Vad är Bitcoin – den Enklaste och Simplaste Guiden att Följa

Vad är bitcoin? En fråga som alla med ett öga på aktiemarknaden och investeringar säkerligen har hört vid det här laget. Du kanske själv har hört högflygande historier om vanliga personer som blivit miljonärer över en natt bara genom att investera i denna nya spännande och mystiska valuta.

bitcoin valuta

Du kanske är väldigt ivrig att huvudstupa hoppa på tåget själv, utan att helt förstå svaren på några av de mest grundläggande frågorna. Vad är bitcoin egentligen? Vad är dess långsiktiga värde? Varifrån kommer de och hur kan man börja ansamla, tjäna och till slut gå med vinst på bitcoin?

I vår ultimata guide för bitcoin ska vi diskutera vad bitcoin är, varifrån de kommer, vilka fördelar de erbjuder dig som konsument och vad de flesta inte känner till om processen med att “mina” – eller “bryta” – bitcoin.

bitcoin
KAPITEL 1

Grunderna för bitcoin

bitcoins
KAPITEL 2

Varför du bör använda bitcoin

vad är bitcoin
KAPITEL 3

Hur fungerar bitcoin?

bitcoin valuta
KAPITEL 6

Hur man tjänar pengar med bitcoin

bitcoin
KAPITEL 7

Vem tar emot bitcoin nu?

KAPITEL 1

Grunderna för bitcoin

Det enklaste sättet att beskriva bitcoin är som en “decentraliserad digital valuta”. De flesta valutor växlas av banker, finansbolag eller ett clearinginstitut, men digitala bitcoins överförs direkt från person till person, utan mellanhand.

bitcoins

Du kan använda internet för att överföra denna virtuella valuta, vilket innebär att du kan vänta dig flera fördelar jämfört med traditionella pengar. En bank eller ett kreditkortsföretag har regler, men bitcoin erbjuder nästan total frihet. Det finns ingen central myndighet som godkänner eller nekar transaktioner. Konsumenten är verkligen kung i detta fall.

Det finns även ett flertal företag online som föredrar att betala med bitcoin tack vare det enkla överföringssystemet. Vi har gjort en behändig guide över inkomstmetoder som kan involvera bitcoin eller andra digitala valutor.

Bitcoin är en form av kryptovaluta som kräver en adress, som är tillgänglig av ett gränssnitt i en app/webbplats som kallas för bitcoin-plånbok. Anledningen till att dina bitcoins har garanterad säkerhet med dessa online-plånböcker är att de inte är förvaringssidor som Google eller Dropbox, och ej heller likt webbplatsen för en vanlig bank. Strukturen är inte kopplad till några företag, tjänster eller organ.

Bitcoins mystiska uppkomst

Bitcoin skapades 2009 som en “mjukvara med öppen källkod”, vilket innebär att ingen specifik person eller organisation äger den, samt att programmet kan ändras och förbättras. Namnet på personen som tillskrivs skapandet av bitcoin är till synes manligt, Satoshi Nakamoto, men det finns inte mycket bevis för personens existens.

bitcoin

Personens identitet spelar dock ingen roll, eftersom den har noll relevans för giltigheten, populariteten och potentialen för bitcoin.

Den som skapade konceptet med kryptovaluta och även påbörjade implementeringen av bitcoin-systemet har sett mänskligheten på en revolutionerande kurs: bitcoin och kryptovaluta avfärdar de etablerade finansiella inrättningarna och förändrar radikalt folks uppfattning om vad valuta är, vad den kan vara eller vad den kan göra.

Originalprogrammeraren skapade även ett bitcoin-forum och registrerade ett domännamn – Bitcoin.org. Fram till 2010 var personen regelbundet involverad i allmänna diskussioner på forumet, men överlämnade till slut all kontroll (inklusive källkoden för hela systemet) till allmänheten.

Vem Nakamoto egentligen är kan diskuteras, men personen är troligen miljardär vid det här laget.

Nakamotos mål (vissa kallar det för en “vision”) var att skapa en form av valuta som inte hade någon central myndighet och inga begränsande regler, till skillnad från fiatvaluta som den amerikanska dollarn och det brittiska pundet, som endast har ett värde eftersom de backas upp av sina respektive stater. Guld och silver har ett inneboende värde, men fiatvalutor, vanligtvis papperspengar, har oftast inte det.

Bitcoins brist på centralisering möjliggör fri och enkel handel mellan alla användare, med ett värde som håller sig konsekvent högt, om än inte alltid stabilt.

Den enda “regeln” är att alla transaktioner görs över internet och är allmänt tillgängliga. Utöver den registrerade transaktionen själv så finns dock inte mycket information om de många användare som handlar med bitcoins.

KAPITEL 2

Varför du bör använda bitcoin

En av de många anledningarna till att bitcoin är så populärt är intresset från distansarbetare som vill arbeta hemifrån och få betalt med digital valuta.

vad är bitcoin

Fler och fler personer upptäcker glädjen med att jobba online och få betalt i bitcoins, och de har fem distinkta fördelar i åtanke:

bitcoin
bit coin

1. Frihet från det vanliga finanssystemet

Detta innebär att man slipper svara på frågor från centraliserade banker eller kreditkortsföretag. Inga fler begränsningar eller väntetider på grund av gamla och obekväma policyer.

bitcoin valuta

2. Pengar som sträcker sig över gränser

Du har åtkomst till valutaväxling varsomhelst i världen, eller så kan du helt enkelt använda din plånboks-app för att handla med pengar från vilken plats som helst. Frilansande bloggare kan till exempel skriva på för flera klienter runt om i världen, och sedan enkelt ta betalt med bitcoin.

bitcoin

3. Anonymitet vid köp

Sekretess och säkerhet är högre med bitcoin tack vare dess anonyma natur. Det finns även mycket mindre risk för identitetsstöld, med tanke på kryptovalutans natur.

bitcoins

4. Lägre transaktionsavgifter

Inge fler höga avgifter baserat på totalt saldo eller överförd summa. Du betalar en liten fast avgift som är en bråkdel av vad de flesta banker tar.

vad är bitcoin

5. Inga fler mänskliga fel eller valutamanipulation

Bitcoins matematiskt baserade system förebygger mänskliga fel såväl som valutamanipulation av stater eller banker.

Att känna till fördelarna är dock inte samma sak som att förstå den något tekniska processen bakom brytning. Låt oss härnäst ta en titt på hur bitcoins skapas och varför det är ett “perfekt system” som inte kan fela.

KAPITEL 3

Hur fungerar bitcoin?

Bitcoins trycks inte som vanliga pengar och auktoriseras inte – istället genereras de automatiskt och strikt i enlighet med algoritmiska regler. Dessa “regler” startades av originalprogrammeringen för bitcoin och är inställda på att automatiskt generera över tid.

bitcoin

Eftersom bokföringen är konstant allmän och tillgänglig har man koll på varje bitcoin, och för varje coin eller del av ett coin kan man tillskriva ett värde i “vanlig” valuta. Originalprogrammeraren bestämde att totalt 21 miljoner bitcoins ska genereras. Varken mer eller mindre.

Programmeringen satte även 50 bitcoins som standardbelöningen för att bryta ett komplett “block”. Över tid och enligt design har dock denna siffra sjunkit till 25 och sedan till 12,5, och kommer sedermera att halveras till 6,25 igen år 2020. Vart fjärde år halveras mängden bitcoins som man tjänar per block.

Vad är bitcoins förväntade slut? Valutans sista coin kommer brytas… år 2140. I dagsläget finns det 17 miljoner bitcoins i cirkulation. Priset på bitcoin kan dock fluktuera – på senare tid mellan 27,000 och 54,000 kronor. Värdet har dock varit det tredubbla.

När användare överför bitcoins så använder de ett P2P-nätverk: en direkt server-till-server-koppling utan en central leverantör.

Nya bitcoin-transaktioner sparas i en gigantisk digital bokföring som kallas för en “blockchain”. Detta arkiv går ända tillbaka till de första bitcoinen som bröts, och har sparat varje transaktion sedan dess. Detta är systemet som håller bitcoin organiserat och ärligt, och därmed växlingsbar med fiatpengar.

Vad är en blockchain?

blockchain proceduren

Det finns en unik, hemlig kod kopplad till alla dina transaktioner. Denna elektroniska underskrift dyker upp bara minuter efter en transaktion. Notera att den endast är kopplad till transaktionsprocessen, inte dig specifikt. Din säkerhet vaktas och du är helt anonym. När den dyker upp så verifieras den av bitcoin-brytare och sparas permanent i nätverket, som alltså kallas för en blockchain.

Dessa “block” är filer som innehåller nätverksdata och transaktionshistorik. Tänk på ett block på samma sätt som du skulle tänka på en sida i en stor bok. Varje nytt block är en serie filer, och det finns flera block som redan har sparats och som genererat bitcoins.

KAPITEL 4

Hur man köper bitcoin

Vad är bitcoins köpprocess? För att köpa bitcoins, eller bitar av bitcoins, måste du först fixa en plånboks-app eller webbsideportal, och sedan fylla i ett formulär med grundläggande detaljer om transaktionen.

bitcoin

Du måste använda en traditionell betalningsmetod för att köpa bitcoin, vare sig det är ett debit/kreditkort eller en banköverföring. När du väl köpt bitcoins kommer du se ditt bitcoin-saldo i plånboken. Efter det har traditionella betalningsinrättningar ingen jurisdiktion över vad du gör med dina bitcoins.

En alternativ metod för att köpa är att kontakta en bitcoin-handlare, vilket är en plats där man växlar bitcoin mot valuta eller valuta mot bitcoin, vilket kan vara hjälpsamt om du reser till andra länder. Till skillnad från din plånbok, som varar på obestämd tid, är bitcoin-handlare inte till för att förvara coins under längre tid.

Hur du håller dina bitcoins säkra

Säkerhet är en något komplex fråga eftersom bitcoin inte är en fysisk valuta eller ens lokaliserad på en specifik plats på internet, som om det vore en fil i molnet. Digitala tillgångar räknas ut av nätverket eller den blockchain som är aktuell. Du kan få ditt saldo från ett specifikt block såväl som annan information, som är permanent sparad. En blockchain förvarar inte coins, utan förvarar snarare transaktionsinformationen.

Här kommer några sätt att hålla dina bitcoins säkra:

Bitcoin-plånböcker

Bitcoin möjliggör sekretess och skydd via en privat nyckel och en allmän nyckel. Den privata nyckeln är det hemliga nummer som automatiskt skrivs under i alla transaktioner du är involverad i. Den allmänna nyckeln är vad som bekräftar att du äger en unik adress, och det låter dig ta emot bitcoins eller bitar av bitcoins. Din adress är faktiskt en förkortad allmän nyckel, och den används som ett simulerat kontonummer för att motta medel.

Bitcoin-plånböcker förvarar både din privata och allmänna nyckel.

bit coin

Allmänna nycklar är tillgängliga för alla (så att du till exempel kan be om donationer), men hälften av adressen är privat och förblir i dina plånboksfiler. Även om någon skulle kunna spionera på ditt allmänna saldo, kan de inte komma åt pengarna utan den privata nyckeln.

Den privata nyckeln i din adress är så värdefull (speciellt för personer som förvarar hundratals bitcoins) att handlare tar till många åtgärder för att gömma denna hemliga information.

Att kryptera informationen är en idé, och det är vad de flesta tjänster erbjuder. De mest konkurrenskraftiga sidorna erbjuder vad som kallas för “multi-signatur”, vilket är en striktare form av verifiering.

Blufftransaktioner (alltså transaktioner som överskrider saldot av bitcoins) nekas snabbt av nätverket och kommer inte registreras.

Ett alternativ är att spara den privata nyckeln offline, antingen som en app som inte är uppkopplad mot internet eller som ett USB-minne. Detta kallas för “kall förvaring”.

Kall förvaring

Kall förvaring kan innebär att du skyddar ditt nummer genom att bokstavligt talat bära det med dig eller gömma det i hemmet, men många plånböcker erbjuder nu liknande alternativ. Detta innebär att du kan förvara nyckeln offline snarare än på deras webbserver, och inte konstant tillgänglig via en dator.

Fördelen med att välja tredjepartsföretag för kall förvaring är att de följer ett protokoll för att hålla nycklarna säkra, medan individer tenderar att förlora informationen eller skada föremålen som innehåller nyckeln. Fysiska offline-enheter, såsom datorer, USB-minnen, CD-skivor och DVD:er, kan äventyras eller förstöras. Det är därför kommersiell kall förvaring växer bland långsiktiga investerare.

KAPITEL 5

Vad är bitcoin-brytning?

Om du vill tjäna bitcoins snarare än att köpa dem kan du börja med bitcoin-brytning. Detta är processen med att bekräfta nyligen genomförda transaktioner i ett nytt “block” på ett pålitligt sätt.

bit coin

Processen bekräftar att de nya transaktionerna är giltiga, paketerar sagda transaktioner och väljer sedan en “header” hos det senaste blocket, för att sätta in den i det nya blocket som ett hashvärde. Nästa steg är att lösa problemet med “bevis för arbete”, och sedan sätta in blocket i ens lokal blockchain, vilken sedan permanent läggs till i nätverket.

Låter ganska komplicerat, eller hur? Låt oss tydliggöra det för dig…

bitcoins

Så vad är bitcoin-brytning sagt med enklare ord? Det är faktiskt en automatiserad datorprocess som kräver hög beräkningskraft för att hantera alla dessa transaktioner. Du gör alltså inte den faktiska problemlösningen själv – du är värd för datorn som utför uträkningarna och processerna åt dig med avancerad hård- och mjukvara.

Men svårighetsgraden hos dessa komplexa matematiska problem är väldigt hög, och blir progressivt svårare ju fler bitcoin-brytare som försöker lösa dem.

Många brytare går med i ett bitcoin-team, helt enkelt eftersom det finns så stor konkurrens. Utöver det klarar normala datorer inte av beräkningskraften eller hastigheten som krävs för att kunna konkurrera. Man måste investera i en kraftfull dator som ofta tagits fram specifikt för brytning av kryptovaluta för att ha en chans.

Vad din superdator gör är att konstant ta fram hash-gissningar (ett 64-siffrigt hexadecimalnummer) i en snabb och kraftig takt tills en lösning hittas. Problemet är att oddsen för att en enda brytare ska gissa rätt hash är 1 på flera triljoner!

Om du på allvar vill bryta bitcoins måste du ha alla dessa faktorer i åtanke. Men om du är ihärdig och lyckas så finns potentialen för stor finansiell vinst definitivt där!

Ett exempel på en bitcoin-transaktion

Låt oss säga att du vill köpa en produkt från en webbutik som accepterar bitcoin. När du överför bitcoin skickar du valutan till en så kallad “bitcoin-adress”. Webbutiken som du köper från kommer tillhandahålla dig med adressen eller en QR-kod.

steg ett bitcoin procedur

Det första steget är att öppna din plånboks-app och göra överföringen.

bitcoin valuta

Du tar adressen/koden som du fått från webbutiken och skriver in den i plånboks-appen.

bitcoin

Du måste sedan auktorisera beställningen.

bitcoins

Härnäst väljer du mängden bitcoins eller bitcoin-delar du vill spendera.

bitcoin valuta

Avslutningsvis klickar du på slutför/klar.

Så! Nu är din första bitcoin-transaktion klar! Datan skickades till bitcoin-brytare som utgör en blockchain, och de verifierar varje transaktion och skriver in den i bokföringen. Enkel process för dig… relativt enkel process för brytarna, men mycket jobb för datorerna!

bitcoin

Nu när du vet hur man köper, förvarar och bryter bitcoins, och till och med hur transaktioner går till, har du en bra grund för att lära dig hur man tjänar pengar på digital valuta.

KAPITEL 6

Hur man tjänar pengar med bitcoin

Vad är bitcoin i koppling till att starta en karriär eller som ett sätt att tjäna pengar online? Det finns faktiskt en rad olika sätt att tjäna pengar online med bitcoin, såsom:

vad är bitcoin
bit coin

1. Brytning

Brytning av coins kräver att man går med i ett team av brytare eller att man arbetar självständigt med kapabla servrar.

bitcoin

2. Handel och investering

Att handla med och investera bitcoins, vilket inkluderar att studera marknaden och veta när man ska köpa och sälja, kan generera stora vinster.

vad är bitcoin

3. Relaterade produkter/tjänster

Att skapa plånboks-appar eller andra användbara bitcoin-verktyg och tjänster, såsom att erbjuda offline-förvaring, kan vara väldigt lukrativt.

bitcoin

4. Bloggande

Att generera ett intresse av bitcoin och skriva artiklar om industrin kan gagna klienter. Vissa betalar frilansskribenter i bitcoins.

bitcoins

5. Övrigt

Bitcoin-annonser, även kallade kallade kranar (faucets) eller mikrouppgifter (microtasks), är när användare interagerar med bitcoin-relaterade annonser på ett flertal sätt, och i gengäld betalas med bitcoins.

Kom ihåg att bitcoin inte är den enda formen av kryptovaluta eller digital valuta. Många imitatörer och avstickare har uppstått på senare år och det finns bokstavligt talat tusentals konkurrenter. Några av dessa altcoins du kan överväga som ett andra alternativ (eller för att skapa lite mångfald i dina investeringar) kan inkludera litecoin, ripple, ethereum och bitcoin cash.

KAPITEL 7

Vem tar emot bitcoin nu?

Vad är bitcoins värde om ingen accepterar dem? Inget – värde är alltid delvis fastslaget av efterfrågan, speciellt med en valuta som saknar en fysisk råvara.

bitcoin valuta

De goda nyheterna är att många länder och företag redan accepterar bitcoin, och fler hoppar på tåget för varje år som går.

Bitcoin kan växlas till alla fiatpengar, åtminstone fram tills att ett land försöker förbjuda alla bitcoin-plånböcker och innehav av bitcoins. När ett land förbjuder bitcoin, såsom Vietnam och Bolivia, är det svårare att handla med bitcoins, och att inneha dem blir en risk. Vissa länder, som Kina och Saudiarabien, har satt restriktioner på bitcoin-handel, såsom att man tillåter privat förvaring och handel, men inte valutahandel.

Framtiden för bitcoin och kryptovaluta

Vad är bitcoins framtid? Många personer oroar sig över bitcoins framtid med tanke på dess sammandrabbningar med statliga myndigheter, VD:ar och andra investerare som talar illa om dess rykte. Varifrån kommer denna kritik?

vad är bitcoin

I huvudsak att det är ett altcoin som skapats utanför systemet och med misstänkt/mystiskt ursprung. Bill Gates sade berömt att han skulle satsa mot bitcoin på grund av dess brist på fysiska råvara, och har även sagt andra negativa saker om valutan. Men en artikel från Dagens industri pekar ut blockkedjan som det som kommer slå fast framtiden, inte själva valutan.

Anhängare av altcoins säger att digital valuta alltid kommer finnas med i bilden tack vare decentraliseringen och bristen på övervakning från myndigheter. Eftersom rättsväsendet kan utreda internetbrott baserat på andra faktorer är anonymiteten hos bitcoins inte ett stort problem, möjligtvis bortsett från skattesmitande. De flesta länder kräver fortfarande att man deklarerar vinster från bitcoin.

Men oavsett allt detta har bitcoin så många fördelar. Fri internationell handel, vilket för tankarna till en ekonomi utan gränser och ej under centralbankers och staters kontroll, vilket är skrämmande för eliten. Att säga att bitcoin skrämmer politiker och de otroligt rika skulle vara en underskattning proportionerlig till den potentiella tillväxten hos kryptovalutamarknaden.

Vad är bitcoin? Bitcoin började som ett simpelt experiment, men har växt till ett globalt, revolutionärt fenomen med potentialen att hota de för tillfället etablerade finansiella institutionerna. Det är behändigt, säkert och allt mer populärt för varje dag som går. Trots vad pessimister säger om framtiden har bitcoin säkrat sin plats i historien, och chansen är hög att dina barnbarn kommer använda den som någon form av valuta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen