. Troligtvis får du en minimilön på 60 kronor i timmen, men med tillägg för kvällar och helger. Om du arbetar bra får du förhoppningsvis möjlighet att fortsätta på snabbköpet när du fyller 18, vilket såklart betyder att du får en högre lön och mer ansvar.

Tvätta bilar

Om du inte vill ha ett riktigt jobb med en tjurig chef och fasta arbetstimmar kan du prova på biltvättning. Vem som helst kan göra det och allt som krävs är att sprida ordet. Gör några flygblad där folk kan se information om dina tjänster och priser (städning av insida, utsida, ytterligare tjänster) och din kontaktinformation och lägg dem i brevlådor, sätt dem på bilrutor och hänga upp dem i din lokala mataffär. Om dina kunder är nöjda med jobbet kan du be dem om ett betyg för dina flygblad.

Få betalt för att stryka kläder

Är du en fena på att stryka? Då finns det ett annat sätt att tjäna pengar på. Använd samma sätt som ovan för att sprida ordet.

Utveckla din egen app

Hur du tjänar pengar fast du är under 18Om du har varit lite uppmärksam under de senaste åren så vet du att smartphones har blivit en oumbärlig produkt för de flesta. En viktig anledning till att smartphones har blivit en sådan succé är det stora utbudet av applikationer, även kallade appar. Appar kan vara vad som helst från spel som Angry Birds till funktioner som en reseplanerare.

Det allra bästa är att du inte behöver vara ett datorgeni för att utveckla en app. Det finns massor av sätt för dig att förvandla en bra idé till en helt fungerande app.

Du kan antingen anlita någon för att göra den tekniska biten åt dig (med detta kräver ett stabilt startkapital, så det är förmodligen inte för en som är ny i branschen) eller så kan du försöka med en av följande sidor, där du kan utveckla appar gratis.

När du har gjort en app kan du ansöka om tillstånd för att få lägga upp den i App Store eller Google Play. Det finns flera avgifter för att ha en app på dessa sidor, men det kommer förmodligen vara värt det med tanke på alla intäkter det kommer generera. Du kan läsa mer om att utveckla din egen app i CashNinja.ses guide ”Tjäna pengar på din egen app”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top
Sluta kämpa med din ekonomi. Hitta ett sätt att tjäna pengar idag.
Gör som tusentals andra och förändra ditt liv genom att tjäna pengar på nätet…

Fler än 15 olika metoder, alla bevisade, alla lönsamma.
senaste nyhetsbannern
Med ProfitFarmers tjänade vi €2.141 kronor på bara några veckor.
Vill du se hur du också kan tjäna pengar med ProfitFarmers?