Passiv inkomst: Hur du tjänar pengar medan du sover

hur man gör passiva inkomster
”CashNinjas huvudsakliga mål är att hjälpa våra läsare förbättra ekonomin i sina liv. Våra partners är andra företag som delar samma vision. Vissa av länkarna i det här inlägget kan vara från våra partners. Det är så vi tjänar pengar.”

Att skaffa dig en passiv inkomst kan hjälpa dig att tjäna lite extrapengar eller till och med pengar att kunna leva på—allt utan att behöva lyfta ett finger.

Tack vare internet är det lättare än någonsin att tjäna tiotusentals kronor i månaden i passiva inkomster. Och du behöver varken någon universitetsutbildning eller en massa pengar för att komma igång.

Metoderna för att tjäna pengar som är  listade här är inte idéer eller förslag. De är strategier som har bevisats generera inkomst på lång sikt.

Är du redo att börja tjäna pengar medan du sover?

Vad är passiv inkomst?

Passiv inkomst är pengar du tjänar utan att behöva anstränga dig. Ett exempel är att tjäna royalties på en bok du skrivit.

Detta skiljer sig från en aktiv inkomst, vilket är en direkt betalning för din tid och din insats. Som exempel så betalas en kontorsarbetare för sin tid (~40 timmar i veckan). De kan inte skapa denna inkomst om de inte aktivt går till jobbet varje dag.

Vilka är fördelarna med att ha passiva inkomster?

Att ha en passiv inkomstkälla där du inte behöver utföra ett aktivt arbete kan förändra ditt liv. Här är några av fördelarna.

Hur många passiva inkomstkällor bör du ha?

passiva inkomstströmmar

Börja med en passiv inkomstkälla. Välj någon metod från listan nedan och fokusera hela din uppmärksamhet på att bygga upp den till ett passivt pengamaskineri.

När du väl har ett inkomstflöde, kommer du att ha mer tid och pengar för att kunna sträva efter andra.

Antalet inkomstkällor du bör ha beror på dig och dina mål.

Vi rekommenderar att du sätter upp ett mål på att 10% av din inkomst ska vara passiv. Detta kräver mindre ansträngning till en början och gör att du kan börja bygga upp ditt sparande. Detta är ett rimligt mål för personer som jobbar heltid.

Viktiga tips om passiva inkomster

tips om hur man gör passiv inkomst

VÄLJ INTE en metod för passiv inkomst innan du läst dessa tips.

1. Diversifiera dina passiva inkomstflöden

Det finns två typer av passiv inkomst. Vi rekommenderar att du väljer en mix av dessa två:

passiv inkomst expertis pengar ikon

Passiv inkomst av dina färdigheter

Du kan sälja dina färdigheter för att skapa   passiva inkomster. Exempelvis kan du skriva en e-bok, sätta ihop en kurs eller skapa en webbsida. Det tar mer tid att skapa pengar på detta sätt, men du behöver inga pengar för att komma igång.

passiv inkomst kapital ikon

Passiv inkomst från ditt kapital

Använd dina pengar eller din egendom för att tjäna ännu mer pengar. Du kan köpa aktier, hyra ut egendom eller investera i en affärsverksamhet och börja tjäna pengar med en gång. Några av dessa metoder kräver att du har ett strartkapital för att kunna komma igång. Andra kräver inte detta. Vi täcker alla i listan nedan.

2. Glöm inte bort dina passiva inkomstflöden

När du har skaffat dig en passiv inkomst, betyder inte detta att du kan glömma bort den och att den fortsätter tjäna in pengar för all framtid.

Du behöver övervaka och hantera dina inkomstkällor (eller betala någon att göra det åt dig).

Gör du inte detta, kan ditt inkomstflöde sina.

Om du exempelvis har en populär webbsida, behöver du vara medveten om konkurrensen för att undvika att förlora kunder.

3. Akta dig för lurendrejare

Inga legitima passiva inkomstkällor kan göra dig rik snabbt.

Men det finns många lurendrejare som vill få dig att tro det.

Kom ihåg att om det verkar för bra för att vara sant, är det antagligen också det.

Att skapa en verklig passiv inkomst kräver hängivenhet och tid.

4. Tänk alltid långsiktigt

Generellt tjänar man inga stora pengar på kort sikt genom passiva inkomster. Men över tid kan de växa och bli riktiga pengamaskiner.

Ett annat sätt att säga detta: Ha tålamod.

Om du riktar blicken mot framtiden (5 år, 10 år och till och med 20 år framåt), kommer du att ha mycket större chanser att skapa ett mer permanent inkomstflöde.

5. Gör vad du kan göra, inte vad du vill göra

Om du kan skapaen passiv inkomst genom att följa din passion, är detta toppen. Men de flesta av oss kan inte detta.

Dra nytta av de resurser och den expertis du har. Då blir det mycket enklare att tjäna pengar.

Tänk dig exempelvis att du är duktig på redovisning, och kanske drömmer om att skriva en roman och kunna tjäna pengar på försäljningen.

Det är dock mycket mer sannolikt att du får större framgångar genom att skriva en e-bok om hur man kan tjäna mer pengar på skattedeklarationen.

De bästa metoderna för att skapa passiva inkomster

bästa sättet att starta passiv inkomst

Det bästa sättet att skapa en passiv inkomst är att ha tålamod och ta ett steg i taget.

Välj först en av metoderna nedan som intresserar dig. Gör sedan upp en plan och en lista med vilka resurser du behöver för att kunna följa din plan och börja tjäna pengar.

Du kan behöva göra en del efterforskning innan du sätter igång. Som tur är har CashNinja ett gäng med gratisguider som kan hjälpa dig!

Nedan följer våra bevisade strategier för hur man tjänar passiva inkomster.

1. Affiliate marketing

passiv inkomst affiliate marknadsföring

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid Hög
Hög

Inkomst

inkomst Hög
Hög

Affiliate marketing är en metod där du tjänar pengar genom att göra reklam för andras produkter. Du behöver inte ha någon egen produkt eller tjänst för att göra detta, vilket innebär att du inte har några kostnader, inga hinder för att sätta igång och inga startavgifter.

Det finns miljontals med affiliate marketers som tjänar tiotusentals kronor i månaden bara genom att styra webbtrafik till amazon.com och andra sajter.

Allt du behöver göra som affiliate marketer är att skapa en webbsida och göra reklam för en produkt. När någon besöker din sida och köper produkten, får du en provision.

2. Investera i kryptovaluta

passiv inkomst investera i kryptovaluta

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst Hög
Stor

Bill Gates har kallat kryptovaluta för “ett teknologiskt kraftprov”. Detta är framtiden för pengar och banker, och det är också ett bra sätt att tjäna pengar på investeringar.

Idag finns det tusentals olika kryptovalutor som du kan köpa och sälja precis som aktier på aktiemarknaden

Eftersom kryptovalutornas värde fluktuerar mycket, kan du göra snabba trades och få dina investeringar att växa med upp till 20% varje månad.

Tradingverktyg såsom profitfarmers.com specialiserar i att automatisera dessa snabba trades genom att använda sig av algoritmer och jobba med kryptoexperter. De gör allt jobb åt dig—köper, säljer och tjänar pengar—så att du kan leva ditt liv som vanligt samtidigt som dina investeringar växer i bakgrunden.

3. Starta en blogg

passiv inkomst startar en blogg

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid Hög
Hög

Inkomst​

inkomst Hög
Stor

Bloggar är mycket mer än dagböcker på nätet. Framgångsrika bloggar kan innebära stora möjligheter till passiva inkomster på nätet.

För det första så betalar annonsörer dig när du lägger upp deras annonser på din blogg. Du tjänar pengar varje gång någon klickar på annonserna.

För det andra kan olika företag betala dig för att få lägga upp inlägg på din blogg. Du behöver inte ens skriva egna artiklar för att bli populär!

Slutligen kan du tjäna mycket pengar genom att lägga upp affiliatelänkar på din blogg och ta ut en procentuell andel av försäljningsintäkterna (liknande affiliate marketing ovan).

Du kan starta en blogg gratis här och nu. Sedan är det bara att börja sprida ordet och få följarskaran att växa!

4. Investera i aktier

passiv inkomst investerar i aktier

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst Hög
Stor

Du kan skapa en passiv inkomst genom att investera långsiktigt på aktiemarknaden. Nedan följer några av de bästa sätten för att få pengarna att växa på aktiemarknaden:

5. Starta en YouTubekanal

passiv inkomst startar en youtube-kanal

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid medel
Medel

Inkomst​

inkomst Hög
Stor

YouTube har 2 miljarder användare i månaden. Och antalet besökare ökar hela tiden.

En YouTubekanal är som en inkomstmaskin. YouTube betalar dig för att lägga in reklam på dina videos, och du kan också låta olika företag annonsera i dina videos.

Dina fans kommer också att hungra efter att du lägger upp fler videoklipp. De blir din lojala kundbas för de produkter eller tjänster (dvs. nya passiva inkomstflöden) som du kan göra reklam för i framtiden.

Det är enkelt och gratis att starta en YouTubekanal. Du kommer redan kunna ha lagt upp din första video inom 30 minuter!

6. Skapa en app

passiv inkomst skapar en app

Svårighet

Svårighet Låg
Låg

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst Liten
Liten

Du behöver inte vara något geni för att skapa en app och sälja den via App Store.

Om du har en bra idé kan du anlita en utvecklare för att bygga din app åt dig. Sedan kan du ladda upp den i App Store och börja tjäna pengar.

Nästa gång du har en smart idé för en app, följ dessa steg för att bygga och sälja den.

7. Sälj stockfoton

passiv inkomst säljer dina arkivfilmer

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid medel
Medel

Inkomst​

inkomst medel
Medel

Har du ett öga för fotografi eller film? I så fall kan du tjäna pengar på att sälja dina bilder på stockfotosajter.

Företag och innehållsskapare letar alltid efter ny visuell media de kan använda. Du kan sälja dina foton och videos för tusentals kronor—och inte bara till en enda person.

Du får betalt varje gång någon laddar ner rättigheten till dina bilder.

Att komma igång är lika lätt som att ta ett foto och skapa en profil på en stockfotosajt som exempelvis shutterstock.com.

8. Skriv en e-bok

passiv inkomst skriva en e-bok

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid medel
Medel

Inkomst​

inkomst medel
Medel

Du har någon kunskap om något som är värdefullt för andra. Oavsett om det är matlagning, snickeri eller rolig fakta om katter, är det någon som vill höra vad du har att säga.

Och de betalar dig för det.

Du kan skriva en e-bok med Google Docs eller Microsoft Word och sälja den på Amazon eller via din blogg. Den är digital, så allt du behöver göra är att ladda upp den, sätta ett pris och sprida ryktet.

E-böcker behöver dessutom inte vara långa. Många lönsamma böcker innehåller färre än 20 sidor.

9. Rent a Property

passiv inkomst hyr en fastighet

Svårighet

Svårighet Låg
Låg

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst medel
Medel

Om du äger egendom eller vill investera i fastigheter, kan du tjäna hyresinkomster genom uthyrning till hyresgäster.

Det är viktigt att känna till att hyresgäster har rättigheter och att hyresvärdar har skyldigheter. Därför rekommenderar vi att du anlitar ett fastighetsförvaltningsbolag som kan sköta de dagliga aktiviteterna.

När en fastighetsskötare gör allt jobb, kan du luta dig tillbaka och bara vänta på att pengarna rullar in.

10. Bli värd på Airbnb

passiv inkomst blir en airbnb-värd

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst medel
Medel

Om du bor i ett turistvänligt område, kan du tjäna bra från hyresinkomster via Airbnb.

Att ta betalt per natt kan göra att du tjänar 10 gånger mer t jämfört med om du skulle hyra ut månadsvis till en hyresgäst.

Du kan hyra ut en hel fastighet eller ett rum hemma hos dig. Airbnb sköter det finansiella och sätter in din förtjänst direkt på ditt bankkonto. Det är enkelt att komma igång och kostar dig ingenting!

Att bli värd på Airbnb kräver mycket tillsyn och underhåll eftersom det hela tiden kommer nya gäster. Vi rekommenderar att du anlitar en förvaltare för din Airbnb-egendom.

11. Bli tyst affärspartner

passiv inkomst blir en tyst affärspartner

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst Hög
Stor

Har du en vän som behöver 10 000 kronor för att starta ett hembageri? Du kan ge dem pengar i utbyte mot en procentuell andel av ägarskapet i deras företag (och av vinsterna).

Många nystartade företag letar efter tysta affärspartners. Du kan bli  ägare till 10-20% av ett nystartat företag om du gör en bra investering.

Om det går bra för företaget har du sedan ett obegränsat inkomstflöde.

12. Peer-to-peer-utlåning

Svårighet

Svårighet medel
Medel

Tid

tid medel
Medel

Inkomst​

inkomst medel
Medel

Att låna ut pengar till andra kan ge dig passiva inkomster i form av ränta.

Detta är ett utmärkt sätt att få dina besparingar att öka på ett mycket snabbare sätt jämfört med ett sparkonto eller med bankcertifikat.

På sajter såsom Lending Club kan du låna ut pengar till andra till räntor upp till 35%. Detta innebär att om du lånar ut 20 000 kronor, kan du tjäna 7 000 kronor i passiv inkomst.

Du samlar förtjänsterna på sajten och får betalt månadsvis, så allt du behöver göra är att låna ut pengarna och sedan vänta på de månatliga utbetalningarna.

13. Skapa en nätkurs

passiv inkomst skapa online-kurs

Svårighet

Svårighet Hög
Hög

Tid

tid Hög
Hög

Inkomst​

inkomst Hög
Stor

Att skapa en nätkurs är liknande det att skriva en e-bok—men med mycket större inkomstpotential.

En kurs kan innefatta allt, såsom e-böcker, handledningar och videos. Det är en resurs för alla som vill uppnå en viss sak eller bli expert på något.

Ett exempel på en kurs kan vara: Hur man skapar en lönsam hemsida för affiliate marketing.

Många nätkurser säljs för tiotusentals kronor.

Om du har något värdefullt att lära ut till andra, kan en nätkurs vara bästa sättet att skapa dig passiva inkomster via nätet.

14. Sök på internet med Swagbucks

passiv inkomst som söker internet med swagbucks

Svårighet

Svårighet Låg
Låg

Tid

tid medel
Medel

Inkomst​

inkomst Liten
Liten

Hur mycket tid lägger du ner på internet varje dag? Genom att använda sökmotorn på swagbucks.com kan du få betalt för den surftid du redan lägger ner.

Du kanske inte tycker att du är så mycket ute på nätet, men antagligen är du det. I snitt spenderar vi över 4 timmar på nätet varje dag! Och detta kommer att adderas snabbt under veckans gång.

Många av Swagbucks användare tjänar över 500 kronor i månaden.

15. Sätt pengarna på ett högräntekonto

passivt inkomstkonto

Svårighet

Svårighet Låg
Låg

Tid

tid Hög
Låg

Inkomst​

inkomst Liten
Liten

Detta är det bästa sättet att enkelt skapa en passiv inkomst.

Dina pengar är förmodligen redan på banken, så varför inte tjäna lite ränta?

Med ett högräntekonto kan du tjäna kring 1% i ränta årligen på dina pengar.

Det är inte mycket, men det är bokstavligen att tjäna pengar på ingenting. Under loppet av din karriär, kan du tjäna tiotusentals kronor bara genom att byta bankkonton.

Passiva inkomster att undvika

passiva inkomstströmmar att undvika

Det finns en mängd tillfällen  där den passiva inkomsten du skapat  egentligen inte är passiv. Andra kan skapa högre risker för dina pengar än du skulle önska. Det finns en del passiva inkomstkällor som du helt enkelt bör undvika.

Hyra ut egendom utan en fastighetsskötare

Att hyra ut en egendom innebär mycket arbete. Även om du lägger ner mycket tid på att renovera och förbereda inför dina nya hyresgäster, innebär detta inte att det kommer att ge dig en inkomst som faktiskt är passiv.

Lång ifrån.

Att vara hyresvärd kräver konstant uppmärksamhet. Inte bara för att hålla dina hyresgäster nöjda utan även  för att skydda din egendom.

Att själv göra allt jobb och tjäna alla vinster själv kan låta som en bra idé, men att anlita en fastighetsskötare är viktigt om du vill undvika att din uthyrning ska bli ett deltids- (eller heltids-) jobb.

Starta ett “passiv inkomst”-företag såsom försäljning, förvaring eller en biltvätt

Att starta ett företag som skapar en passiv inkomst är långt ifrån så passivt som du kanske tror.

Att äga ett företag kräver mycket arbete och kan kräva dyr marknadsföring för att bli framgångsrikt. För att inte tala om en initial investering.

Om du inte kan lägga ner 100% av din energi på ditt nya företag under minst de 5 första åren, bör du inte göra detta.

Skaffa kreditkort för bonusar

Att skaffa en massa kreditkort bara för att tjäna förmåner skapar inte någon inkomst. Det är snarare något som sannolikt kommer att skada dig ekonomiskt.

Om du skaffar dig flera kreditkort kommer detta påverka din kreditvärdighet. Det kan leda till att du får dåliga inlåningsräntor i framtiden (och därigenom kan det minska din totala inkomst).

Och om du missar en betalning, kommer räntebetalningen att eliminera alla förmåner du har via kortet.

Att äga ett kreditkort är inte något dåligt. Men att skaffa flera olika kort och dra på dig skulder är inte något sätt att skapa inkomst över huvud taget.

Vanliga frågor om passiva inkomster

passiva inkomster faq

Du kan skapa inkomster utan att behöva några pengar genom att använda dina erfarenheter och kunskaper. Om du har kunskaper som hjälper andra att leva ett bättre liv, kan du sälja denna kunskap till dem.

Exempelvis kan du skriva en e-bok eller starta en blogg.

Din produkt behöver inte vara informativ eller lärdomsfull. Du kan starta en YouTubekanal för att visa upp dina humortalanger eller skriva en kort novell. Använd dig av din personlighet, erfarenhet och passion för att skapa en inkomst utan att behöva ha några pengar på banken.

Ja. Men det kan ta lite tid. Det snabbaste sättet att tjäna 10 000 kronor i månaden på är genom uthyrning av egendom eller att investera dina pengar på aktiemarknaden.

Om du inte har pengar eller egendom, kan du skapa en webbsajt eller skapa en kurs som du säljer på nätet. Över tid kan det generera tiotusentals kronor varje månad och enbart kräva en minimal arbetsinsats.

Det beror på. Den bästa passiva inkomsten är:

  • Trygg
  • Hållbar
  • Något du kan uppnå

En av de bästa metoderna för att skapa en passiv inkomst är genom att investera i indexfonder. Men har du inte mycket pengar att röra dig med, är det väldigt svårt att göra detta.

I så fall rekommenderar vi att du använder dig av dina talanger för att sälja en produkt eller skapa en följarskara på nätet.

Om du exempelvis är hemmakock och inte har så mycket pengar, kan en av de bästa idéerna för att skapa en passiv inkomst vara att starta en blogg eller en YouTube-kanal.

Det snabbaste sättet att tjäna pengar passivt på är genom att använda dig av värdefullt kapital som du redan har i din ägo.

Om du till exempel investerar 100 000 kronor i en aktie som ger utdelningar kan du tjäna 1 000 kronor i månaden.

Eller om du hyr ut en lägenhet på ett turisttätt ställe, så kan du tjäna flera tiotusen i månaden.

Har du inte mycket pengar, kan du tjäna en snabb inkomst genom att investera genom tradingsignaler.

Tradingsignaler visar dig hur du bör handla för att tjäna så mycket som möjligt på dina pengar, och du kan automatisera din handel för att göra den helt passiv.

Med en investering på 10 000 kronor, kan du tjäna tusenlappar varje månad genom att använda tradingsignaler. Det finns många verktyg som kan hjälpa dig med detta, men vår favorit är profitfarmers.com.

Några exempel på passiv inkomst är att tjäna royalties på en bok eller en låt, generera reklamintäkter från en webbsida, ta in hyra från en uthyrd egendom och att få utdelningar på en investering.

Ja. Passiv inkomst är inte bara ett riktigt sätt att tjäna pengar. Det är också ett bra sätt att tjäna pengar.

Välbärgade människor säger att man måste investera pengar för att tjäna pengar. När de säger detta säger de vad man behöver göra för att skapaen passiv inkomst.

När du köper en fastighet, lånar ut pengar eller investerar i ett företag, jobbar dina pengar för dig.

Samma sak gäller om du skapar en produkt eller tjänst som du tjänar pengar på på lång sikt.

Den bästa tidpunkten att börja skapa passiva inkomster

Den bästa tidpunkten att börja skapa en passiv inkomst är NU.

Du har bra idéer. Du har talanger. Du har värdefulla egenskaper. Och du har historier att berätta.

Ju förr du börjar använda dessa för att skapa inkomst, desto snabbare kommer ditt inkomstflöde att växa från en liten bäck till en stadig ström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen