Bitcoin vs Litecoin [den Ultimata Guiden]

Om du är intresserad av den växande världen av kryptovalutor så har du säkerligen snubblat över debatten kring Bitcoin vs Litecoin. Du kanske vill komma igång med kryptovalutor eftersom Bitcoin är något du hört titt som tätt på nyheterna, i sociala medier eller till och med från vänner och familj.

Men bitcoin är inte det enda “coin” som finns. Det finns faktiskt hundratals kryptovalutor som man kan investera i. En av de mindre kända, men likväl väletablerad, är Litecoin.

Men vilken är egentligen bäst när man jämför Bitcoin vs Litecoin? I den här artikeln kommer vi jämföra de två och visa dig huruvida Litecoin kan vara bättre än Bitcoin, framförallt när det kommer till att tjäna extrapengar på dina investeringar.

litecoin vs bitcoin

Kryptovalutors bakgrunshistoria

Det kan vara förvirrande att ge sig in i världen av kryptovalutor. Man undrar vad man ska köpa, hur man kan tjäna pengar på kryptovalutor och vad som egentligen är värt att investera i. Är inte allt bara Bitcoin?

Inte alls. När det kommer till att tjäna pengar online så är varje kryptovaluta byggd för olika syften och användningar, och varje fungerar lite annorlunda.

Detta eftersom teknologin bakom två kryptovalutor, till exempel Bitcoin vs Litecoin, alltid kommer bygga på blockkedjeteknologi, men en kan fungera lite snabbare, den andra användas för utvecklingssyften och mer.

Ja, hur det än ligger till så kan du köpa, sälja, handla med och bryta vilka kryptovalutor du vill.

Men vad som får en kryptovaluta att stå ut från mängden har att göra med dess teknologi och syfte.

Men Bitcoin vs Litecoin då? Båda låter väldigt lika och verkar uppfylla samma syften. Och det stämmer faktiskt! Så låt oss ta en titt på dem båda, vad som gör dem speciella och huruvida en är bättre än den andra.

litecoin vs bitcoin

Bitcoin vs Litecoin: vilken är bättre?

I tabellen nedan har vi summerat debatten kring Bitcoin vs Litecoin:

BITCOIN (BTC)
bitcoin vs litecoin
LITECOIN (LTC)
litecoin vs bitcoin
LanseradJanuari 2009Oktober 2011
Skapare“Satoshi Nakamoto”Charles Lee
TillgångsstilDeflation (bestämd mängd)Deflation (bestämd mängd)
Övre coin-gräns21 miljoner BTC84 miljoner LTC
Utgivningstid för ny Token10 minuter2,5 minuter
Detaljer för blockbelöningHalveras varje 210,000 blockHalveras varje 840,000 block
Inledande belöning50 BTC / Block50 LTC / Block
Nuvarande blockbelöning12,5 BTC / Block25 LTC / Block
Minsta enhet1 Satoshi = 0.00000001 BTC1 Litoshis = 0.000000001 LTC
Värde i fiatpengar1 BTC = 72,000 SEK (juli 2018)1 LTC = 700 SEK (juli 2018)
AnvändningAtt köpa och sälja produkter och tjänster såväl som att förvara värde.Att köpa och sälja produkter och tjänster såväl som att förvara värde.
MålDet är funktionsmässigt en digital valuta som konkurrerar med fiatvalutor (USD, Euro) och guldstandarden.Det är funktionsmässigt en digital valuta som konkurrerar med fiatvalutor (USD, Euro) och guldstandarden.
AlgoritmSHA-256Scrypt

Egenskaper hos Bitcoin

Lanserades: januari 2009

Skapare: Satoshi Nakamoto

bitcoin vs litecoin

Bitcoin var den första kryptovalutan som skapades och släpptes på marknaden i januari 2009. Dess syfte var att fungera som en digital ersättare för fiatpengar, som dollarn och euron. Tack vare dess framgång kan Bitcoin ses som guldstandarden för kryptovalutor, följd av Ethereum. Det må finnas andra etablerade kryptovalutor, men de faller alla under kategorin “altcoins”.

Vad som gör Bitcoin speciell är att den bygger på Blockkedjeteknologi som är decentraliserad och verkar oberoende av en central myndighet. Blockkedjeteknologi är designad för att jobba med kryptografi för att skapa ett allmänt register av transaktionsblock som är permanent, säkert och omöjligt att manipulera. Tack vare detta är blockchain den revolutionerande teknologin bakom Bitcoin, eftersom detta är det första framgångsrika försöket att skapa en helt digital och decentraliserad valuta.

Blockchains Peer-to-peer modell låter alla med resurser bidra till verifieringen och säkerheten hos systemet, vare sig dessa resurser är beräkningskraft, datorer, ett lager, förvaring eller mer. Detta har lett till att hundratals personer nu jobbar med att bryta Bitcoin (kända som Bitcoin-brytare eller Bitcoin miners) och som samlat kraftfulla datorer i till exempel en lagerbyggnad, arbetar tillsammans från varsomhelst i världen för att nå ett gemensamt mål!

Likt fiatpengar förvaras dina coins i en Bitcoin-plånbok, precis som dina vanliga papperspengar, som förvaras i en vanlig plånbok.

Från och med lanseringen kommer Bitcoin endast att släppa 21 miljoner coins. Baserat på en deflationshållning kommer inga ytterligare coins att produceras när alla 21 miljoner coins har släppts.

Framgången hos blockkedjeteknologi är vad som gör Bitcoin så attraktivt och så lovande inför framtiden. Finansinvesterare, utvecklare, kodare och alla som intresserar sig för både finans och teknologi bevakar Bitcoin och dess framtid noggrant!

När man tittar på frågan om Bitcoin vs Litecoin så är en av de stora fördelarna för Bitcoin att det var den första framgångsrika kryptovalutan på marknaden. Dess framgång och publicitet har därför drivit upp marknadsvärdet till nivåer man inledningsvis inte trodde var möjliga.

Vid sin högsta punkt (hittills) i december 2017 var 1 Bitcoin värd motsvarande 180,000 kronor. Detta värde har fallit, men har hållit sig relativt stabilt strax under 55,000 kronor per 1 Bitcoin, vilket visar att efterfrågan fortfarande är hög.

Men nackdelen med att ha varit den första kryptovalutan på marknaden är Bitcoins transaktionstider. I en perfekt värld bör en Bitcoin-transaktion i värsta fall ta några minuter för att bekräfta när någon köper, säljer eller handlar. I skrivande stund kan det dock ta upp till tio minuter för en transaktion att bekräftas.

Detta må vara okej för vissa, men andra kryptovalutor, som Litecoin, tar bara 2-3 minuter att behandlas.

Men Litecoin då?

Lanserad: oktober 2011

Skapare: Charles Lee

Litecoin är väldigt likt Bitcoin, men har förbättrar vissa av Bitcoins nackdelar. Många personer må fortfarande vara fokuserade på att tjäna pengar med Bitcoin, men Litecoin har visat sig vara ett bra alternativ. Det etablerades 2011 och har haft några år på sig att använda Bitcoin och dess blockkedjeteknologi som en plattform för att förbättra systemet och skapa en snabbare och bättre kryptovaluta.

Om man ställer Litecoin vs Bitcoin så ser man dock att detta coin inte har lyckats knipa platsen som kryptovalutans guldstandard, men det är likväl ett av de längst etablerade och mest välrenommerade altcoins som finns på marknaden idag. Vid dess kulmen hade Litecoin ett marknadsvärde på 3,300 kronor per 1 Litecoin. I juli 2018 låg värdet i snitt på strax över 700kr för 1 Litecoin.

Så vad skiljer den från Bitcoin?

bitcoin vs litecoin

Coin-gräns på 84 miljoner coins

Jämfört med Bitcoins coin-gräns på 21 miljoner så har Litecoin avsevärt fler potentiella coins att släppa till allmänheten. Likt Bitcoin används en deflationsmodell, och efter att de 84 miljonerna har släppts kommer man inte producera några fler.

litecoin vs bitcoin

Snabbare bearbetning

Bitcoins blockkedjeteknologi byggs på behovet av beräkningskraft. Dess ursprungliga syfte må ha varit att alla ska kunna bryta Bitcoin hemifrån, men behovet för beräkningskraft har resulterat i att många måste investera i speciella datorer, vars enda syfte är att bryta Bitcoins.

Litecoin bygger dock på snabbt random access memory (RAM). Detta möjliggör två saker:

delare

Dessa egenskaper må vara attraktiva, men det finns en nackdel som spelar in i kampen mellan Bitcoin vs Litecoin. Snabbare transaktioner är en av de bästa egenskaperna hos Litecoin men denna hastighet kan även resultera i vad som kallas för “orphaned blocks”, eller “föräldralösa block”. Orphaned blocks är när block produceras ungefär samtidigt av två olika brytare. Detta kommer ske oftare med Litecoin än med Bitcoin på grund av dess transaktionshastighet, och kan vara en nackdel för Litecoins blockkedjestruktur.

Slutsats – vem är vinnaren?

För att summera i debatten kring Bitcoin vs Litecoin:

bitcoin vs litecoin

Bitcoin:

Litecoin:
delare

Vilken är bättre? Det beror på och det finns inte ett tydligt svar eftersom båda har fördelar och nackdelar.

Men det är viktigt att komma ihåg att om du vill investera så finns det egentligen ingen anledning att inte investera i båda.

Kom ihåg att de mest framgångsrika investerare har mångsidiga portföljer. Några av dem som tjänat mest på kryptovalutor har Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple och kanske flera dussin mer.

Våra avslutande ord i debatten Bitcoin vs Litecoin är att båda är attraktiva och välrenommerade investeringar med gott om utrymme att växa. Vare sig du väljer den ena eller den andra eller bägge så kommer du säkerligen gå med vinst i kryptovalutavärlden om du har en tydlig investeringsstrategi och mål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen