Tjäna pengar på att blogga

Tjäna pengar på bloggNuförtiden så har det blivit väldigt populärt att ha sin egen blogg. Många upptäcker också att mycket bra kommer av att ha en populär blogg. Bortsett från att man har möjlighet att tjäna pengar på reklam och sponsrade inlägg finns det också ofta andra fördelar som gratis smink, kläder, accessoarer, you name it! De mest framgångsrika bloggarna är de som hittar en nisch och sedan jobbar sig vidare därifrån. Om du vill lära dig mer om hur du tjänar pengar på din blogg, fortsätt läsa här.

  • Hur skapar du en blogg?
  • Vad skriver du om?
  • Hur upptäcker folk din blogg?

Det finns extremt många olika typer av bloggar där ute. Du kan hitta allt från personliga bloggar som är som dagböcker online till matbloggar, resebloggar och bloggar med bilder på söta djur. Saken är den att de flesta idéer redan utförts och chansen att skapa någonting helt nytt och revolutionerande är näst intill obefintlig. Detta betyder dock inte att du inte kan skapa en populär blogg och tjäna pengar på den.

Här visar dig CashNinja.se hur du går till väga.

Hur skapar du en blogg?

Tjäna pengar på bloggAtt starta upp en blogg är gratis och i de flesta fall ganska enkelt. Du har 100% kontroll över din blogg och det enda du egentligen behöver är ett intressant ämne. Även om du är helt ny inom bloggrejen är det inte så svårt att hitta.

Flertalet olika sajter erbjuder dig möjligheten att skapa en blogg som bland annat Blogg.se, Nouw.se, eller Spotlife där alla guidar dig genom processen steg för steg. Du får din egen URL, en mall för din egen blogg och sedan är det enda du behöver göra att börja skriva.

Ha dock i åtanke att den största delen av bloggar inte tjänar några pengar, vissa tjänar lite pengar och andra kan faktiskt leva på att blogga. Även om bloggandet ses som någonting du kan ta hand om på fritiden måste du se det som ett jobb om du vill tjäna pengar online på den. Kom ihåg att ansträgning och inkomst går hand-i-hand!

Hemligheten bakom en framgångsrik blogg är trefaldigheten: bra innehåll, mycket trafik och bra marknadsföring. Att lyckas med alla tre är inte lätt och kommer knappast hända över natten. Men vad måste du göra för att din blogg ska lyckas?

Bra innehåll: Vad skriver du om?

Tjäna pengar på bloggDet är helt enkelt upp till dig. Du behöver ha en generell idé om vad du vill skriva om och du måste kunna uttrycka dig själv väl.

  • Steg 1: hitta inspiration

Ta tiden att kolla omkring på andra bloggar där ute. Börja med att kolla in populära bloggar och se vad som är trendigt. Läs några bloggar om ämnen som intresserar dig och fundera kring hur du kan göra det bättre. Lägg märke till hur dessa bloggar tjänar pengar och försök utföra dessa metoder på din egen blogg. Uppenbarligen vill du stå ut från mängden men det är inget fel med att stjäla några bra idéer här och där. Även de största och mest populära bloggarna började på det sättet!

  • Steg 2: Välj ett ämne

Det borde vara väldigt tydligt nu att din blogg kan handla om vad du än vill att den ska handla om.

Men om poängen är att tjäna pengar hemifrån är vissa ämnen mer sannolika att tjäna pengar på än andra. Du kan överväga en reseblogg eller en blogg där du kommenterar alla nya prylar. Båda industrier har en stor marknadsföringsbudget av vilka du kan göra anspråk på din del.

Givetvis ska du dock inte börja skriva om prylar om du inte har något intresse eller kunskap om dem. För att ha trovärdighet måste din blogg vara baserad på dina egna intressen och erfarenheter. En blogg utan passion kommer aldrig att bli populär.

Detta behöver dock inte betyda att du måste välja ett ämne och hålla dig endast till det. Vissa bloggare skriver om alla möjliga olika saker de stöter på eller funderar kring utan att det nödvändigtvis måste finnas en röd tråd.Med det sagt finns det dock en tendens att de mest framgångsrika bloggarna mer eller mindre håller sig till ett ämne.

Du bör hitta din egna lilla nisch och skriva djupt om det. Om du väljer någonting alldeles för brett blir konkurrensen större. Nyckeln är att hitta ett ämne brett nog för en viss målgrupp men specifikt nog för att sticka ut från mängden. Du bör kolla runt på andras bloggar och fundera kring om vissa ämnen får mer uppmärksamhet.

Om din blogg börjar få ett ökat antal följare kan du använda detta för att ta dig ännu högre upp i blogglistan. Om du, t ex, bloggar om musik, kan du fråga skivbolag om du kan få recensera ny musik. För skivbolaget betyder det gratis marknadsföring och för dig betyder det att du är först ut med att recensera ny musik vilket förmodligen drar till sig fler läsare. Samtidigt får du musik gratis vilket inte är en speciellt dålig deal det heller.

Var dock försiktig om du bloggar om ditt privatliv! Flera bloggare som skrivit om deras jobb har blivit tillrättavisade och till och med avskedade. Därför, om du har en öppen blogg, bör du alltid vara försiktig med vad du skriver så att du inte behöver sota för det senare.

  • Steg 3: Känn till din målgrupp – och låt dem hitta dig

Vilka riktar du dig till? Vänner, familj, personer inom ditt område eller bara människor generellt? Ditt svar på denna fråga bör vara genomtänkt och bör synas tydligt i din layout samt i sättet som du marknadsför din blogg på.

Om ditt mål är att tjäna pengar på blogg så måste du avsiktligen rikta dig till en viss målgrupp – och se till att de hittar dig.

Hur får folk reda på din blogg?

Det är så klart inte lätt i början. Du måste börja smått, berätta för dina vänner och din familj om din blogg, kanske få dem att sprida ordet och se till att du delar dina inlägg på Facebook och/eller Twitter. Känn dig fri att fråga dina vänner att dela dina inlägg om de gillar dem.

Att ha rätt namn är nyckeln så tänk igenom det noga! Det måste vara slående och minnesvärt om du vill ha människors uppmärksamhet. Se också till att namnet även återfinns i din URL om du vill att folk ska hitta till din sida igen.

Ibland behöver du betala för webbadressen du vill ha men det är oftast inte speciellt dyrt. Om det dessutom betyder att fler besökare återkommer till din blogg flertalet gånger är det definitivt värt pengarna.

När du väljer ett namn för din blogg se till att:

  • det är kort och minnesvärt
  • du undviker att använda tecken eller liknande i din URL då det kan vara svårare att komma ihåg

Dela din blogg

Tjäna pengar på bloggEtt bra sätt att få ut din blogg till läsare är genom att gå med i ett större bloggnätverk som exempelvis Bloglovin‘. Dessa sajter har definitivt ett enormt utbud av bloggar men de har också många läsare som kommer efter vad de söker.

Att skapa en Facebooksida för din blogg är också en bra idé så du kan dela dina inlägg och låta folk veta när någonting nytt händer. Folk kommer kanske inte alltid ihåg att gå och kolla in din blogg men du kan vara ganska säker på att de är inne på Facebook hela tiden så det är ett bra sätt att få folk uppmärksamhet.

På samma sätt kan Twitter vara väldigt användbart. Tweeta en länk och en kort, slående text varje gång du skrivit ett nytt inlägg och se till att du använder många hashtags så du kan nå ut till så många som möjligt. Om du skrivit ett inlägg om någon kändis bör du försöka få henom att retweeta ditt inlägg vilket garanterar dig en hel drös med nya besökare.

Konkurrensen mellan bloggar är hård och drömscenariot skulle vara för dig att bli nämnd i en tidning, av någon kändis eller kanske rent av en annan populär blogg. Det är här du kan nå ut till nya läsare men är dessvärre något som är svårt för dig att kontrollera.

Bra marknadsföring: Hur du tjänar pengar på din blogg

När du fått igång din blogg bör du gå med i Google AdSense eller Chitika. Båda hjälper dig att matcha din blogg med relevant marknadsföring. När folk sedan klickar på adsen får du en liten bit av inkomsten. Ofta resulterar en informativ blogg i mer adklicks (så länge de matchar ditt inlägg), vilket resulterar i bättre inkomst.

Innan du kommit så långt finns det dock saker du bör tänka på

  • Vilken reklam riktar sig din blogg till?

Detta kan kännas uppenbart men det bästa är att välja reklam som riktar sig till dina läsare.
Därför bör du tänka på personerna du faktiskt skriver till. Vilka är dina läsare och vad är deras intresse?
Det kan vara svårt att avgöra, speciellt om du har en bredare blogg. Om du riktar in dig på en nisch eller om det är en personlig blogg bör du anta att det som intresserar dig och är ämnet du skriver om också är det som din läsare är väldigt intresserade av.

Överväg också vad och hur mycket reklam du har på din sida. Folk bryr sig inte om några banners här och där – ibland piggar det till och med till sidan lite men ingen har tid för ett angrepp av pop-upp-reklam. Det är inget fel med reklam så längde du håller det relativt lågmält.

  • Bygg upp din läsarbas

Om du börjar marknadsföra din blogg innan du har en bra och stabil grupp av regelbundna läsare så kommer du inte att tjäna mer än lite fickpengar. Om du verkligen vill ge dig efter de stora stålarna så är det en fördel att först jobba hemifrån på bloggens innehåll och antalet läsare innan du börjar marknadsföringen. Efter att du skaffat en lagom stor grupp av regelbundna läsare kan du börja med ett långt antal av väl utvald reklam.

Förmodligen behöver du flera hundra tusen läsare för att kunna leva på marknadsföringen på din blogg men om du följer tipsen här ovan bör du få ihop lagom många läsare för en härlig, andra inkomst.

Använd bloggen för att marknadsföra dig själv

Ett annat sätt att tjäna pengar på blogg är genom att sälja dina egna saker eller tjänster. Om du t ex är en matbloggare som har publicerat en kokbok är det uppenbart att du kan använda dig av din blogg för marknadsföring. Samma sak om du är en trädgårdsbloggare som bloggar som trädgårdsdesign kan du enkelt marknadsföra dina tjänster. På din blogg kan du skryta om dina färdiga jobb vilket fungerar hundra gånger bättre än ett CV.

Om du är konstnärligt lagd är din blogg ett jättebra ställe för dig att visa upp dina konstverk. Kanske kan du länka till din Etsy-butik? Utnyttja det faktum att du kan marknadsföra dig själv och det du gör på din blogg helt gratis – du har ingen aning om vilka möjligheter det kan ge dig.

Gör ett nyhetsbrev

Om du har tillräckligt med läsare och en tjänst du vill sälja kan du försöka dig på ett vecko- eller månadsbrev. Här kan du betona några av de senaste höjdpunkterna samtidigt som du marknadsför dina produkter eller tjänster.

Klara, färdiga, gå!

Att skapa en framgångsrik blogg handlar mycket om att framstå som en trendsättare, alltså vinna dina läsares förtroende. Detta kommer inte bara trilla ner i ditt knä utan du kommer behöva lägga ner en hel del jobb för att skapa en framgångsrik blogg men oroa dig inte! Det är utan tvekan möjligt med rätt ämne och hängivenhet.