Vad är Kryptovaluta och hur Köper man den?

kryptovaluta
”CashNinjas huvudsakliga mål är att hjälpa våra läsare förbättra ekonomin i sina liv. Våra partners är andra företag som delar samma vision. Vissa av länkarna i det här inlägget kan vara från våra partners. Det är så vi tjänar pengar.”

Vad är kryptovaluta och vad handlar allt snack om sprickande bubblor och rusande värde om? Kryptovaluta är en digital valuta som endast kan överföras online från användare till användare, med sekretess och absolut frihet.

Kryptovaluta kommer från en enkel idé: Tänk om dina pengar var helt oberoende och inte kopplade till några andra entiteter, inklusive banker, kreditkort och andra företag?

Vi tar för givet att pengar är “våra”, trots att traditionella fiatpengar alltid kommer lyda under statliga regelverk och tillhandahållas av finansiella inrättningar.

Decentraliseringen av kryptovaluta är en av anledningarna till varför många personer är intresserade av att investera, för att inte nämna det höga värdet av till exempel bitcoin. Detta är dock inte den enda anledningen, och bitcoin är för övrigt inte längre den enda spelaren på den globala marknaden.

I denna guide för kryptovalutor kommer vi diskutera vad kryptovaluta är, vilka stora digitala valutor som existerar och hur du kan tjäna pengar online med kryptovaluta på en rad olika sätt.

kryptovaluta
KAPITEL 1

Vad är kryptovaluta?

cryptocurrencies
KAPITEL 2

Varför du borde använda kryptovaluta

kryptovalutor
KAPITEL 3

Hur fungerar kryptovaluta?

kryptovaluta
KAPITEL 4

Hur man tjänar pengar med kryptovaluta

digital valuta
KAPITEL 5

De 5 populäraste kryptovalutorna idag

KAPITEL 1

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är en digital valuta, vilket innebär att man exklusivt handlar med den online, och den saknar fysisk form. Detta skiljer sig avsevärt från traditionella valutor, som vanligtvis baseras på dyra metaller, såsom guld.

vad är kryptovaluta

Men där fiatpengar genereras i enlighet med staten eller en handelsvara, genereras denna typ av virtuella pengar genom att använda krypteringstekniker. Programmeringen reglerar användningen och släppdatumen för kryptovaluta.

Krypteringsteknikerna är, baserat på hur välprogrammerade de är, vad som garanterar värdet och säkerställer att processen är pålitlig.

Denna decentralisering innebär att stater, banker och andra finansiella inrättningar inte kan röra dessa pengar… såvida landet inte förbjuder användare från att handla med dem över huvud taget (mer om det senare!).

cryptocurrencies

Dess namn kommer från kryptografi – där man konverterar vanlig text till oläslig text – och kryptering – vilket är processen med att konvertera privat data till en kod för extra säkerhet. På ett liknande sätt innehåller ditt kryptovalutakonto konfidentiell information som andra inte kan komma åt, såväl som en bokföringsprocess som inte kan ändras när registren väl är klara.

Vad är kryptovaluta användbart för?

Kryptovaluta kan användas för en rad olika syften, så länge säljaren accepterar den som betalningsmetod. Det finns saker som kryptovaluta används för redan idag:

kryptovaluta

Köpa och sälja varor online

cryptocurrencies

Växla digital valuta till fiatpengar

kryptovalutor

Investera i långsiktiga finansiella syften

kryptovaluta

Köpa och handla för vinst (att spela på marknaden)

Kryptovaluta kan även användas som en direkt betalningsmetod mellan användare av en viss kryptovaluta, vilket lämpar sig för en rad olika aktiviteter online. Detta är speciellt bekvämt för personer som arbetar hemifrån (eller som vill göra det).

Fler och fler globetrottande frilansare börjar acceptera kryptovaluta som den föredragna betalningsmetoden – framförallt tack vare den decentralisering och frihet det tillhandahåller.

Men ända sedan den först uppmärksammades av allmänheten, har kryptovaluta fått ett något kontroversiellt rykte. Varför är det så om den kommer med så många fördelar?

På grund av sin privata natur kan kryptovaluta ibland attrahera olagliga aktiviteter. Så är dock givetvis fallet med alla framgångsrika metoder för att göra vinst – för att inte nämna pengar rent generellt.

En bra fråga att ställa angående detta är: vad är kryptovaluta designad för? Skaparen av bitcoin planerade säkerligen att hans kryptovaluta skulle vara en replik på de kraftigt centraliserade finansinrättningarna och staterna som direkt påverkar värdet på valuta.

Köp Bitcoin eller andra kryptovalutor på bara några minuter med dessa plattformar!

Samuelssons rapport skriver: “Fiatvaluta är pengar som endast är pengar på grund av att de som ger ut dessa pengar säger att de har ett värde. Det kan vara en institution, oftast i form av en stat, som ger ut denna fiatvaluta. Fiatvaluta har inget inneboende värde, utan det är lagstiftningen som utgör grunden för penningsystemet.”

Så är även fallet med “virtuella” pengaalternativ, som PayPal, Venmo och Skrill. Dessa alternativ är tekniskt sett digitala valutor, men de är även nära bundna till fiatpengar. Du har inte 1 000 PayPal-mynt – du har 1 000 kronor om du lever i Sverige.

Värdet är detsamma och förändras i linje med fiatpengarnas värde i ditt land. Kryptovaluta står på egna ben och är inte kopplade till något.

KAPITEL  2

Varför du borde använda kryptovaluta

Det finns stora fördelar med att använda kryptovaluta snarare än virtuella pengar som är kopplade till fiatpengar.

Dessa inkluderar:

digital valuta
vad är kryptovaluta

1. Köpfrihet

Vad är kryptovaluta om inte total finansiell frihet? Med kryptovaluta har du totalt frihet från “användarvillkor” som andra leverantörer av valuta insisterar på. Bara att läsa skräckhistorierna om PayPal påminner oss om att användning av en centraliserad, kommersiell leverantör kommer med viss risk.

I kontrast ger kryptovaluta dig friheten och ansvaret att spendera dina tillgångar på vilka tjänster du vill. Detta går även i den andra riktningen, eftersom folk kan använda den för att betala för tjänster du tillhandahåller.

kryptovaluta

2. Inga konflikter med betalningar

Med en decentraliserad valuta finns det ingen oro om frusna tillgångar eller att din lön tas tillbaka på grund av dispyter. Alla transaktioner är slutgiltiga. Decentralisering innebär även mindre risk för blufftransaktioner.

cryptocurrencies

3. Anonymitet

Att handla online är säkert och anonymt. Privat nyckelinformation garanterar att din virtuella plånbok kan kommas åt privat och att transaktioner hålls säkra och inte bevakas av en tredje part.

Det är sant att många plånböcker numer kräver ID och registrering för att man ska kunna börja köpa/sälja coins, eftersom länder gjort nedslag mot kryptovaluta av skatteskäl. Men transaktionerna är fortfarande helt anonyma och privata.

ProfitFarmers: Det Enkla Sättet att Tjäna Pengar på Nätet.
Vi Har Provat På det Själva. Resultatet?
22 364 SEK i vinst. Mindre än 25 minuter om dagen.
Se instruktionsvideon för att se hur du också kan tjäna pengar
kryptovalutor

4. Världsvid tillgänglighet

Kryptovaluta finns tillgänglig vid de flesta växlingskontor i världen, såvida de inte specifikt förbjudits. I skrivande stund finns det flera länder som helt förbjudit bitcoin. Kryptovaluta är speciellt användbar om landet du bor i genomgår en regeringskris och kapitalutbyten har stoppats. Kryptovaluta låter dig handla med tillgångar med andra användare, utan gränser.

kryptovaluta

5. Lägre transaktionskostnader

Vad är kryptovalutans kostnad för dig på daglig basis? Fördelaktigt nog är transaktionsavgifterna väldigt låga. Med kryptovalutahandel kan man faktiskt vänta sig mycket lägre kostnader rent generellt, eftersom transaktionsavgifterna inte tas ut baserat på det totala värdet. De debiteras helt enligt av leverantören av din bitcoin-plånbok och har en väldigt liten, fast kostnad.

digital valuta

6. Tillgänglighet 24/7

Kryptovalutatransaktioner kan skickas via e-post eller SMS när du vill. Du kan även förvara dina tillgångar offline, med säkerheten att nyckelinformationen hålls hemlig. När du överfört medel behöver du inte vara online eller betala några överskottsavgifter, till skillnad från en bank.

KAPITEL 3

Hur fungerar kryptovaluta?

Kryptovaluta trycks inte som vanliga pengar och auktoriseras inte av någon myndighet – istället genereras den automatiskt och strikt i enlighet med algoritmiska regler. Dessa algoritmer beror helt på vilken valuta det rör sig om.

kryptovaluta

När användare överför bitcoins använder de ett P2P-nätverk: en direkt server-till-server-koppling utan en central leverantör. Kryptos skapas digitalt och ska endast användas digitalt. Du kan köpa sådana som redan “brutits” eller bryta dem själv.

Alla transaktioner registreras i en stor virtuell bokföring som kallas för en “blockchain”. Eftersom denna bokföring alltid är offentlig och tillgänglig, är vartenda “coin” redogjort för, vilket gör det omöjligt att lura systemet. Det uppdateras konstant för att bibehålla sitt värde.

Vad är blockchain?

Många personer, även sådan som kan mycket om kryptovaluta, blir förvirrade om detta ämne, och när de blir frågade: “Vad är kryptovalutans blockchain?” är det svårt att få ett bra svar.

Men vi kan hjälpa dig, oroa dig inte.

Ibland kan det mycket riktigt vara förvirrande att förstå en blockchain (som är ett vanligt inslag för alla typer av kryptovaluta). Det är en bokföring, men är den faktiskt ett nätverk som finns på en specifik plats? Ja och nej.

Enligt PC för alla är blockchain ett digitalt register, och är vanligtvis sammankopplat med teknologin bakom kryptovaluta.

kryptovaluta

Här kommer den korta versionen: det finns ingen centraliserad myndighet som driver ett nätverk eller en blockchain. Blockchain upprätthålls faktiskt av ett nätverk av användare som använder P2P-teknik. Det innebär att den finns överallt och ingenstans på samma gång.

Denna decentralisering är vad som gör kryptovaluta så mäktig och revolutionerande. Aldrig tidigare har den monetära kraften faktiskt legat i händerna på gemene man, utan uppbackning av en stat.

Men vänta, det kommer mer. Det är till och med möjligt att göra dina egna pengar, så att säga, genom att bryta kryptovaluta!

Vad är kryptovaluta-brytning?

Brytning, eller “mining”, innebär i grund och botten att verifiera den senaste serien av transaktioner, för att sedan lägga till dem som block i den allmänna bokföringen. Efter att en serie block kommer denna blockchain till slut automatiskt generera ett nytt kryptovaluta-coin.

Men på grund av konkurrensen mellan kryptovaluta-brytare och expertkryptering, är det en utmaning att bryta ett enda coin, speciellt bitcoin, som är den äldsta kryptovalutan. Brytare måste först lösa ett beräkningsmässigt svårt pussel (som kallas för en hash), och detta kräver högpresterande datorer och rätt mjukvara.

NiceHash
Använd Nicehash och börja gräva efter kryptovaluta på bara några minuter.

SEB förklarar att brytare av kryptovaluta måste verifiera transaktioner för att säkerställa giltighet, och sedan ladda upp informationen till sin blockchain. De får betalt varje gång de genererar ett nytt coin. För bitcoin, den mest värdefulla valutan 2018, är belöningen för att slutföra ett block 12,5 bitcoins, vilket skulle vara priset för 1 bitcoin multiplicerat med 12,5. Enligt Bitcoin On Air kommer algoritmprogrammeringen göra att priset kommer halveras till 6,25 bitcoins till år 2020.

Utbetalningen baseras på hur mycket deras hårdvara och mjukvara faktiskt bidrog till att lösa ekvationen. På grund av värdet hos dessa virtuella mynt har många personer över hela världen börjat tävla om vem som kan bli den första att lösa en hash. Högpresterande datorer som kan jobba med detta nätverk kräver ett speciellt ASIC-chipp, som är specialdesignat för brytning av kryptovaluta.

Hur man håller sin kryptovaluta säker – en kryptovalutaplånbok

vad är kryptovaluta

Du kanske undrar, “Vad är kryptovalutans sätt att hantera stölder och hacking?”. Du behöver givetvis inte bryta coins för att komma igång med att tjäna pengar på kryptovaluta. Allt du behöver är en plånboks-app eller webbsideportal för att börja. Kryptovalutaplånböcker är som fysiska plånböcker eftersom de helt enkelt “håller” din finansiella information. I detta fall räknar plånboken även ut information åt dig, eftersom du omedelbart kan ta ut eller sätta in medel, och ändra ditt saldo omedelbart.

Eftersom dessa virtuella coins är digitala, inte fysisk valuta, finns det en väldigt liten risk för stöld, även om den är avsevärt mindre än hotet från traditionella lurendrejerier online. På grund av att krypteringen behöver flera signaturer garantera varje plånboksföretag en hög nivå av säkerhet för informationen ifråga.

cryptocurrencies

Det finns en allmän och en privat “nyckel”, och den privata nyckeln är vad du måste skydda. Den privata nyckeln består av hexadecimala koder (en stor kombination av bokstäver/siffror).

En god nivå av säkerhet innebär att du kommer förvara denna information online, men använda ett tredjepartsföretag för att skydda den via kryptering. En nivå av extra skydd skulle vara att förvara denna privata nyckel i fysisk form på dig själv, i ditt hus eller till och med hos en tredje part. Många företag erbjuder dig att förvara din privata nyckel helt offline tills du är redo att överföra tillgångar.

Det finns även plånböcker för din dator, online-plånböcker, plånböcker för mobiltelefon, pappersplånböcker (gömda med QR-koder) och hårdvaruplånböcker som är offline. Att logga in på en kryptovalutaplånbok är relativt enkelt, och vi har täckt detta ämne genomgående så att du kan lära dig om det.

Har du ingen plånbok för kryptovalutaännu? Börja ta emot kryptovaluta som betalning med någon av dessa plånböcker:

Mjukvaruplånbok
Hårdvaruplånbok

Ett exempel på en kryptovalutatransaktion

Låt oss säga att vår vän Johan vill köpa en tjänst från en pålitlig leverantör online. Företaget accepterar Ripple-coins och har gett Johan en “adress” eller QR-kod.

kryptovaluta

Det första steget är att Johan öppnar sin plånboks-app

vad är kryptovaluta

Han tar adressen/koden som han fått och skriver in den i plånboks-appen

cryptocurrencies

Han måste därefter auktorisera beställningen

kryptovaluta

Härnäst väljer han mängden Ripple han vill spendera

kryptovalutor

Avslutningsvis behöver han bara trycka på Slutför/Klar

Transaktionen skickas genom valutans blockchain, den pålitliga online-leverantören får betalt och Johan får den tjänst han ville. Det kan inte bli enklare!

KAPITEL 4

Hur man tjänar pengar med kryptovaluta

När det kommer till kryptovaluta finns det många strategier och metoder med vilka du kan tjäna coins. Det är föga förvånande att många lukrativa underfält har uppstått från kryptovalutor, med tanke på dess potential för tillväxt, innovation och vinst.

kryptovalutor

Här kommer fem exempel så att du får en uppfattning:

digital valuta

1. Köpa och sälja

Detta refererar till att köpa kryptovaluta när priset är lågt och sedan sälja den när priserna skjuter i höjden. Det är samma strategi som för att investera i aktiemarknaden. Kryptovalutor som bitcoin är ökänt flyktiga och något dyra att börja köpa. Men Ripple-coins har kostat mindre än 5 kronor, vilket låter vem som helst börja.

Köp Bitcoin eller andra kryptovalutor på bara några minuter med dessa plattformar!
kryptovaluta

2. Köpa och behålla för utdelning

Detta är en strategi som liknar köp och sälj, men fokuserar på att behålla ens coins. Man säljer inte sina coins, utan behåller dem och låter dem cirkulera.

vad är kryptovaluta

3. Satsa valuta

En kombination av att köpa och sälj samt att behålla. Denna strategi går ut på att köpa en valuta, behålla den och sedan sälja den för vinst senare, samtidigt som man får utdelning av att behålla den.

kryptovalutor

4. Brytning

Som vi har diskuterat är brytning inte lätt eller enkelt, och kräver en ansenlig investeringsplanering, speciellt för hur man köper utrustning och följer instruktioner. Men korrelationen mellan investering och vinst finns verkligen där.

NiceHash
Använd Nicehash och börja gräva efter kryptovaluta på bara några minuter.
kryptovaluta

5. Dagshandel

Denna strategi är något mer komplicerad, och involverar att studera de dagliga handelsmönstren snarare än på månatlig eller årlig basis. Flyktigheten är väldigt påtaglig under dagen, men om man lär sig mönstren kan man göra stora vinster på sin investering.

Handel är en av de mest populära metoderna för att tjäna kryptovaluta. Handla med dessa plattformar och tjäna mer pengar!

Profitfarmers

Favoritverktyg

  • Halvautomatisk handel
  • Kopiera experter och algoritmer
Binance
  • Handla med över 150 kryptovalutor
  • Du kan köpa kryptovaluta med kreditkort
NAGA
  • Socialt investeringsnätverk
  • Provisionsfri aktiehandel

KAPITEL 5

De 5 populäraste kryptovalutorna idag

Det är dags att överväga specifika coins och vilka deras fördelar kan vara. Bitcoin tenderar att vara dyrare, medan andra valutor är billigare att investera i och kan utgöra en bra startpunkt.

cryptocurrencies

Vad är kryptovalutans topp 5-lista? Här kommer de mest framgångsrika och pålitliga namnen att överväga.

digital valuta
Bitcoin
kryptovaluta
Ethereum
vad är kryptovaluta
Litecoin
cryptocurrencies
Ripple
kryptovaluta
Monero

Vad är bitcoin?

Den första framgångsrika kryptovalutan som grundades 2009. Bitcoin har en mystisk början, men fortsätter att kvarhålla värde tack vare sina krypteringsmetoder, som möjliggör en schemalagd genereringsprocess för nya bitcoins. Bitcoin kan växlas till fiatpengar eller användas för att köpa produkter och tjänster online.

Med nästan sex miljoner plånboksanvändare är detta det mest framgångsrika systemet.

Vad är ethereum?

Ethereum grundades 2013 och är en kryptovaluta som genereras av en egen mjukvaruplattform vid namn Ethereum Virtual Machine. Ether-enheter kan köpas och överföras från användare till användare internationellt. Vid starten av programmeraren Vitalik Buterin år 2013 fanns det 72 miljoner förbrutna coins.

Ethereum splittrades i två separata blockchains – ethereum och ethereum classic. Värdet må vara mindre än bitcoin, men det börjar bli jämförbart och nådde vid en punkt 12 750 kronor per ether. I slutet av 2018 låg priset under 1 800 kronor per ether.

Vad är litecoin?

Litecoin liknar bitcoin och anses faktiskt vara en avstickare från den. Allt började under 2011. De stora skillnaderna mellan de två digitala valutorna inkluderar snabbare transaktionsprocess än bitcoin (2,5 minuter jämfört med 10) och en annorlunda algoritm i steget för “arbetsbevis”. Priset för ett coin är dessutom mycket mindre än ett bitcoin. I slutet av 2018 var det mindre än 450 kronor.

Vad är ripple?

Ripple är inte bara ett system, utan ett nätverk och ett företag som tillhandahåller digital valuta. Det grundades 2012 och erbjuder globala finanstransaktioner, och har dessutom öppen bokföring, precis som andra system. Den kan givetvis även brytas. Det må finnas ett centraliserat Ripple-företag, men nätverket kan fortfarande verka utan företagets direkta involvering, vilket skapar en decentraliserad kryptovaluta.

Tack vare dess transparens använder vissa banker och företag ripple, trots att de inte använder bitcoin. I slutet av 2018 låg priset för ripple på strax under 5 kronor.

Vad är monero?

Monero är en decentraliserad kryptovaluta, men alla transaktioner, inklusive brytning och handel, hålls privata för utomstående ögon. Den har sekretess och decentralisering som kan jämföras med bitcoin, och ännu bättre när det kommer till dolda saldon.

Priset i slutet av 2018 var mindre än 900 kronor.

Andra altcoins

digital valuta

Vad är kryptovalutans konkurrens utöver de fyra som nämns ovan? Det finns många andra altcoins tillgängliga för köp på internet – så många som 1 500 enligt Bittiraha. Anledningen till varför dessa fem oftast väljs av användare är deras högre värde samt igenkänning. En kryptovalutas rykte är precis lika viktigt som dess krypteringsmetoder, eftersom dess värde kan höjas och sänkas baserat på allmänhetens uppfattning.

Många användare anser att det är en stor risk att jobba med mindre altcoin-företag på grund av deras brist på stöd från allmänheten.

Framtiden för kryptovaluta

Vad är kryptovalutans framtid? Detta är i stora drag okänt på grund av vad många åskådare, såsom Bill Gates och Warren Buffet, kallar för ett osynligt värde. Det finns legitim anledning till oro, även bortom generaliseringar och kryptovalutans flygtighet. Priset för bitcoins fluktuerar vilt i skrivande stund och har ännu inte slagit sig till ro.

Men det tillhandahåller givetvis en chans för villiga att lära sig mer om hur man tjänar pengar på den.

kryptovaluta

Andra valutor, som ripple, är mer centraliserade, åtminstone eftersom de har ett transparent företag, mjukvara och grundare. Vissa personer tror att detta är framtiden: mer centralisering med banker och utlånare, och mindre självständighet. Men bitcoin förblir den enda kryptovalutan med femsiffrigt värde.

Vad är kryptovalutans framtid? Framtiden beror på hur världen och marknaden förändras. Under tiden finns det dock ingen risk med att bredda sina investeringar genom att konservativt handla med digitala valutor och se resultaten. Du kanske överraskas av hur enkelt det är att köpa tjänster och produkter, samt att bibehålla värdet på lång sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen